Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Shuggie Bain

« En knyttneve av en roman! Klar for en solid dose skotsk sosialrealisme? Fjorårets Bookerprisvinner er en skikkelig knyttneve. Men om Shuggie Bain er aldri så hardtslående, inneholder den også et av de mest følsomme morsportretter jeg har lest på år og dag. Det er denne dobbeltheten som gjør at boken hever seg til et virkelig høyt nivå. »

VG

Bookerprisvinneren 2020 - en bejublet oppvekstroman fra 80-tallets Glasgow.

Året er 1981, og industribyen Glasgow er nede for telling. I skyggen av sosial elendighet og økende arbeidsledighet kjemper mange for å overleve mens drømmene forvitrer. Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag
Bookerprisvinneren 2020 - en bejublet oppvekstroman fra 80-tallets Glasgow.

Året er 1981, og industribyen Glasgow er nede for telling. I skyggen av sosial elendighet og økende arbeidsledighet kjemper mange for å overleve mens drømmene forvitrer.Midt i alt dette står Agnes Bain. Som forelder ønsker hun det aller beste for seg og barna sine, og visst har hun store forventninger til livet - så ligner hun jo også på en filmstjerne. Da barnas far går fra henne, døyver Agnes smerten med et stadig økende alkoholmisbruk, og barna forlater henne, en etter en. Den som holder ut til sist, er lille Shuggie - gutten som ikke finner seg til rette, og som elsker sin mor over alt.


Med et kraftfullt språk og varme for karakterene speiler Douglas Stuart en periode i britisk historie med enorm politisk og samfunnsmessig omveltning. Her står en familie på vei mot avgrunnen. Det som binder dem sammen, er en intens, gjensidig kjærlighet og en drøm om at noe bedre skal komme.

Sindre Hovdenakk, VGInger Bentzrud, DagbladetOle Jacob Hoel, AdresseavisenSteinar Brandslet, Stavanger AftenbladAtle Nielsen, BOK365.no«En knyttneve av en roman.»
Sindre Hovdenakk, VG

«For en historie!»

Inger Bentzrud, Dagbladet«Dette er en helt nydelig roman.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen«... en av årets språklig sprekeste utgivelser på norsk. Boka vant da også Booker-prisen i fjor, og det er nok ikke rart. Nyt den.»

Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad«Rått, hardt og hjerteskjærende fra voksen debutant.»

Atle Nielsen, BOK365.no«Shuggie Bain er, kort oppsummert, en skikkelig god roman. En sterk fortelling, godt fortalt, med en overbevisende kjærlighet for karakterene forfatteren dikter fram. At det dessuten er en debutroman, er ekstremt imponerende.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen«... en oppslukende oppvekstroman fra råbarka Glasgow.»

Astrid Fosvold, Vårt Land«Det fins ikke en karakter, så skakkjørt i livets vev som mange av dem er, som ikke står fram med en menneskelig verdighet og respekt. Dette er mesterlig gjort, det gjør sterkt inntrykk.»

Jan-Erik Østlie, FriFagbevegelse.no«En debut som framstår som et mesterverk.»

Washington Post«Vi ble slått i bakken av denne debuten, som skaper et vidunderlig intimt, barmhjertig og gripende portrett av avhengighet, mot og kjærlighet.»

Bookerpris-juryen«Douglas Stuart er nydelig - skarp og kjærlig og nydelig. Han viser oss mengder av forferdelige handlinger, men ikke et eneste monster, bare ødelagte mennesker. Det skarpe øyet for det ødelagte overgås av en enda sterkere sans for den flakkende, uslokkelige kjærligheten som blir igjen.»

New York Times Book Review«Boka gjør dypt inntrykk, særlig gjennom forfatterens talent for å male fram stedet og tiden og veven av følelser, og gjennom språket med glaswegian-innslag som drypper av fortvilelse og elendighet ... Dette er en hard, vond bok, som er strålende skrevet og verdt all smerten under lesningen.»

Newsday«Alle byer trenger en bok som Shuggie Bain, en der kraften i beskrivelsene er så sterk at du nærmest kan lukte fettet fra frityrgrytene og pubrøyken som damper opp fra sidene, og høre den særegne, lokale slangen i ørene.»

Jacobin«Klassikerpotensial. ... Som D.H. Lawrence. Som James Joyce ... En litterær bragd.»

Washington Independent Review of Books«Shuggie Bain formidler på glitrende vis blind hengivenhet og hvor langt vi mennesker er villig til å gå for å føle at vi har kontroll, for å føle oss bedre. Forhåpentlig er det bare den første av mange vakre, ulidelige romaner fra Stuart.»

Columbia Journal«Du kommer aldri til å glemme Shuggie Bain. Denne boken er et mesterverk, scene for scene.»

Kirkus Review«Douglas Stuarts vonde roman er både en tragedie og en fortelling om å overleve. Shuggie er like forsømt som Glasgow, men gjennom morens fall finner han styrke.»
Bookpage

Medlemsvurdering:
Agnes Bain er en mor med svært dårlige framtidsutsikter. Nettverket mangler, rettighetene er fraværende og hun er på mange måter prisgitt en eksmann som har funnet seg en ny familie å tilbringe tiden sin med. Det eneste hun har, er sønnens uforbeholdne kjærlighet til sin mor. Akkurat det skal vise seg å bli verdifullt.

Erlend, redaktør Bokklubben

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
452
ISBN
9788205558236
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Shuggie Bain
Format
21 x 13 cm
Serie
Gyldendal pocket

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

« En knyttneve av en roman! Klar for en solid dose skotsk sosialrealisme? Fjorårets Bookerprisvinner er en skikkelig knyttneve. Men om Shuggie Bain er aldri så hardtslående, inneholder den også et av de mest følsomme morsportretter jeg har lest på år og dag. Det er denne dobbeltheten som gjør at boken hever seg til et virkelig høyt nivå. »

Sindre Hovdenakk, VG

« Herregud, for en historie! En så grotesk beskrivelse av britisk slumtilværelse har vi knapt sett siden Charles Dickens. »

Inger Bentzrud, Dagbladet

« ... moderne arbeiderlitteratur på sitt aller beste. Hva mer kan jeg si. »

Leif Ekle, nrk.no

« Dette er en helt nydelig roman. »

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Kunders vurdering

P
Per Magnussen – 26.02.2023

– Dette er en bok jeg kommer til å huske lenge.

B
Birgit Sørensen – 11.01.2022

– Fantastisk bok!

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 16.02.2021

– Agnes Bain er en mor med svært dårlige framtidsutsikter. Nettverket mangler, rettighetene er fraværende og hun er på mange måter prisgitt en eksmann som har funnet seg en ny familie å tilbringe tiden sin med. Det eneste hun har, er sønnens uforbeholdne kjærlighet til sin mor. Akkurat det skal vise seg å bli verdifullt.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Shuggie Bain:

Dragen

Agnar Lirhus
Innbundet 
363,- 399,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
129,- 229,-

Blå

Maja Lunde
Paperback 
199,-

Natt

Bernard Minier
Paperback 
199,-

Dalen

Bernard Minier
Paperback 
199,-

Logg inn

Handlekurv