Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant

Allan Karlsson er en hundre år gammel sprengstoffekspert som egentlig burde ha vært i trygg forvaring på rommet sitt på aldershjemmet i Malmköping i Sörmland. Men det er han ikke. Les mer

399,-
Sendes innen 3 - 10 dager

Like før fødselsdagen hans skal feires, forsvinner han. I bare tisse-tøflene. Han er i usedvanlig god form for alderen. Det har vi en rekke belegg for. Først og fremst fysisk. Han har faktisk klart å komme seg ut vinduet. Videre kan sykepleier og bestyrerinne, den noe biske Alice, forsikre oss om at "... riktignok er Allan gammel, men han er også en jævla lømmel som faen meg vet nøyaktig hva han gjør". Ifølge markeringene til politiets dyktige sporhund, Kicki, har Karlsson først stått og stampet i blomsterbedet en stund, for deretter å spasere til Malmköping og inn i venterommet til busstasjonen der. Der slutter sporet.

"Hundreåringen ..." overgår alt jeg har lest av gøyal-litteratur, samtidig som den er til ettertanke og knallbra skrevet.
Unni Lindell

Jonas Jonassons sensasjonelle debutroman er kostelig litteratur, feelgood og blott til lyst, samtidig som den inneholder krass politisk kritikk og virvler oss inn i mye av det som gikk galt i det 20. århundre - og som vår helt Allan på forunderlig vis blir en avgjørende del av.

På flukt fra Bøtta
I denne deilige svenske odysseen følger vi Allan på flukt fra politi og myndigheter, fra avisene (en hundreåring på flukt er jo en tabloid sensasjon!) og fra Bøtta, en fysakk med fett hår som er medlem av den kriminelle "Never Again"-gjengen. Bøtta, som befant seg på busstasjonen samtidig med Allan, savner nemlig en koffert med 50 millioner svenske narkokroner i.

Den morsomste boken jeg noensinne har lest.
Liza Marklund

Allan, med kofferten på slep, møter en rekke mennesker - alle med usedvanlig sterke personligheter - på sin ville ferd gjennom Syd- og Midt-Sverige. Noen blir med ham, som einstøingen Julius i skogen, som er den første som tar hånd om Allan, kioskeieren Benny, som også fusker litt i veterinærfaget, Gunilla på Sjötorp, også kalt Den skjønne, og den fire tonn tunge elefanten hennes, Sonja. For å nevne noen. Det blir flere.

Sjarmerende, vittig og intelligent
Cathrine Krøger, Dagbladet

Parallelt med reisen får vi også innblikk i Allans liv gjennom et århundre, helt fra han under enkle kår blir født i 1905, like etter at moren har gått i 1. mai-tog for åttetimers arbeidsdag og framskyndet veene. Faren forsvinner tidlig ut av Allan og morens liv, da han drar til Russland for å være med på å forberede revolusjonen der. Og Allan må nøye seg med tre års skolegang, før han må hjelpe moren med å tjene penger til livets opphold. Han får seg en elendig betalt jobb som visergutt på Nitroglycerin ABs produksjonsavdeling utenfor Flen. Etter hvert starter han sin egen dynamittfabrikk, foretar en uheldig eksplosjon og blir tatt hånd om av en rasebiolog som lurer på om Allan kan ha negerblod i årene, og tvangssteriliserer ham ut fra "eugeniske og sosiale hensyn".

Århundrets viktigste menneske
På forunderlig vis veves det enkle livet til Allan inn i politiske begivenheter i det absolutte tetsjiktet. Han har en finger med i det meste som utspiller seg på 1900-tallet. Sammen med en venn drar den unge Allan til Spania og trekkes aldeles tilfeldig - og ikke helt frivillig - inn i den spanske borgekrigen som brosprenger og begunstiges med general Francos personlige beskyttelse. Etter krigen reiser Allan over til USA og New York hvor han (han er jo sprengstoffekspert) kommer med den forløsende ideen som gjør at Oppenheimer kan utvikle atombomben. Helt tilfeldig. Allan blir venner (og etter hvert uvenner, i noen dramatiske tilfeller) med Truman, Mao Zedong, de Gaulle og Stalin. Han tilbringer tid både i Gulag og i fengsel i Teheran og blir svært språkmektig.

Først og fremst ment for å underholde, selv om man nok sikkert kan lese både en kritikk av totalitære regimer og en hyllest til enkeltmenneskets makt.
Sindre Hovdenakk, VG

Vår helt Allan, hundreåringen, er rett og slett århundrets viktigste person. Hadde det ikke vært for ham ville verdenhistorien, og i ganske mange tilfeller topografien, sett annerledes ut.

Men vi kan også si det med Jonassons morfars ord, som forfatteren innledningsvis tilegner boka: "Dem som bare sier det som er sant, ern'te verdt å høre på."

På reise i en brutal verden
Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant syder av ekstremt fortelleroverskudd. Sidene er teppebombet med eksplosiv humor. Dette er en tykk og rikholdig roman som det under normale omstendigheter tar tid å lese, men som du helt sikkert kommer til bruke lengre tid på enn planlagt. Det er selvsagt fordi du etter hver side først må le deg ferdig, før du kan bla om og fokusere blikket igjen. Dette er en roman som går rett inn i en lang og ærverdig, europeisk fortellertradisjon - den om det naive og stort sett optimistiske mennesket på reise i en brutal verden. En røverhistorie ikledd et krønikeaktig og høyverdig språk, slik at du bare må tro på alt sammen. Assosiasjonene går til Arto Paasilinna, Bengtssons Røde orm, Hašeks Soldaten Svejk, Forrest Gump og Voltaires Candide. Som Candide, er Jonassons mesterverk et spark til Makten, som Allan er helt allergisk mot.

Men selv om verden til tider er uutholdelig, behøver ikke livet være det. Det er bare å finne fram sin indre Allan, klatre ut gjennom vinduet og lande rett i blomsterbedet.

Medlemsvurdering:
Det er av og til at man blir slått i bakken av beundring for forfatterens fantasi - jeg ble denne av denne boken. Den er også ustyrtelig morsom!

Maja

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Piratforl.
Språk
Bokmål
ISBN
9788281433359
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2011
Originaltittel
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och forsvann
Format
13 x 13 cm
Nr
9020640
Serie
Allan Karlsson

Utdrag

Portrett

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

W
Wenche – 22.11.2016

– Fornøyelig!

M
Maja – 29.10.2015

– Det er av og til at man blir slått i bakken av beundring for forfatterens fantasi - jeg ble denne av denne boken. Den er også ustyrtelig morsom!

B
Bredo – 31.12.2012

– For de som liker Arto Paasilinna er dette en svansk variant (Han henviser også til AP i boken). Et godt persongalleri men noe lang. For meg er fortsatt Arto Paasilinna morsommere, men denne boken greide å underholde noen timer i fly.

i
iben – 11.09.2012

– Anbefales.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Herman

Herman Flesvig
Innbundet 
318,- 349,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv