BESTSELGERSALG – bøker fra 79,-
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Den underjordiske jernbanen

«Mesterlig og dypt sjokkerende» The New York Times»

Rømte slavers fluktrute ble kalt Den underjordiske jernbanen. Hva om den hadde vært en ekte jernbane med skinner under jorda? I Colson Whiteheads sensasjonelle roman gir hver eneste stasjon en mulighet til et bedre liv. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 339,-

«En sjelden gang dukker det opp en bok som går gjennom marg og bein, som flytter inn i en og blir der for alltid. En slik bok er Den underjordiske jernbanen.»

Oprah Winfrey

Romanen ryster en hel verden, hylles av Barack Obama og ble i fjor kåret til årets beste bok i USA. Slaveriets skyggesider skildres i sterke scener og rører innerst ved hjerteroten. Hjerteskjærende mørk i sin råskap, men i ly av varme vennskap.

- Alle mennesker er skapt like, med mindre vi bestemmer at du ikke er et menneske, sier slavejenta Cora, mens hun ligger alvorlig syk på et av stoppestedene langs den underjordiske jernbanen. For hvert stopp langs fluktruten skildres et nytt og nyansert bilde av Amerika - drømmenes og mulighetenes land. For den som overlever.

«Historien om slaveriet skrevet slik Hendrix spilte nasjonalsangen.» 

The National Book Review

Bomullens forbannelse
Coras bestemor, Ajarry, kommer seilende fra Afrika til Amerika i lenker. Her venter herrer i hvite dresser og dyre diamanter, og plantasjer med sukker og indigo, tobakk og bomull. På Randall-plantasjen i Georgia føder hun fem barn på det skitne og trekkfulle gulvet i plankehytta mens bomullen blomstrer utenfor. Datteren Mabel er den eneste som vokser opp og som lykkes med å flykte fra plantasjen. Mens Mabels ti år gamle Cora leter etter svar på hvorfor moren forlot henne, dyrker hun den lille jordflekken hun har arvet. Men det er flere som sikler på samme flekk, og en dag må Cora ty til øksa. Handlekraften får følger.

«En rasende, lysende og nyskapende roman.» 

The Guardian

Coras flukt
- Kan jeg få snakke med deg? Jeg drar nordpå igjen. Snart. Rømmer. Jeg vil at du skal bli med.

Caesar, en av de nyankomne slavene, henvender seg til Cora en kveld. Det er bursdagsfesten til Jockey, den eldste slaven på Randall-plantasjen, og stemningen er god, dansen forlokkende. Men musikken stanser brått idet de brutale brødrene James og Terrance Randall dukker opp. I alt oppstyret søler Chester en dråpe vin på slaveeierens hvite skjorte. Guttungen straffes med stokken som har et gapende ulvehode i sølv i den ene enden. Cora har sett menn dingle i trærne, kvinner åpnet inn til knoklene og levende kropper brent på bålet, men det er denne dråpen med vin som får det til å renne over for henne. Hun bøyer seg over gutten for å beskytte ham. Sølvulven treffer henne i hodet med en kraft som får tenner til å løsne.

- Vil du bli med meg nå? spør Caesar noen uker senere.

«Vakker, fantasifull og hjerteskjærende presis.» 

The Wall Street Journal

Den underjordiske jernbanen
Under en låve fylt med lenker av jern, finner Caesar og Cora en hemmelig togperrong. - Se ut mens dere suser av sted, så vil dere få se Amerikas sanne ansikt, sier stasjonsmester Lumbly. Det er bare mørke, kilometer etter kilometer. Første etappe ender i Sør-Carolina, der skyskraperne gjør Cora ør i hodet. Men selv om denne staten har en mer opplyst holdning til de fargedes sak, så er det også et sted for kirurgenes skarpe kniver og museer med skremmende utstillingsdukker. Bedre blir det ikke når den 1,98 cm høye slavefangeren Arnold Ridgeway vaker i nærheten sammen med en indianer som bærer et halskjede av innskrumpede ører. Igjen blåser toget i fløyta og Cora stiger om bord. Hvor er hun på vei denne gangen? Kan hun endelig føle seg trygg?

«En ny amerikansk klassiker er født.»

Newsday

Lys i tunnelen
Den underjordiske jernbanen er en sterk skildring av mennesker som blir behandlet som alt annet enn mennesker, enten det dreier seg om afrikanere eller indianere, svarte eller hvite. Historien er riktignok lagt til 1800-tallet, men med alle mulige hint til forskjeller som fortsatt eksisterer i dagens USA. For hva betyr egentlig frihet, likhet og brorskap når alt kommer til alt? Friheten har også sine skuffelser, selv i mulighetenes land. Heldigvis er det lys i tunnelen.

«Mesterlig og dypt sjokkerende.» 

The New York Times

 

Detaljer

Forlag
Kagge
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
344
ISBN
9788248920397
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2017
Originaltittel
The underground railroad
Format
21 x 14 cm
Nr
8108676
Priser
Pulitzer-prisen, fiction 2017

Om forfatteren

Colson Whitehead er en av USAs mest anerkjente skjønnlitterære forfattere. Han har skrevet en rekke prisbelønte bestselgerromaner, og i 2002 ble han nominert til Pulitzerprisen for sin roman John Henry Days. Den underjordiske jernbanen ble hans store internasjonale gjennombrudd, og for den har han mottatt USAs mest prestisjefylte litterære priser, Pulitzerprisen og The National Book Award. Whitehead er født og oppvokst i New York og bor i dag på Manhattan.

Priser:

• Pulitzer Prize

• National Book Award

• Carnegie Medal for Fiction

• Heartland Prize

• Finalist til Kirkus Prize

• #1 New York Times Bestseller

• Hovedbok i Oprah Winfreys bokklubb

• Kåret til Best Book of the Year i New York Times, San Francisco Chronicle, Washington Post, Wall Street Journal, Newsday, GQ, Publishers Weekly, 

Esquire og Buzzfeed 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Mesterlig og dypt sjokkerende» The New York Times»

«Intet mindre enn en gjenoppfinnelse av den historiske romanen.» The New Yorker»

«Fantastisk» Barack Obama»

«Denne boken har alt» Aftenposten»

«Nært og levende» Dagsavisen»

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Den underjordiske jernbanen:

Hest

Geraldine Brooks
Innbundet 
409,- 449,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Atlas

Lucinda Riley
Innbundet 
436,- 479,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv