Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

En halv gul sol

En sterk episk fortelling om kjærlighetens kraft, svik og forsoning gjennom Biafrakrigen.

Olanna og Kainene er så ulike som to tvillingsøstre kan bli. Olanna har arvet sin mors skjønnhet, er vennlig og imøtekommende. Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag
En sterk episk fortelling om kjærlighetens kraft, svik og forsoning gjennom Biafrakrigen.

Olanna og Kainene er så ulike som to tvillingsøstre kan bli. Olanna har arvet sin mors skjønnhet, er vennlig og imøtekommende. Kainene er innesluttet og hard og bestemt på å gjøre egen karriere. Mens Olanna flytter sammen med sin store kjærlighet, den politisk orienterte Odenigbo, møter Kainene engelskmannen Richard.Men det er vanskelige tider i Nigeria. Snart blir det slutt på sene aftener med klirring i glass og svak musikk fra radiogrammofonen i stuen, og da krigen bryter ut, blir selv de privilegerte ofre for grusomme hendelser som sakte kommer til å slite i hjel livene deres. Familier og hjem splittes, og idealer og lojalitet testes og ødelegges for alltid.


En halv gul sol er en sterk episk fortelling om kjærlighetens kraft, svik og forsoning, som forbilledlig forener den store politiske historien med den intime skildringen av fire mennesker og deres forsøk på å navigere i kaos.

«En nydelig, ubarmhjertig beretning om kjærlighet, vold og svik under Biafrakrigen.»

Time«... et litterært mesterverk og en klassiker.»

Daily Mail«En storartet prestasjon.»

The Guardian«En overveldende fortelling.»

The Seattle Times«Uhyre oppslukende.»

Publishers Weekly«Chimamanda Adichie er en litterær sensasjon.»

Dagens Nyheter«... en strålende, varm leseropplevelse.»
Svein Johs Ottesen, Aftenposten

Medlemsvurdering:
Dette er historien om Nigeria på 60-tallet, da det oppsto etniske konflikter mellom den muslimske og kristne delen av befolkningen. Det hele munnet ut i en borgerkrig, hvor igboene - de kristne - forsøkte å løsrive seg og danne den selvstendige staten Biafra. Vi følger igbo-tvillingsøstrene Olanna og Kainene i de fredelige årene på begynnelsen av 60-tallet. De tilhører eliten i landet, de intellektuelle og velstående. Olannas store kjærlighet er Odenigbo, mens Kainene forelsker seg i engelskmannen Richard. Søstrene er svært ulike, og dette preger valgene de tar i livene sine. Da borgerkrigen bryter ut, må Olanna og Odenigbo flykte fra alt de eier for å unngå å bli slaktet ned av hausaene. De ender opp i en flyktningeleir, og dyp nød, sykdom og død preger etter hvert deres hverdag. Vi får også innblikk i livet til tjeneren deres, Ugwu, som følger dem i tykt og tynt. Dette er en fantastisk roman på alle måter! Ikke bare gir den Biafra-katastrofen et menneskelig ansikt, men boka er så intenst levende og godt skrevet og jeg opplevde virkelig å komme under huden på hovedpersonene. Jeg mener at denne boka er helt på høyden med "Tusen strålende soler".

Mariana

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
503
ISBN
9788205550889
Utgave
3. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Half of a yellow sun
Format
21 x 13 cm

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

N
Nursel – 02.05.2019

– En halv gul sol

M
MM – 22.06.2010

– Handlingen utspiller seg i Nigeria på 1960-tallet forut for, og under Biafrakrigen. Romanens hovedpersoner er tvillingsøstrene Olanna og Kainene; to svært forskjellige kvinner som på hver sin måte må finne en måte å takle krigen på. Andre sentrale personer er Olannas samboer Odenigbo, hans tjener Ugwu og Kainenes britiske kjæreste, Richard. Både Olanna og Odenigbo, og Kainene og Richard er velstående forut for krigens utbrudd, men må innfinne seg med en ny virkelighet i flykningbyer og flykningleire. Sult, sykdom og krigshandlinger er en konstant trussel. Boken handler ikke bare om krigen, men også om forholdet hovedpersonene i mellom, og konflikter og forsoninger dem i mellom. Romanen er velskrevet, med levende skildringer og en rørende historie, og anbefales på det varmeste.

L
Lille søss – 28.11.2008

– Handlingen i denne boken foregår på 1960-tallet. Hos Odenigbo, som er en idealistisk og radikal professor, samles de intellektuelle for å diskutere Nigerias fremtid etter frigjøringen fra kolonistyret. Det er konflikter mellom de ulike etniske gruppene som ligger å lurer under overflaten og usikkerheten stiger. Gjennom Ugwu, professorens unge tjener, får vi beskrevet de ulike menneskene og deres særegenheter. Ugwu er en smart guttunge fra landsbygda som observerer ut fra sine forutsetninger og hans betraktninger bidrar til en del humor midt i alt alvoret. Han har en grenseløs beundring for sin herre og hans samboer Oleanna, og gjør alt han kan for å få bo hos dem. Dette er en koselig bok som jeg anbefaler alle å lese!

M
Mariana – 21.08.2008

– Dette er historien om Nigeria på 60-tallet, da det oppsto etniske konflikter mellom den muslimske og kristne delen av befolkningen. Det hele munnet ut i en borgerkrig, hvor igboene - de kristne - forsøkte å løsrive seg og danne den selvstendige staten Biafra. Vi følger igbo-tvillingsøstrene Olanna og Kainene i de fredelige årene på begynnelsen av 60-tallet. De tilhører eliten i landet, de intellektuelle og velstående. Olannas store kjærlighet er Odenigbo, mens Kainene forelsker seg i engelskmannen Richard. Søstrene er svært ulike, og dette preger valgene de tar i livene sine. Da borgerkrigen bryter ut, må Olanna og Odenigbo flykte fra alt de eier for å unngå å bli slaktet ned av hausaene. De ender opp i en flyktningeleir, og dyp nød, sykdom og død preger etter hvert deres hverdag. Vi får også innblikk i livet til tjeneren deres, Ugwu, som følger dem i tykt og tynt. Dette er en fantastisk roman på alle måter! Ikke bare gir den Biafra-katastrofen et menneskelig ansikt, men boka er så intenst levende og godt skrevet og jeg opplevde virkelig å komme under huden på hovedpersonene. Jeg mener at denne boka er helt på høyden med "Tusen strålende soler".

M
Morten – 08.03.2008

– Handlingen i boken utspiller seg i Nigeria på 1960-tallet. Her får vi ta del i livet til mennesker som tjente på konflikten og de som det gikk veldig hardt utover. Det er de intellektuelle som har troen på den frie staten Biafra. Det er handelsfolk som tjener penger på konflikten. Det er "vanlige" folk som må oppleve krig. Det er de gamle kolonistatene som profiterer på konflikten. Flere historier flettes sammen med en blanding av skrekkslagen fryd preget av kjærlighet, svik og mot. Ugwu, en enkel mann, begynner å jobbe hos de intellektuelle Odenigbo og Olanna. Samtidig treffer vi på søsteren til Olanna Kainene og engelskmannen Richard. Det er en glimrende bok med grunnlag i noe som har skjedd i den virkelige verden. En tragisk hendelse der man opplevde en sultkatastrofe og nærmere tre millioner døde.

Oppdag mer

Bøker som ligner på En halv gul sol:

Arven
Ny!

Arven

Victoria Hislop
Innbundet 
449,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv