Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Iliaden

Iliaden er et langt fortellende dikt, som i Kjell Arild Pollestads oversettelse er gjort om til flytende, norsk prosa. Sammen med Odysseen, utgjør Iliaden det tidligste litterære utrykk for europeisk mentalitet, og kan sies å være både forløper og grunnlag for den moderen romanen. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager
Iliaden er et langt fortellende dikt, som i Kjell Arild Pollestads oversettelse er gjort om til flytende, norsk prosa. Sammen med Odysseen, utgjør Iliaden det tidligste litterære utrykk for europeisk mentalitet, og kan sies å være både forløper og grunnlag for den moderen romanen.

Iliaden er den eldste av de to homeriske heltediktene som innleder hele vår europeiske litteratur. Handlingen i Iliaden er lagt til en kort episode under grekernes ti år lange beleiring av Troja. Skipene deres er trukket opp på stranden, og krigerne har slått leir i hytter nede ved fartøyene. Kampene foregår på sletten mellom leiren og bymurene. Kong Agamemnon, som har kommandoen over hele den greske hæren, har sammen med sin bror Menelaos, kongen i Sparta, fått de andre greske fyrstene til å avlegge ed på at de skal delta i en krig mot Priamos, Trojas konge, siden Paris, en av Priamos' mange sønner, har bortført Menelaos' hustru, den skjønne Helena.

Iliaden begynner med en krangel mellom Agamemnon og Akilles, grekernes fremste stridsmann, som ender med at Akilles trekker seg ut av striden helt til vennen Patroklos blir drept. Da griper han igjen til våpen og dreper Hektor, Priamos' kjæreste sønn, men grepet av farens tårer overlater han liket til kong Priamos. Iliaden ender med Hektors gravferd

Medlemsvurdering:
Iliaden er et tidlig antikt heltedikt som strekker seg over 51 dager mot slutten av krigen om Troja. Krigen har vart lenge. I leirene utenfor Trojas murer kaster helter og krigere seg inn i stadige kamper. Også Akhillevs, en uovertruffen kriger som gresk side ser ut til å avhenge av. Dessverre er Akhillevs ublid - han har havnet i en krangel med den greske hærføreren Agamemnon, og ønsker å la Hellas tape krigen inntil Agamemnon kommer for å trygle om tilgivelse. For å få til dette må Akhillevs ta gudene til hjelp, for ikke en gang de greier å holde seg utenfor krigen. De er tvert i mot svært engasjerte. Det føles banalt å skulle gjengi Iliaden i så enkle vendinger. Nettopp fordi fortellingen om disse dagene er så episk, og også derfor har den greid å bli stående i historien som et av de viktigste litterære verker noensinne. Fortellingen stikker dypere enn at den er fort lest og fort glemt. Den krever konsentrert og oppmerksom lesing - og det er den verdt. Verket behandler de viktige spørsmålene i livet, men ungår fullstendig å være banal. Det er mer enn jeg klarer: Iliaden er ikke en bok, den er en opplevelse.

Q

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
398
ISBN
9788202484699
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Originaltittel
Ilias
Format
21 x 14 cm

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

Q
Q – 06.05.2010

– Iliaden er et tidlig antikt heltedikt som strekker seg over 51 dager mot slutten av krigen om Troja. Krigen har vart lenge. I leirene utenfor Trojas murer kaster helter og krigere seg inn i stadige kamper. Også Akhillevs, en uovertruffen kriger som gresk side ser ut til å avhenge av. Dessverre er Akhillevs ublid - han har havnet i en krangel med den greske hærføreren Agamemnon, og ønsker å la Hellas tape krigen inntil Agamemnon kommer for å trygle om tilgivelse. For å få til dette må Akhillevs ta gudene til hjelp, for ikke en gang de greier å holde seg utenfor krigen. De er tvert i mot svært engasjerte. Det føles banalt å skulle gjengi Iliaden i så enkle vendinger. Nettopp fordi fortellingen om disse dagene er så episk, og også derfor har den greid å bli stående i historien som et av de viktigste litterære verker noensinne. Fortellingen stikker dypere enn at den er fort lest og fort glemt. Den krever konsentrert og oppmerksom lesing - og det er den verdt. Verket behandler de viktige spørsmålene i livet, men ungår fullstendig å være banal. Det er mer enn jeg klarer: Iliaden er ikke en bok, den er en opplevelse.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Iliaden:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Innbundet 
200,- 229,-
 
Stormen
Ny!

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 
Bibelen
Ny!

Bibelen

Kjell Arild Pollestad
Innbundet 
655,- 749,-
 

Offer

Jørn Lier Horst
Innbundet 
375,- 429,-

666

Tom Egeland
Innbundet 
349,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv