– Fantastisk bok. Husker Linn som liten jente da hun bodde i Rælingen og stadig var i min svigermors hage. Hun var et undrende barn. Stilte mange underlige spørsmål.
Jente, 1983
«Årets sterkeste leseropplevelse!»
VG
Linn Ullmann utforsker hukommelsens dikteriske kraft i forsøket på å fortelle om det aller hemmeligste. Jente, 1983 er blitt en modig og vakker roman.
«Gjennom å skrive det som skjedde, gjennom å fortelle historien så sannferdig som jeg kan, forsøker jeg å samle dem i én kropp – kvinnen fra 2021 og jenta fra 1983. Jeg vet ikke om det er mulig.»
Les merImponerende modig og vakker
Linn Ullmann har skrevet en vakker roman om noe ytterst smertefullt. Hun forsøker å forene den jenta som dro alene til Paris i 1983, med den kvinnen som lever her, nå.
«Hun opererer på et helt annet nivå enn de aller fleste norske samtidsforfattere», sa VGs anmelder om Linn Ullmann og romanen De urolige da den kom ut i 2015. I årets roman holder hun det samme høye nivået når hun nå tar tak i en skjellsettende hendelse – en hendelse som former et ungt sinn og et helt liv. «Gjennom å skrive det som skjedde, gjennom å fortelle historien så sannferdig som jeg kan, forsøker jeg å samle dem i én kropp – kvinnen fra 2021 og jenta fra 1983. Jeg vet ikke om det er mulig», skriver Linn Ullmann.
Jenta fra 1983
Hun er seksten, bor i New York med sin mor. Så kommer invitasjonen om å reise alene til Paris for å bli fotografert. En spennende mulighet, men også en invitasjon fra en tretti år eldre mann. På tross av alle morens forsøk på å få henne fra det, reiser hun. I Paris venter et miljø med fester, unge kvinnelige modeller, voksne menn og handlinger vi i dag ikke ville nølt med å kalle overgrep. Jenta som både prøver å passe inn og samtidig ikke vil være en del av det hele, trekker seg unna. Men hun er ukjent i byen, går seg vill i Paris-gatene og finner ikke tilbake til hotellet sitt. På en lapp har hun adressen til den tretti år eldre fotografen A.
Dette er en rå, naken og til tider brutal fortelling om makt og avmakt, lyst og skam, skjønnhet og glemsel.
Hemmeligheten
Hun blir hos ham og lover ham at det som skjer, skal være deres hemmelighet. Nå, nesten fire tiår senere, mens både hennes eget liv og verden utenfor krakelerer, er hun selv blitt en voksen kvinne. Nå er hun selv mor til en seksten år gammel jente. Det gir henne en anledning til å forsøke å forstå den unge jenta hun selv en gang var. Hvordan har hendelsene fra den gangen påvirket henne og hvordan fortsetter de fremdeles å påvirke livet hennes? Ullmann gir et overbevisende innblikk inn i et liv der det er vanskelig å finne fotfeste, der de vonde hendelsene stadig innhenter henne, kvinne, 2021.
Minner og glemsel
Jente, 1983 utspiller seg i Oslo, New York og Paris, og er en sjangeroverskridende og besettende reise gjennom lag av minner og glemsel. Linn Ullmann fortsetter å utforske hukommelsens dikteriske kraft i forsøket på å fortelle om det aller hemmeligste. Hun trekker linjer fram og tilbake i livsløpet, linjer som også går tvers gjennom den stedville seksten år gamle jenta. Dette er en rå, naken og til tider brutal fortelling om makt og avmakt, lyst og skam, skjønnhet og glemsel.
Medlemsvurdering:
Fantastisk bok. Husker Linn som liten jente da hun bodde i Rælingen og stadig var i min svigermors hage. Hun var et undrende barn. Stilte mange underlige spørsmål.Tove Lorentzen
Detaljer
- Forlag
- Oktober
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Norsk Bokmål
- Sider
- 260
- ISBN
- 9788249519798
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2021
- Format
- 21 x 14 cm
- Nr
- 8195412
Medlemsblad
Utdrag
Om forfatteren
Linn Ullmann har bakgrunn som journalist og er i dag en av Nordens fremste forfattere. Hun debuterte i 1998 med romanen Før du sovner og har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullpennen for sitt journalistiske virke og Amalie Skram-prisen og Doblougprisen for sitt samlede forfatterskap. For De urolige mottok hun P2-lytternes romanpris og ble nominert til Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris. Linn Ullmanns romaner utkommer i store deler av Europa og i USA.
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Årets sterkeste leseropplevelse!»
Oda Faremo Lindholm, VG
«Linn Ullmann skriver uhyggelig godt om gamle menn som ser på tenåringsjenter som 'a piece of sex'. Og hun prøver ikke skjule at dette handler om henne selv. (...) Det er blitt en erindringsroman som i passasjer er helt fremragende, brutal og uten nåde.»
Cathrine Krøger, Dagbladet
«Linn Ullmann balanserer elegant på knivseggen ... Linn Ullmann er ein så dyktig forfattar at ho greier å få romanen til ikkje berre å balansere, men også vibrere.»
Marta Norheim, nrk.no
«Følsomt og opprivende om overgrep | Overgriperne lever ennå. Linn Ullmann har valgt å anonymisere dem. For henne er ikke det viktigste å få noen dømt, men å nøste opp i et liv som rives i stykker av indre konflikt.»
Fartein Horgar, Adresseavisen
«Sterk historie | I denne selviscenesettelsens tid må Ullmanns bruk av det selvbiografiske spillet kunne rettferdiggjøres litterært for at boken skal bære. Fortelleren vet heldigvis dette – at en må arbeide med 'å finne de riktige ordene og sette dem i riktig rekkefølge'.»
Anna Serafima Svendsen Kvam, Stavanger Aftenblad
«Har Linn Ullmann skrevet sin beste roman? Har Linn Ullmann skrevet årets beste norske roman? Svaret er 'ja'!»
Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv
«boken treffer som en knyttneve og runder av et rikt år for norsk skjønnlitteratur.»
Ingeborg Misje Bergem, Vårt Land
«Det rokker, mildt men insisterende, ved det man tenker man vet om minner og sannhet og konsekvens i Linn Ullmanns glitrende nye roman.»
Dagsavisen
«dirrende litteratur … du glemmer ikke jenta som vandrer rundt i Paris på nattetid, forvirret og med rød lue»
Ingunn Økland, Aftenposten
«Jente, 1983 er en svimlende og utmattende roman, der leseren kjenner ubehaget på kroppen fra start til slutt, fordi formen langt på vei er innholdet ... en sterkere, vondere og mer fokusert roman enn den rastløse forgjengeren var»
Marius Emanuelsen, vinduet.no
Kunders vurdering
Skriv en vurdering
– Av og til forstår jeg ikke anmeldere, for jeg opplever dette som langt fra Ullmanns sterkeste bok - en sterk hendelse opplevelse/traume, ja - men dette blir allikevel suppe på en spiker. Det er altfor mye gjentakelse, og jeg blir ganske lei å lese om de uttallige turene i Torshovparken. At hun veksler mellom å se gjennom øynene til jeg-et i 16-årsalderen og jeg-et i nåtid, er interessant, men Siri Hustvedt har gjort det så mye bedre. Det hele blir for kjedelig, rett og slett. I tillegg så vil alle betraktningene/smådetaljene rundt corona-epidemien, som kanskje virker selvforklarende nå, bli uforståelig om kort tid. Syns grepet med Astrid Lindgrens fantasisøster Ylva Li virker kunstig og påtatt, lite troverdig. Det er synd, for temaet for boken og vinklingen er spennende og viktig. Men det blir etter min mening for tynt og repeterende.
– Følte denne boka var litt rar. Men hvis dette var sant, var det en sterk historie.
– Godt skrevet , men ikke den mest interresante jeg har lest av henne
– Fin bok
– Godt skrevet bok, ærlig
– En sterk leseopplevelse. Til tider føles det som om jeg har kommet helt inn i det innerste rommet og at det egentlig er litt for privat til at jeg skal være der
– Men jeg leser to bøker samtidig da denne ble litt "mye". Så jeg vekser.
– Ikke min sjanger, leste den ikke ferdig.
– Synes ikke boka samsvarer til det jeg hadde trodd, men viktig bok for Linn Ullmann
– Jente, 1983
– Godt skrevet
– Poetisk, rå og vakker
– Jeg har lest de fleste bøkene av Linn Ullmann. Denne er den sterkeste og kanskje den beste? Den er vond å lese, for man kjenner det nesten fysisk hvordan den unge jenta har hatt det, og det er det som gjør boka nesten rå ærlig. Jeg måtte lese de andre bøkene Ullmann en gang til, for å hun kan virkelig leses flere ganger. Anbefales.
– Jente, 1983
– Jente 1983
– Min ene datter fikk den i gave, og hun synes det var en veldig god bok
– En viktig historie, men det ble for meg litt rotete skrevet.
– spesiell
– En utrolig leseropplevelse
– Bør leses av alle som drømmer om å gjøre rask karriere i «kjendisbransjen».
– Seksten år gammel reiste hovedpersonen i Linn Ullmanns nye roman alene til Paris og gjorde seg erfaringer som har fulgt henne siden. Nå er datteren hennes like gammel som hun selv var den gangen, det kan gi rom for nye perspektiver. Som hovedpersonen i boka sier; «Alt kommer an på hvor du står». Slik tar hun leseren med tilbake til hendelser og opplevelser fra 1983 kombinert med den opplevelsen tilbakeblikkene gir henne i dag. Beskrivelser som illustrerer hvordan opplevelser former oss og er med oss gjennom livet. Jente, 1983 er en tankevekkende roman som fortsetter å virke etter at siste side er lest. God litteratur gjør det. Årets litterære begivenhet er på vei, det er bare å glede seg og om du skulle være i tvil, dette er en roman som hører hjemme under juletreet.