Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Iliaden

"Iliaden" er det eldste av de to homeriske heltediktene ("Iliaden" og "Odysséen") som innleder hele vår europeiske litteratur, de to diktverkene som sto høyest i kurs allerede i klassisk tid. Dette mektige eposet skildrer noen dager i det tiende året av grekernes beleiring av Troja (sannsynligvis ca. Les mer

199,-
Sendes innen 1 virkedag
"Iliaden" er det eldste av de to homeriske heltediktene ("Iliaden" og "Odysséen") som innleder hele vår europeiske litteratur, de to diktverkene som sto høyest i kurs allerede i klassisk tid. Dette mektige eposet skildrer noen dager i det tiende året av grekernes beleiring av Troja (sannsynligvis ca. 1200 f. Kr.). Sentralt står grekernes fremste helt, Akillevs, og deres mektige hærfører fra Mykene, Agamemnon. Persongalleriet er rikt, og gjennom 24 sanger rulles det opp et stort skjebnedrama.
"Iliaden" er fengslende også i dag - ikke minst har det menneskelige konfliktstoffet i verket appell til moderne lesere.

Det er liten grunn til å tvile på at det står en stor dikter bak utformingen av "Iliaden". Homer (ca. 750 f. Kr.) kaller vi ham i samsvar med tradisjonen, og kanskje står han også bak "Odyseen".
I alle fall befinner Homer seg ved enden av en lang muntlig skaldetradisjon og i overgangsfasen fra muntlige overleveringer til skriftkultur.

Medlemsvurdering:
Iliaden er et tidlig antikt heltedikt som strekker seg over 51 dager mot slutten av krigen om Troja. Krigen har vart lenge. I leirene utenfor Trojas murer kaster helter og krigere seg inn i stadige kamper. Også Akhillevs, en uovertruffen kriger som gresk side ser ut til å avhenge av. Dessverre er Akhillevs ublid - han har havnet i en krangel med den greske hærføreren Agamemnon, og ønsker å la Hellas tape krigen inntil Agamemnon kommer for å trygle om tilgivelse. For å få til dette må Akhillevs ta gudene til hjelp, for ikke en gang de greier å holde seg utenfor krigen. De er tvert i mot svært engasjerte. Det føles banalt å skulle gjengi Iliaden i så enkle vendinger. Nettopp fordi fortellingen om disse dagene er så episk, og også derfor har den greid å bli stående i historien som et av de viktigste litterære verker noensinne. Fortellingen stikker dypere enn at den er fort lest og fort glemt. Den krever konsentrert og oppmerksom lesing - og det er den verdt. Verket behandler de viktige spørsmålene i livet, men ungår fullstendig å være banal. Det er mer enn jeg klarer: Iliaden er ikke en bok, den er en opplevelse.

Q

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788203197185
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2010
Originaltittel
Ilias
Format
21 x 13 cm

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

Q
Q – 06.05.2010

– Iliaden er et tidlig antikt heltedikt som strekker seg over 51 dager mot slutten av krigen om Troja. Krigen har vart lenge. I leirene utenfor Trojas murer kaster helter og krigere seg inn i stadige kamper. Også Akhillevs, en uovertruffen kriger som gresk side ser ut til å avhenge av. Dessverre er Akhillevs ublid - han har havnet i en krangel med den greske hærføreren Agamemnon, og ønsker å la Hellas tape krigen inntil Agamemnon kommer for å trygle om tilgivelse. For å få til dette må Akhillevs ta gudene til hjelp, for ikke en gang de greier å holde seg utenfor krigen. De er tvert i mot svært engasjerte. Det føles banalt å skulle gjengi Iliaden i så enkle vendinger. Nettopp fordi fortellingen om disse dagene er så episk, og også derfor har den greid å bli stående i historien som et av de viktigste litterære verker noensinne. Fortellingen stikker dypere enn at den er fort lest og fort glemt. Den krever konsentrert og oppmerksom lesing - og det er den verdt. Verket behandler de viktige spørsmålene i livet, men ungår fullstendig å være banal. Det er mer enn jeg klarer: Iliaden er ikke en bok, den er en opplevelse.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Iliaden:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv