Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Haiene

roman

Nyutgivelse i anledning hundreårsmakeringen for Jens Bjørneboes fødsel.
Haiene, som ble Jens Bjørneboes siste litterære arbeid, er en dramatisk sjøroman og samtidig en myte om det 20. århundret. Bokens beretter er annenstyrmann Peder Jensen på barken «Neptun». Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag
Nyutgivelse i anledning hundreårsmakeringen for Jens Bjørneboes fødsel.
Haiene, som ble Jens Bjørneboes siste litterære arbeid, er en dramatisk sjøroman og samtidig en myte om det 20. århundret. Bokens beretter er annenstyrmann Peder Jensen på barken «Neptun». Den seiler ut fra Manila 21. oktober 1899, og blir registrert som sporløst forsvunnet 21. april 1900.Skildringen av den stormfulle ferden over havet med haiene i kjølvannet, og med all den ondskap og grusomhet som virvles opp til overflaten, blir av flere regnet som en av Bjørneboes sterkeste bedrifter. Boken flommer over av politiske og kulturelle refleksjoner - side om side med fargerike portretter av de ulike mennesketypene om bord.

«En av tidenes store bøker ... Joseph Conrad blekner ved siden av dette.»

Jyllands-Posten«Haiene er både i sin realisme og sine visjoner en stor beretters verk.»

Information

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
207
ISBN
9788205545618
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Format
21 x 13 cm
Serie
Gyldendal pocket

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Kunders vurdering

T
Trine – 01.09.2009

– Dette var en veldig kjekk lydbok å høre på, og den fenget både meg og min mann. Dette er historien om den norske sjømannen Peder Jensen som reiser som annenstyrmann på barken Neptun, vi er på slutten av 1800-tallet og allerede i starten av boka får vi vite at Neptun har gått ned med mann og mus. Fortellingen fra livet på båten har dobbel bunn. Dette er nemlig ikke bare en spennende sjøhistorie, det er også historien om menneskene og verden. Skuta blir en parallell til vår verden, og mannskapet til oss mennesker. Gjennom kampen mellom de ulike klassene kan vi se og lære noe om samfunnet. Anbefales på det varmeste.

S
Suez – 04.04.2007

– Vi følger Neptun og dens bemanning på sin reise over Stillehavet. I oktober 1899 drar Neptun fra Manila, senere blir båten meldt savnet. Gjennom annenstyrmann Peder Jensen får vi følge livet ombord. Man får ta del i hvordan forholdet mellom offiserene og mannskapet tilspisser seg. I tillegg får man ta del i Jensens oppturer og nedturer, hans sorg og glede. Han har sett altfor mange miste livet til havet. Derfor har han bestemt seg for å aldri ha noen som er avhengig av ham. Det er til han møter Pat. Pat tar Peder til seg som en fosterfar. Etter reisen med Neptun blir Peders liv totalt forandret.

E
Ellen – 03.07.2006

– Barken Neptun seiler fra Manila oktober 1899 over Stillehavet og inn i et nytt århundre. Det er annenstyrmann Peder Jensen som fører an fortellingen om dagliglivet på båten, forholdet mellom offiserene og mannskapet, haifiske, konflikter, vennskap og naturkrefter. Det ondes problem er et tema Bjørneboe tar opp i flere bøker. Her blir menneskenes ondskap billedliggjort som haiene. "Fra fødselen til døden jages haien av ett eneste, uslokkelig begjær, av hungeren." Ondskapen forfølger båten, og verden, på hele dens ferd. Forfatteren lar oss likevel øyne et håp og viser en mulig utvei. Boken har et enkelt språk, men gir rom for mange bilder og tolkninger. Dennis Storhøis stemme kler annenstyrmannen godt. Jeg liker hvordan Jensens fargerike beskrivelser av båtlivet etter hvert dreier seg om hans eget liv. Hittil har han trivdes best på sjøen som en underoffiser, hatt nok med penger og ingen som har ventet på ham. Han har hatt full frihet. Idet han hjelper Pat ned fra masten, endres dette. Kapteinen påpeker det senere ved å si: "Har man tatt seg av et menneske, da nytter det ikke å gi noe, man må gi alt. Absolutt alt må man gi, og man skal intet ha igjen."

Oppdag mer

Bøker som ligner på Haiene:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Jonas

Jens Bjørneboe
Paperback 
179,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 

1984

George Orwell
Paperback 
131,-
 

Caraval

Stephanie Garber
Innbundet 
244,- 279,-

Lemen

Kirsti Blom
Innbundet 
218,- 249,-
Dropout
99,-

Dropout

Annette Münch
Innbundet 
99,- 279,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv