Grovbrød fra Jans Mat- og vinhus i Stavanger
3 brød
Dag 1:
75 g valset rug helkorn (evt. helkorn)
Ha rugen i en bolle, slå over kokende vann.
La stå i en halvtime, settes deretter kjølig til dagen etter.
Dag 2:
Bløtlagt rug
3 dl vann
1 ts sukker
60 g smør
1 egg
450
g siktet hvetemel
300 g sammalt hvete
Alt blandes i eltemaskin til det er blandet, la stå i 30 minutter.
15 g salt
40 g fersk gjær
Tilsett salt og gjær og elt i 15 minutter. Legges i melet bolle, heves til dobbel størrelse. Deles i tre like deler som formes runde og trykkes flate. Dekk dem med plast og la dem heve i 15 minutter. Kutt brødet i 10 kakestykker ved å kutte med kniv nesten gjennom deigen. Strø med hvetemel og dekk med plast. Dusj brødene med vann like før de settes i forvarmet ovn, 200 grader. Slå gjerne en halv dl vann i ovnen idet de settes inn. Stekes i 25-30 minutter, avkjøles på rist.