Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Iliaden

En gang for ca. 3300 år siden bortfører prinsen Paris av Troja den skjønne Helena. Hun er gift med Menelaos, konge i Sparta og han får med seg broren sin, kong Agamemnon til å lede en hær av grekere i et hevntokt mot Troja. Les mer

249,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
En gang for ca. 3300 år siden bortfører prinsen Paris av Troja den skjønne Helena. Hun er gift med Menelaos, konge i Sparta og han får med seg broren sin, kong Agamemnon til å lede en hær av grekere i et hevntokt mot Troja. Dette er opptakten til en av verdenslitteraturens mest omtalte konflikter og skildret av Homer i Odysseen og Iliaden.

Handlingen i Iliaden er lagt til en kort episode under grekernes ti år lange beleiring av Troja. Kampene foregår på sletten mellom leiren og bymurene. Boken begynner med en krangel mellom Agamemnon og Akilles, grekernes store helt. Krangelen ender med at Akilles nekter å sloss mer. Helt til vennen Patroklos blir drept. Da griper han igjen til våpen og utfordrer Trojas store helt, Hektor.

Iliaden er det eldste av de to homeriske heltediktene som innleder hele vår europeiske litteratur. Kjell Arild Pollestad har oversatt både dette diktet og Sangen om Odyssevs til moderne norsk prosa.

Medlemsvurdering:
Iliaden er et tidlig antikt heltedikt som strekker seg over 51 dager mot slutten av krigen om Troja. Krigen har vart lenge. I leirene utenfor Trojas murer kaster helter og krigere seg inn i stadige kamper. Også Akhillevs, en uovertruffen kriger som gresk side ser ut til å avhenge av. Dessverre er Akhillevs ublid - han har havnet i en krangel med den greske hærføreren Agamemnon, og ønsker å la Hellas tape krigen inntil Agamemnon kommer for å trygle om tilgivelse. For å få til dette må Akhillevs ta gudene til hjelp, for ikke en gang de greier å holde seg utenfor krigen. De er tvert i mot svært engasjerte. Det føles banalt å skulle gjengi Iliaden i så enkle vendinger. Nettopp fordi fortellingen om disse dagene er så episk, og også derfor har den greid å bli stående i historien som et av de viktigste litterære verker noensinne. Fortellingen stikker dypere enn at den er fort lest og fort glemt. Den krever konsentrert og oppmerksom lesing - og det er den verdt. Verket behandler de viktige spørsmålene i livet, men ungår fullstendig å være banal. Det er mer enn jeg klarer: Iliaden er ikke en bok, den er en opplevelse.

Q

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788202596736
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Originaltittel
Ilias

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Kunders vurdering

Q
Q – 06.05.2010

– Iliaden er et tidlig antikt heltedikt som strekker seg over 51 dager mot slutten av krigen om Troja. Krigen har vart lenge. I leirene utenfor Trojas murer kaster helter og krigere seg inn i stadige kamper. Også Akhillevs, en uovertruffen kriger som gresk side ser ut til å avhenge av. Dessverre er Akhillevs ublid - han har havnet i en krangel med den greske hærføreren Agamemnon, og ønsker å la Hellas tape krigen inntil Agamemnon kommer for å trygle om tilgivelse. For å få til dette må Akhillevs ta gudene til hjelp, for ikke en gang de greier å holde seg utenfor krigen. De er tvert i mot svært engasjerte. Det føles banalt å skulle gjengi Iliaden i så enkle vendinger. Nettopp fordi fortellingen om disse dagene er så episk, og også derfor har den greid å bli stående i historien som et av de viktigste litterære verker noensinne. Fortellingen stikker dypere enn at den er fort lest og fort glemt. Den krever konsentrert og oppmerksom lesing - og det er den verdt. Verket behandler de viktige spørsmålene i livet, men ungår fullstendig å være banal. Det er mer enn jeg klarer: Iliaden er ikke en bok, den er en opplevelse.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Iliaden:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv