Jente, 1983 - Linn Ullmann

Jente, 1983

roman

«Årets sterkeste leseropplevelse!»

, VG Terningkast 6
«Gjennom å skrive det som skjedde, gjennom å fortelle historien så sannferdig som jeg kan, forsøker jeg å samle dem i én kropp - kvinnen fra 2021 og jenta fra 1983. Jeg vet ikke om det er mulig.»

Paris, en vinternatt i 1983. Les mer
Bestselgende forfatter
Kvinnelig hovedperson
Litterær
Vår pris
229,-

(Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Paperback
Legg i
Paperback
Legg i
Vår pris: 229,-

(Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

«Gjennom å skrive det som skjedde, gjennom å fortelle historien så sannferdig som jeg kan, forsøker jeg å samle dem i én kropp - kvinnen fra 2021 og jenta fra 1983. Jeg vet ikke om det er mulig.»

Paris, en vinternatt i 1983. Hun er seksten år og har gått seg vill i de ukjente gatene. På en lapp har hun adressen til den tretti år eldre fotografen A.

Nesten fire tiår senere, mens både hennes eget liv og verden utenfor krakelerer, prøver den voksne kvinnen å forstå den unge jenta hun en gang var.

«Jente, 1983» utspiller seg i Oslo, New York og Paris, og er en sjangeroverskridende og besettende reise gjennom lag av minner og glemsel. Linn Ullmann fortsetter å utforske hukommelsens dikteriske kraft i forsøket på å fortelle om det aller hemmeligste. Hun trekker linjer frem og tilbake i livsløpet, linjer som også går tvers gjennom den stedville seksten år gamle jenta. Dette er en rå, naken og til tider brutal fortelling om makt og avmakt, lyst og skam, skjønnhet og glemsel.
ANMELDELSER:

Terningkast 6 Oda Faremo Lindholm, VG
Terningkast 5 Cathrine Krøger, Dagbladet
Terningkast 5 Fartein Horgar, Adresseavisen
Terningkast 5 Anna Serafima Svendsen Kvam, Stavanger Aftenblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Oktober
Innbinding: Paperback
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 260
ISBN: 9788249525089
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 13 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Årets sterkeste leseropplevelse!»

, VG Terningkast 6

«Linn Ullmann skriver uhyggelig godt om gamle menn som ser på tenåringsjenter som 'a piece of sex'. Og hun prøver ikke skjule at dette handler om henne selv. (...) Det er blitt en erindringsroman som i passasjer er helt fremragende, brutal og uten nåde.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Linn Ullmann balanserer elegant på knivseggen ... Linn Ullmann er ein så dyktig forfattar at ho greier å få romanen til ikkje berre å balansere, men også vibrere.»

, nrk.no

«Følsomt og opprivende om overgrep | Overgriperne lever ennå. Linn Ullmann har valgt å anonymisere dem. For henne er ikke det viktigste å få noen dømt, men å nøste opp i et liv som rives i stykker av indre konflikt.»

, Adresseavisen Terningkast 5

«Sterk historie | I denne selviscenesettelsens tid må Ullmanns bruk av det selvbiografiske spillet kunne rettferdiggjøres litterært for at boken skal bære. Fortelleren vet heldigvis dette – at en må arbeide med 'å finne de riktige ordene og sette dem i riktig rekkefølge'.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«Har Linn Ullmann skrevet sin beste roman? Har Linn Ullmann skrevet årets beste norske roman? Svaret er 'ja'!»

, Dagens Næringsliv

«boken treffer som en knyttneve og runder av et rikt år for norsk skjønnlitteratur.»

, Vårt Land

«Det rokker, mildt men insisterende, ved det man tenker man vet om minner og sannhet og konsekvens i Linn Ullmanns glitrende nye roman.»

Dagsavisen

«dirrende litteratur … du glemmer ikke jenta som vandrer rundt i Paris på nattetid, forvirret og med rød lue»

, Aftenposten

«Jente, 1983 er en svimlende og utmattende roman, der leseren kjenner ubehaget på kroppen fra start til slutt, fordi formen langt på vei er innholdet ... en sterkere, vondere og mer fokusert roman enn den rastløse forgjengeren var»

, vinduet.no