Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Forfatternes beste gavetips

En bok er en flott gave som kan åpnes igjen og igjen. Men hvilke bøker skal du velge å gi? Se forfatternes egne gavetips fra årets bøker!

 


Gavetips:
      Jon Fosse

Jon Fosse

Vår tids Ibsen, Jon Fosse, skriver fantastiske skuespill og romaner. Han ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for trilogien Andvake. Olavs draumar. Kveldsvævd og nevnes hyppig i forkant av Nobelprisen i litteratur hvert år. Her er Jon Fosses utmerkede boktips til enestående leseopplevelser, til noen du er glad i – gjerne deg selv:

Gunnar Gunnarsson
Advent
I si tid var Gunnar Gunnarsson ein minst like viktig forfattar som Haldór Laxness på Island, men kom heilt i skuggen av Laxness då han fekk Nobelprisen i litteratur. Advent er ei utruleg godt fortald enkel og rørane forteljing, som er utgjeven, i store opplag, på mange språk, men som av ein eller annan uskjøneleg grunn fyrst kjem på norsk i år. Må lesast.

Gyrdir Elíassons
Koparåker
I fjor fekk Oskar Vistdal, som har sett om Advent, Bastianprisen for si eminente ometjing av Gyrdir Elíassons «pastoralsonate» Ved sandelva, ein slags kort roman. I år kjem Eliassons novellesamling Koparåker ut, også sett om av Vistdal. Etter mitt syn er Gyrdir Elíasson den fremste moderne diktaren på Island. Laxness medrekna. Minst éi bok av han må ein få med seg.

Gyrdir Elíasson
Dikt i utval 1983-2012
Sidan eg fyrst er i gang med islandsk litteratur, så tek eg likså godt med endå ei bok av Gyrdir Elíasson som er forfattar av noveller og korte romanar, men òg og av lyrikk. I fjor kom eit fyldig utval av dikta hans ut, også det sett om av Oskar Vistdal, som det er vel verdt å få med seg.


linje

Gavetips:
      Unni Lindell

Unni Lindell

Krimdronning Unni Lindell begår jevnlig noen av de mest nervepirrende og spennende kriminalromanene i landet. I år har Cato Isaksen trådt litt mer i bakgrunnen til fordel for Marian Dahle. Hun etterforsker en såkalt cold case i Jeg vet hvor du bor, men det blir hett nok når gjenopptakelsen av saken utløser en brutal hevn og Mariann selv havner i knipe. Unni Lindell sine beste gavetips er ikke nifse, men veldig gode:

Vigdis Hjorth
Arv og miljø
En bok som griper fra første side. På en nesten klam og krimaktig måte klarer hun å skape intens trang til å vite hvordan denne familieromanen ender og hvordan alt egentlig henger sammen. Mesterlig Vigdis!!!!

Selma Lønning Aarø
Hennes løgnaktige ytre
En biografisk roman om forfatteren Anna Munch som på finurlig vis vikler seg inn i Knut Hamsuns liv. På grunn av det forlater hun både mann og datter og begir seg på nærmest å skygge den store forfatteren. Dette får fatale følger for dem alle. En fengende, dyp men lettlest roman. Suveren!

Ivo de Figueiredo
En fremmed ved mitt bord
Også denne en sterk, sår og vakker familiefortelling. Forfatteren sier selv at familien aldri blir ferdig med å miste hverandre. En voldelig og fjern far som fortsatt lever, men som forfatteren ikke har møtt på årevis danner grunnlaget for historien om mannen som kom til Norge fra Øst Afrika og slo seg ned i Telemark. En slags hybrid av boka " Meg eier ingen" og Nrks " Hvem tror du at du er". Fascinerende lesning!

linje

Gavetips:
      Helene Uri

Helene Uri

«Skremmende gjenkjennelig ekteskapskammerspill», skriver en begeistret anmelder om Helene Uris siste roman, Hålke. Ekteparet i romanen, som ikke vil forlate leiligheten før risikoen for å skli og brekke noe på glattisen er over, overser faren ved å være i hverandres vold innendørs. Du kan imidlertid trygt gi deg Helene Uris beste gavetips i vold, her er de:

Nina Lykke
Nei og atter nei
Dette er en roman med pinlig grad av gjenkjennelse for en middelaldrende kvinne. Jeg krympet meg, rødmet og lo høyt. En usedvanlig velskrevet og nokså fæl bok om det klassiske trekant-forholdet: hustru, ektemann - og mannens unge elskerinne, som etter hvert blir hans nye samboer.

Selma Lønning Aarø
Hennes løgnaktige ytre
Historisk roman om den glemte forfatteren Anna Munch, som nå bare huskes som den gærne dama som var besatt av Knut Hamsun. I denne boken kommer Munch selv til orde. Kanskje var ikke historien fullt så enkel.

Hilde Østby og Ylva Østby
Å dykke etter sjøhester
Sakprosabok til å bli klok av, stappfull av fakta om hjernen og hukommelse - forbilledlig formidlet av søstrene Østby, med faglig tyngde og med språklig sikkerhet.


linje

Gavetips:
      Anne B. Ragde

Anne B. Ragde

Neshovfolket er tilbake i Anne B. Ragdes roman Alltid tilgivelse, til alle Ragdefans’ store glede – og dem er det mange av. Her er Ragdes gode gavetips til jul:

En knallbra "røver-roman" om det ganske ukjente og glemte dansk-norske kolonieventyret i Karibien på midten av 1600-tallet. En page-turner, om slavehandel og straffanger, og om hvordan starte et nytt liv helt fra scratch. Dette er første bind i det som skal bli en serie på 5 bøker. Den perfekte mannfolkjulegaven!

Om Anna Munchs lengt og fascinasjon for Knut Hamsun, som hun så på som sin tvillingsjel. Til slutt meldte han henne til politiet for "stalking"... Aarø skriver så vakkert og tidsriktig. En nytelse av en roman.

Bak sin kone Katjas rygg begynner Simon å grave i dagbøker og etterlatte papirer som tilhørte hans nylig avdøde svigermor. Samtidig henger ekteskapet deres i en tynn tråd fordi Katja sliter under vekten av en tung barndom. Johansson skriver så rent og nært og bevegende, denne romanen gjorde et voldsomt inntrykk på meg. Anbefales.


linje

Gavetips:
      Hanne Kristin Rohde

Hanne Kristin Rohde

Norges nye krimyndling, Hanne Kristin Rohde, er ute med sin tredje bok om politietterforsker Wilma Lind. Gudmoren er i seg selv en sikker vinner under treet, mens Rohde har noen egne gode gavetips i ermet.

Åsne Seierstad
To søstre
En viktig fortelling om hva som påvirker oss mennesker. Boken tar opp et spørsmål mange av oss undres over. Hvorfor radikaliseres unge muslimer som vokser opp i vesten? En nær bok det er vanskelig å legge fra seg. Fordi den handler om oss alle.

Elena Ferrante
Historia om det tapte barnet
Som den lidenskapelige Italia-entusiast jeg er, var det bare å hengi seg til stemningen i denne fjerde Napoli-romanen. Ferrante beskriver kvinneroller på en måte vi alle nok kan kjenne oss litt igjen i. En vakker bok som gir godfølelse i sofaen, på kafe og på senga.

Svetlana Aleksijevitsj
De siste vitnene
Den siste boka av nobelprisvinneren i litteratur. Men det er ikke derfor jeg anbefaler den. Dette er barnas stemme, kvinnene og mennene som var barn da krigen brøt ut. Det gjør vondt å lese hvordan de løp ut og omfavnet en tysk soldat, fordi de trodde det var faren som kom hjem. Deres historie er nødvendig.


linje

Gavetips:
      Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Jens er sjefen, både på bestselgerlista med Min historie og karrieremessig. Her er hans sjefsgode gavetips!

Dette er en bok som handler om både Arbeiderpartiet, en statsminister og om NATO. Skreddersydd for meg! Sundvall er en ung, dyktig historiker som forteller den spennende historien om den sovjetvennlige arbeiderbevegelsen som snudde etter krigen og ble NATO-tilhengere.

Thor Gotaas er en gudbenådet formidler, og her forteller han om sitt eget skiløperliv og om møter med langrennsstjerner som Ole Ellefsæter, Petter Northug og Marit Bjørgen. Jeg liker å gå på ski, selv om jeg nok har et stykke igjen til jeg kan kalle meg middels.

Jeg leser ikke mange rockebiografier, men Springsteen skriver godt og har mye å fortelle fra en lang karriere. Jeg har truffet ham, og han er like hyggelig og jordnær som han framstår som. Jeg er sjef selv, men Bruce er The Boss!


linje

Gavetips:
      Trude Lorentzen

Trude Lorentzen

Forfatteren av Mysteriet Mamma, Trude Lorentzen, har et journalistisk forbilde, og to sterke, gode romanforfattere som sine gode bokgavetips til familie og venner:

Svetlana Aleksijevitsj
De siste vitnene
Hviterussiske Svetlana Aleksijevitsj er mitt store journalistiske forbilde. Måten hun gir stemme til hverdagsmenneskene, i dette tilfelle barna, en skildring av krig fra et hjerteskjærende perspektiv – i knehøyde. Boka er dessverre like aktuell i verden i dag. Jeg gir den til ei god venninne, med klokt hode og varmt hjerte.

Elena Ferrante
Dei som flyktar og dei som blir og Historia om det tapte barnet
Vakkert, skittent og humoristisk. Historien om sjelevennene Lila og Elena skulle jo helst aldri tatt slutt! Selv har jeg bare rukket å lese ferdig toeren ennå, men sleip som jeg er gir jeg bort bok nummer tre og fire til kjæresten min, så kan jeg låne dem tilbake og finne ut hvordan det ender. (Mulig han heller ønsker seg den siste krimmen til Jørn Lier Horst, men den får han få av noen andre).

Ketil Bjørnstad
Verden som var min: syttitallet
Som barn av søttitallet og attpåtil med en far som fyller søtti år i år, blir dette min opplagte gave til pappa. Bjørnstads erindringsroman er blitt kalt en rutsjebane av historier, med Vietnam-krig, Watergate og Apollo 13 i svingene. Vel så mye fart tar nok pappa inn i lesningen om Bjørnstads eget liv – og også det livet han selv levde - alle valgmulighetene, de frigjorte damene, naiviteten og den politiske forvirringen.


linje

Gavetips:
      Kjell Ola Dahl

Kjell Ola Dahl

Kjell Ola Dahls mysterium fra krigens dager, Kureren, ble hedret med både Brage- og Rivertonpris. Dahls gavetips er blant bøkene som kanskje ikke har vært så veldig synlige i bokhøstvrimmelen, men de er blant forfatterens egne store leseopplevelser i året som har gått.

Tron Jensen
Til Capri
En roman som setter den mannlige lengsel, erotikk og kjærlighet i sentrum. Hovedpersonen reiser til Capri med en tidligere fransklærer (-inne) for å se Villa Malaparte, bygningen utgjør scenen i Godards film Le Mepris. Filmen er om et trekantdrama. Det blir romanen også på mange måter. Reisen gjør at hovedpersonen må revurdere sitt syn både på kunsten og kjærligheten.

Victoria Kielland
Dammyr
Romanen er en poetisk strøm av tekst til Fredrikstad. Aurora finner sammen med Renate mens det dukker opp Fredrikstadmytologi i ulike varianter som kiosken på Flora, Købersaken, Lilandsaken og Lille Helvete. Fortelleren sveiper først innom Raet, Glomma, Mingevannet, Vestvannet Isterflo og Agårdselva. Alt er flettet sammen til et digert, langvarig og sanselig pust av lesing.

Stein Sørensen
4
En debut, og en høyst annerledes kriminalroman. I det ytre et gangsterepos fra Oslo fortalt som et bekjennelsesskrift. I de dypere lagene en fortelling om en høyst original hovedperson som tvinges til å gjøre dyptgripende og eksistensielle valg i begrunnet filosofi, vitenskapshistorie og kunsthistorie – og - kjærlighet som leder over til gjennomføringen av en spektakulær forbrytelse og flukten som følger.


linje

Gavetips:
      Edvard Hoem

Edvard Hoem

Edvard Hoem er travel med skriving og lanserer i disse dager oppfølgeren til de fantastiske bøkene om Slåttekarens etterkommere, Land ingen har sett. Heldigvis har han også noen gode gavetips fra årets bøker:


linje

Gavetips:
      Torbjørn Færøvik

Torbjørn Færøvik

En av Norges fremste reiseskildrere, Torbjørn Færøvik, inviterer denne vinteren med på en bokreise med Orientekspressen, stappfull av anekdoter og opplevelser. Stadig reisende som han er kommer bokgavetipsene sendende fra et tropisk varmt Asia i solnedgang:

Kirsti MacDonald Jareg
Irland - En keltisk reise
Forfatteren skriver vakkert og kunnskapsrikt om Den grønne øya, om menneskene, stedene og historien. En bokperle.

Stian Bromark
Hjemreiser. Arven etter folkeutvekslingen i Hellas og Tyrkia (1923)
Fortid og nåtid veves sammen på forbilledlig vis; forfatteren behandler et tema som ennå engasjerer millioner av mennesker.

Einar Kr. Holtet
Verdens tøffeste folk - en bok om Vietnam
En journalistveteran med bred internasjonal erfaring forteller om landet som ble hærtatt og brent, for så å reise seg på ny.


linje

Gavetips:
      Per Egil Hegge

Per Egil Hegge

Språkguru Per Egil Hegge kombinerer kunnskap og humor i Den norske folkesjela. Ordene som forteller hvem vi er, en super julegave til alle språkinteresserte! Selv har han disse tre bøkene høyt på gavelisten:

Tor Bomann-Larsen
Hjemlandet - Haakon & Maud VII
7. bind av biografien om kong Haakon og dronning Maud. Dette er bindet om eksilårene i London, og blant annet får vi vite mer om grunnene til at utenriksminister Halvdan Koht måtte forlate regjeringen – en skandale som faghistorikerne ikke har våget å skrive om.

Marie Aubert
Kan jeg bli med deg hjem
En debutant som våger seg på den ytterst krevende novelle-sjangeren.

Kaja Nordengen
Hjernen er stjernen
Populærvitenskapelig og glitrende forståelig om fremskrittene i hjerneforskning – og om hva de kan bety for oss alle.


linje

Gavetips:
      Erling Pedersen

Erling Pedersen

Han levendegjør historien og forteller så spennende om konger, dronninger og andre kvinnfolk, unger og menn så du ikke klarer å legge boka fra deg. Du kommer garantert til å huske mer om kong Christian IV etter å ha lest Erling Pedersens drivende fortelling i Kongens ære, enn noen historiebok kan formidle. Her er forfatterens egne gavetips til store og små:

Lars Jonsson
Vinterfugler
Denne kunne jeg tenke meg å gi i gave til mine barnebarn, fordi jeg har vokst opp med ei mor som viste ekstra omsorg for småfuglene, og fordi folk som er glad i fugler også er glad i mennesker.

Edvard Hoem
Land ingen har sett
Han skriver stort og vakkert om folk og slekter.

Frank Aarebrot
USA på 200 sider
Det vil være av vital betydning for oss alle framover at vi vet mest mulig om vår hovedallierte og om landet vi elsker og hater.


linje

Gavetips:
      Marius N. Pettersen

Marius N. Pettersen

Sammen med turvennen Mikkel Soya Bølstad viser Marius Nergård Pettersen oss alle mikroeventyrene som venter oss rett utenfor stuedøra. Det handler om å utnytte de små smutthullene man har i en travel hverdag. Lykken er bållukt i klærne, barnåler i håret og fuglesang i hodet – uten å måtte reise langt. Ikke så overraskende da at bokgavetipsene har mer enn et snev av natur i seg – men også litt god, gammeldags brevskriving.

Peter Wohlleben
Trærnes hemmelige liv
Jeg har oppsøkt skogen og vært omgitt av trær gjennom hele livet. Men aldri har jeg lært så mye om dem, eller blitt så overrasket over hva de faktisk kan gjøre, som da jeg leste denne boka. Anbefales på det varmeste!

Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley
Fra naturens spiskammer
Egentlig unngår jeg kokebøker. Men bøker som denne er fantastisk inspirerende: Om å finne god og næringsrik mat der de fleste av oss bare ser ugress og noe grønne greier med knopper på.

Shaun Usher (Redaktør)
Bemerkelsesverdige brev
En nydelig samling brev fra kjente og ukjente personer. Boka gir blant annet nye, personlige perspektiver til mange av de store hendelsene i verdenshistorien. Gjør at man får lyst til å kaste mobilen på sjøen, og begynne å skrive med penn igjen.


linje

Gavetips:
      Tor Åge Bringsværd

Tor Åge Bringsværd

Fortellermesteren Tor Åge Bringsværds «person»galleri i bøkene spenner vidt, fra sjøromer og katter til hele Norges Karsten og Petra, trollet Tambar og en og annen elefant. I 1001 katt har han samlet og kommentert myter, fabler og eventyr om katter fra alle tider og fra alle verdenshjørner. Også er det Ruffen, da, på nye eventyr i Ruffen og tiden som gikk i stykker.

Lindsay Mattick ; Sophie Blackall (Illustratør)
Bjørnen Winnie
Dette er boken for alle som er glade i Ole Brumm. På engelsk heter han Winnie-the-Pooh. Men hvorfor fikk han det navnet, og hva er historien bakenfor? Her er den sanne fortellingen om den lille bjørnungen Winnie som i 1914 ble reddet av en ung canadisk soldat og fulgte med ham over havet fra Winnipeg (!) til London. Der ble han venn med en gutt som het Christopher Robin, sønn av forfatteren A. A. Milne … Boken er den perfekte julegave fra alle barn til deres foreldre og besteforeldre – for Ole Brumm er en bjørn som alle generasjoner har et nært forhold til.

Tone Almhjell
Maretorn
At en ung norsk debutant kommer på bestselgerlistene i USA er ikke noe som skjer hver dag – og egentlig har det vel ikke skjedd før! Men Tone Almhjell greide det i fjor med sin Vindeltorn – og i år kommer oppfølgeren Maretorn. Også den er en fantasy-roman som fortjener internasjonal oppmerksomhet, spennende, original og godt skrevet som den er. En bok som unge lesere vil sluke. Men også for alle voksne som lenge har lurt på hva fantasy egentlig er for noe, kan Maretorn være en knirkefri inngangsdør.

Roald Dahl
SVK
Riktig nok er ikke dette en av årets bøker, men i 2016 er det hundre år siden Roald Dahl ble født og det virker som om SVK er boken man valgte å feire ham med. I mange land ble boken trykt opp igjen, samtidig som det var verdenspremiere på filmversjonen i regi av Steven Spielberg. Opprinnelig kom boken i 1982 – i det tiåret man elsket alle slags forkortelser – og SVK står for Store Vennlige Kjempe. (Den engelske original BFG – Big Friendly Giant). I boken blir Sophie røvet rett fra sengen en natt av en diger kjempe. Som altså heldigvis er snill. Men det er det slett ikke alle kjemper som er … Roald Dahl i toppform!


linje

Gavetips:
      Tom Egeland

Tom Egeland

Kjenner vi forfatter Tom Egeland rett er han i full gang med å pønske på nye historiske gåter som Bjørn Beltø må løse, etter at han litt uventet ble dratt inn i en politietterforskning i Djevelmasken. Heldigvis hadde han tid til å dele noen gode gavetips før jul:

Vigdis Hjorth
Arv og miljø
Årets snakkis - ikke uten grunn. Et urettferdig arveoppgjør er utgangspunktet for denne intense romanen om skakkjørte Bergljots frynsete forhold til familien.

Erik Fosnes Hansen
Et hummerliv
En oppvekstroman, et tidsbilde, men også et fornøyelig skråblikk på det å drive høyfjellshotell på 80-tallet. Erik Fosnes Hansen avslører seg som en uforlignelig humorist.

Åsne Seierstad
To søstre
Et journalistisk mesterstykke og en rystende beretning om hvordan to tenåringsjenter fra Bærum ble radikalisert og lokket til Syria for å slutte seg til terrorgruppen IS.

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv