Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Eit nytt namn

roman

«Jon Fosse tar skrivingen sin til et sted der ingen annen norsk forfatter kan følge ham.»

VG

Avslutninga på storverket

Kunstmålaren Asle bur åleine på Dylgja nord for Bjørgvin. Han har stort sett berre kontakt med grannen Åsleik, ungkar og fiskarbonde. I Bjørgvin bur ein annan Asle, også han er kunstmålar. Les mer

249,-
Sendes innen 3 virkedager
Avslutninga på storverket

Kunstmålaren Asle bur åleine på Dylgja nord for Bjørgvin. Han har stort sett berre kontakt med grannen Åsleik, ungkar og fiskarbonde. I Bjørgvin bur ein annan Asle, også han er kunstmålar. Dei to Aslane er vener og på eit vis dobbeltgjengarar, to versjonar av det same livet.

Medan eg-forteljaren førebur juleutstilling på Galleri Beyer i Bjørgvin, finn han venen Asle liggjande i snøen. Han har kollapsa av alkoholmisbruk og vert lagd inn på sjukehus. Asle uroar seg for venen, tek seg av hunden hans og køyrer fram og tilbake til Bjørgvin på snødekte vegar.

I det tredje bandet av «Septologien» nærmar det seg julaftan. Tradisjonen tru et Åsleik og Asle lutefisk saman. Det vert eit stilt måltid. Asle kjenner seg kraftlaus og ferdig med målinga. Han ryddar vekk alle målarsakene og køyrer dei siste bileta til Galleri Beyer i Bjørgvin.

I tilbakeblikk fylgjer vi livet til dei to Aslane. Asle møter den livslange kjærleiken i Ales, kjem inn den katolske trua, får stilla ut i Galleri Beyer og kan leva av å måla bort alle bileta som har fest seg i minnet hans. Asle og Ales flytter etter kvart frå byen til huset på Dylgja. Namnebroren gifter seg også, men bryllaupet hans endar med ei hulkande brur og eit vondt brot.

Asle har for fyrste gong sagt ja til å feira jul med Åsleik og syster hans, Guro. Julaftan reiser Åsleik, Asle og hunden Brage med sjarken inn Sygnefjorden. Dei har straumen med seg, finkleda er nedpakka, og dei byter på å stå til rors. Med seg har dei to målarstykke Guro skal få i julegåve. Heime hjå Guro angar det av røykt pinnekjøt.

Jon Fosse (f. 1959) vert rekna som ein av vår tids viktigaste forfattarar. Tekstane hans er omsette til over 40 språk, og skodespela er sette opp over tusen gonger i heile verda. Fosse har motteke ei rekkje prisar i inn- og utland.

Nominasjonar og prisar til Septologien:

Det andre namnet:

Langlista til Dublin Literary Award 2020
Langlista til The Interna

Detaljer

Forlag
Samlaget
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Nynorsk
Sider
330
ISBN
9788234002212
Utgave
2. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
20 x 13 cm
Priser
Kritikerprisen. Voksen 2021
Serie
Septologien VI-VII

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Anmeldelser

«Jon Fosse tar skrivingen sin til et sted der ingen annen norsk forfatter kan følge ham.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Makelaust!»

Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

«Septologien oser av storhet. [...] Jon Fosse, har gjort det igjen. Dette er bøker som vil bli stående som et hovedverk i Fosses forfatterskap, og, tør jeg påstå, i den norske litterære kanon. [...] Denne boka er ei oppvekstskildring, en kunstnerroman, ei fortelling om kjærlighet og vennskap, om ensomhet og savn.»

Ulla Svalheim, Vårt Land

«... et romanverk som vil stå seg for ettertiden»

Live Lundh, Morgenbladet

«Mektig dødsmesse [...] avslutter den storslåtte «Septologien» på mesterlig vis [...] De tre bindene kommer til å bli stående som et hovedverk i et av vår tids viktigste forfatterskap.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

«fremragende romankunst»

Gro Jørsdad Nilsen, Bergens Tidende

«Sterk avslutning [...] Det handlar om livet. Om kunsten. Kjærleiken. Nåden. Men også om motløysa. Definitivt om døden. Helst bør bøkene lesast sakte, ei etter ei, for så å ta fatt på første boka igjen etter den sjuande. Gjerne i mørketida . for her er lys»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«har skapt sitt mysteriespel med mykje humor og med ein bibelsk bodskap om nestekjærleik, tett på vår eiga tid»

Knut Hoem, NRK

«Att läsa Jon Fosse är som att lyssna till Bach»

Claes Wahlin, Aftonbladet

«Eit nådelaust oppslukande verk»

The Guardian

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Eit nytt namn:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
Fars rygg
Ny!

Fars rygg

Niels Fredrik Dahl
Innbundet 
393,- 449,-
 
Stormen
Ny!

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv