– Helt nydelig og humoristisk beskrivelse av alderdom på godt og vondt!
Herr Knapps uforrettede saker
«Ingen annen norsk forfatter kan klemme inn like mye sjarm, sorg, glede og livsvisdom på 143 små sider som Lars Saabye Christensen.»
Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen
– Herr Knapp er min mørke side. Jeg ville kaste lys over den, sier Lars Saabye Christensen.
Les merHilsen fra Lars Saabye Christensen: "Herr Knapp er den eldre utgaven av Christian Humle i min første roman Amatøren. Begge sier: Før var jeg lykkelig. Nå er jeg i bedre humør. Men det er sannsynligvis bare skryt."

Skrevet av: Runhild, Redaktør
Herr Knapp er gammel og bor alene i en blokkleilighet. Livet han har levd, og (de få) menneskene han har og har hatt i livet sitt, tar opp tiden han har igjen. «Han er fortsatt ikke ferdig med barndommen. Og ungdommen. Og familien. Eller sine medmennesker. Eller kjærligheten.» Han forsøker å få livet til å gå opp, men vet ikke om det er mulig.
– Herr Knapps verden er liten. Han kan veien, men går seg likevel vill, sier forfatteren til bok365.no. I boka reflekterer han over hvordan nåtid blir fortid – i et stadig raskere tempo etter hvert som man blir eldre. For alt nytt skal bli gammelt, og alt det gamle skal før eller senere og på et eller annet vis, bort. Saabye tar oss med inn i en ensom persons siste livsfase, med komiske øyeblikk, melankoli, sjarm og varme.
Herr Knapp blir tydelig for oss i møtene med blokkas uunnværlige vaktmester, naboen som på mystisk vis kan åpne andres dører når de har låst seg ute, hjemmehjelpen som har tatt doktorgrad på Hamsuns forfatterskap for å kunne lese ham på norsk og antikvariat-eieren med god hukommelse. De mer eller mindre tilfeldige møtene fyller Herr Knapps dager. De, og ventingen.
Mange av Saabye Christensens romankarakterer viser at vi alle dypest sett er alene i verden. De er rammet av en form for ensomhet, og de ønsker å bryte ut av den og være i en form for sammenheng, å få has på ensomheten. Det er melankolsk og gjenkjennelig, og veldig, veldig fint.
Kundevurdering:
Helt nydelig og humoristisk beskrivelse av alderdom på godt og vondt!Bente Tjomsaas
Detaljer
- Forlag
- Flamme
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 143
- ISBN
- 9788282885577
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2024
- Format
- 21 x 14 cm
- Nr
- 8224404
Om forfatteren
Lars Saabye Christensen (f. 1953) har siden han debuterte med diktsamlingen Historien om Gly (1976) skrevet seg inn i hele det norske folks hjerter med uforglemmelige moderne klassikere som Beatles (1954) og Halvbroren (2001), og serien "Byens spor" (2017-2021). Han har vunnet en rekke priser for sitt forfatterskap, og i 2006 utnevnte H.M. Kongen Lars Saabye Christensen til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. I 2008 ble han utnevnt til ridder av den prestisjefylte franske ordenen «Ordre des Arts et des Lettres».
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Ingen annen norsk forfatter kan klemme inn like mye sjarm, sorg, glede og livsvisdom på 143 små sider som Lars Saabye Christensen.»
Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen
«Lars Saabye Christensen har skrevet en sjarmbombe av en bok om ensomhet, alderdom og snarlig død. (…) proppfull av vidd, paradokser, ordspill og sviende bemerkninger om livet i sin alminnelighet og gamlinger i særdeleshet. Underveis i boka får du lyst til å le, men ender med å gråte. (…) Den muntre, sjarmerende språklige overflaten skjuler ofte mørke hemmeligheter. (…) Herr Knapps uforrettede saker er Lars Saabye Christensen på sitt mest inntagende.»
Turid Larsen, Dagsavisen
«En finurlig roman om å bli gammel i dagens Norge. (...) De fine, små, drømmeaktige visittene tilbake til barndomstiden og urmakerfaren utfyller karaktertegningen på betagende vis. (...) Knapp er en knupp, for å si det på en måte som ikke kan uttrykkes med en skarve terning.»
Janneken Øverland, Klassekampen Bokmagasinet
«Herr Knapps uforettede saker handler enkelt sagt om å bli så gammel at man snart skal dø, og er på det viset i nær slekt med fjorårets brageprisvinner Den dagen da Nils Vik døde av Frode Grytten. Det er den samme blandingen av traust realisme, glimt i øyet og absurde innslag. (...) Sterkest er den når humoren får sin kontrast i høyst nærværende smerte.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisa
«Saabye Christensen skriv med glimt i auget, og han strør om seg med kvardagsfilosofiske betraktningar og pussige og overraskande refleksjonar kring den samtida vi lever i (...) Saabye Christensen skriv berre gode bøker.»
Oddmund Hagen, Dag og Tid
Kunders vurdering
Skriv en vurdering
– Litt uforløst. Traff meg dessverre ikke slik de andre bøkene hans har gjort. Dessverre. For jeg elsker å være i Lars Saabye Christensens verden.
– Tynn roman i dobbel forstand
– Snodig morsom og litt sår. God.
– Nydelig og rørende historie om alderdom og ensomhet.
– Underfundig og morsom tekst i beste Saabye Christensen-stil.
– Kjedelig, synes den var intetsigende.
– Starter godt men blir etter hvert litt for flytende.