Linn Ullmann: Jente, 1983
Jente, 1983 - Linn Ullmann

Jente, 1983

roman

«Årets sterkeste leseropplevelse!»

, VG Terningkast 6

Linn Ullmann utforsker hukommelsens dikteriske kraft i forsøket på å fortelle om det aller hemmeligste. Jente, 1983 er blitt en modig og vakker roman.

«Gjennom å skrive det som skjedde, gjennom å fortelle historien så sannferdig som jeg kan, forsøker jeg å samle dem i én kropp – kvinnen fra 2021 og jenta fra 1983. Jeg vet ikke om det er mulig.»

Les mer
Bestselgende forfatter
Kvinnelig hovedperson
Litterær
Vår pris
390,-
Spar
39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 390,-
Spar: 39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Imponerende modig og vakker

Linn Ullmann har skrevet en vakker roman om noe ytterst smertefullt. Hun forsøker å forene den jenta som dro alene til Paris i 1983, med den kvinnen som lever her, nå.

«Hun opererer på et helt annet nivå enn de aller fleste norske samtidsforfattere», sa VGs anmelder om Linn Ullmann og romanen De urolige da den kom ut i 2015. I årets roman holder hun det samme høye nivået når hun nå tar tak i en skjellsettende hendelse – en hendelse som former et ungt sinn og et helt liv. «Gjennom å skrive det som skjedde, gjennom å fortelle historien så sannferdig som jeg kan, forsøker jeg å samle dem i én kropp – kvinnen fra 2021 og jenta fra 1983. Jeg vet ikke om det er mulig», skriver Linn Ullmann.

Jenta fra 1983
Hun er seksten, bor i New York med sin mor. Så kommer invitasjonen om å reise alene til Paris for å bli fotografert. En spennende mulighet, men også en invitasjon fra en tretti år eldre mann. På tross av alle morens forsøk på å få henne fra det, reiser hun. I Paris venter et miljø med fester, unge kvinnelige modeller, voksne menn og handlinger vi i dag ikke ville nølt med å kalle overgrep. Jenta som både prøver å passe inn og samtidig ikke vil være en del av det hele, trekker seg unna. Men hun er ukjent i byen, går seg vill i Paris-gatene og finner ikke tilbake til hotellet sitt. På en lapp har hun adressen til den tretti år eldre fotografen A.

Dette er en rå, naken og til tider brutal fortelling om makt og avmakt, lyst og skam, skjønnhet og glemsel.

Hemmeligheten
Hun blir hos ham og lover ham at det som skjer, skal være deres hemmelighet. Nå, nesten fire tiår senere, mens både hennes eget liv og verden utenfor krakelerer, er hun selv blitt en voksen kvinne. Nå er hun selv mor til en seksten år gammel jente. Det gir henne en anledning til å forsøke å forstå den unge jenta hun selv en gang var. Hvordan har hendelsene fra den gangen påvirket henne og hvordan fortsetter de fremdeles å påvirke livet hennes? Ullmann gir et overbevisende innblikk inn i et liv der det er vanskelig å finne fotfeste, der de vonde hendelsene stadig innhenter henne, kvinne, 2021.

Minner og glemsel
Jente, 1983 utspiller seg i Oslo, New York og Paris, og er en sjangeroverskridende og besettende reise gjennom lag av minner og glemsel. Linn Ullmann fortsetter å utforske hukommelsens dikteriske kraft i forsøket på å fortelle om det aller hemmeligste. Hun trekker linjer fram og tilbake i livsløpet, linjer som også går tvers gjennom den stedville seksten år gamle jenta. Dette er en rå, naken og til tider brutal fortelling om makt og avmakt, lyst og skam,  skjønnhet og glemsel. 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Oda Faremo Lindholm, VG
Terningkast 5 Cathrine Krøger, Dagbladet
Terningkast 5 Fartein Horgar, Adresseavisen
Terningkast 5 Anna Serafima Svendsen Kvam, Stavanger Aftenblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Oktober
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 260
ISBN: 9788249519798
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8195412
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Linn Ullmann har bakgrunn som journalist og er i dag en av Nordens fremste forfattere. Hun debuterte i 1998 med romanen Før du sovner og har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullpennen for sitt journalistiske virke og Amalie Skram-prisen og Doblougprisen for sitt samlede forfatterskap. For De urolige mottok hun P2-lytternes romanpris og ble nominert til Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris. Linn Ullmanns romaner utkommer i store deler av Europa og i USA. 

«Årets sterkeste leseropplevelse!»

, VG Terningkast 6

«Linn Ullmann skriver uhyggelig godt om gamle menn som ser på tenåringsjenter som 'a piece of sex'. Og hun prøver ikke skjule at dette handler om henne selv. (...) Det er blitt en erindringsroman som i passasjer er helt fremragende, brutal og uten nåde.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Linn Ullmann balanserer elegant på knivseggen ... Linn Ullmann er ein så dyktig forfattar at ho greier å få romanen til ikkje berre å balansere, men også vibrere.»

, nrk.no

«Følsomt og opprivende om overgrep | Overgriperne lever ennå. Linn Ullmann har valgt å anonymisere dem. For henne er ikke det viktigste å få noen dømt, men å nøste opp i et liv som rives i stykker av indre konflikt.»

, Adresseavisen Terningkast 5

«Sterk historie | I denne selviscenesettelsens tid må Ullmanns bruk av det selvbiografiske spillet kunne rettferdiggjøres litterært for at boken skal bære. Fortelleren vet heldigvis dette – at en må arbeide med 'å finne de riktige ordene og sette dem i riktig rekkefølge'.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«Har Linn Ullmann skrevet sin beste roman? Har Linn Ullmann skrevet årets beste norske roman? Svaret er 'ja'!»

, Dagens Næringsliv

«boken treffer som en knyttneve og runder av et rikt år for norsk skjønnlitteratur.»

, Vårt Land

«Det rokker, mildt men insisterende, ved det man tenker man vet om minner og sannhet og konsekvens i Linn Ullmanns glitrende nye roman.»

Dagsavisen

«dirrende litteratur … du glemmer ikke jenta som vandrer rundt i Paris på nattetid, forvirret og med rød lue»

, Aftenposten

«Jente, 1983 er en svimlende og utmattende roman, der leseren kjenner ubehaget på kroppen fra start til slutt, fordi formen langt på vei er innholdet ... en sterkere, vondere og mer fokusert roman enn den rastløse forgjengeren var»

, vinduet.no