Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Ditt fravær er mørke

Et mesterstykke av en roman fra Islands store forteller, Jón Kalman Stefánsson. Bruddstykker og historier føyer seg litt etter litt sammen for fortelleren, som har hukommelsestap. Kan man akseptere skjebnen?

Les mer

349,-

399,- Spar: 50,-

Sendes innen 1 virkedag

Slipp kjærlighetslyset inn

Et mesterstykke av en roman fra Islands store forteller, Jón Kalman Stefánsson. Bruddstykker og historier føyer seg litt etter litt sammen for fortelleren, som har hukommelsestap. Kan man akseptere skjebnen?

Islandske Jón Kalman Stefánssons romaner har ikke bare vakt oppsikt over hele Norden, han er en av de få nordiske forfatterne som har havnet på listen til Bookerprisen. Bøkene hans elskes for hans særegne måte å skrive om livet, kjærligheten og døden på, og for det vakre språket. 

«Jón Kalman Stefánsson er en stor og særpreget forfatter. Hver gang jeg leser ham, blir jeg minnet om hva litteraturen – og den tilsynelatende enkle, lille saken vi kaller livet – egentlig handler om. Han er en tidløs forteller.»

Carsten Jensen, forfatter

– Jeg har alltid villet – og alltid trodd på – at fiksjon og poesi skal bety noe. Som all kunst. Den skal påvirke folk, følelsene deres, synspunktene, hvordan de ser på verden og seg selv. Litteratur skal bety noe. For individet og samfunnet. Den kan og skal det, sier forfatteren.

Hukommelsestapet
I Ditt fravær er mørke møter vi fortelleren, som er vendt tilbake til Island, og som møter igjen folk og steder som er visket bort fra hukommelsen. De husker ham, han husker ikke dem. Han møter dem, hører dem fortelle, leter i egen hukommelse etter forbindelsene han sanser er mellom dem, og han skriver for å få brikkene til å falle på plass. Vi følger ham på reisen der flere generasjoners historier er flettet sammen, vakre kjærlighetsmøter, fatale ulykker, en mann med diktstrofer på sokkene, to søstre som tydeligvis kjenner ham godt, hundevalper, en trist rockestjerne, en baby som blir adoptert bort over et kjøkkenbord i hemmelighet og en fisker som har doktorgrad på Kierkegaard. Og hvem er egentlig den mystiske bussjåføren som har vært prest? 

Lyset
Ideen om at et menneske kan være en så kjært at det bringer selve lyset inn i ens liv, er en vakker tanke som går igjen i Ditt fravær er mørke. Men da må man våge å elske høyt, og da har man også mye å tape. Litt etter litt folder familiesagaen seg ut, og de mange historiene føyer seg sammen til et portrett av en familie. Den favner det menneskelige og skjøre, drømmer og forfengelighet, feilgrep og lykke – og den ustoppelige skjebnen.  

«Jón Kalman Stefánsson er en gudbenådet forteller. Menneskene med sine snåle liv, tanker og merkverdigheter trer lys levende frem for oss i hans rikt fabulerende verden. Ikke rart han er så elsket som forfatter.»

Tone Myklebost, oversetter

 

Detaljer

Forlag
Press
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
545
ISBN
9788232803941
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Fjarvera þín er myrkur
Format
21 x 15 cm
Nr
8203520

Utdrag

Islands lysende stjerne

Islands lysende stjerne

En bemerkelsesverdig forfatter fra Island har erobret lesernes hjerter. Men Jón Kalman Stefánsson skriver bare fordi han må. 

Jón Kalman Stefánsson anses som en av Nordens fremste samtidsforfattere i dag og har en hengiven leserskare som vokser seg større og større. De som ennå ikke har lest de genuint menneskelige bøkene hans, kan jo lure på hva det er med denne islendingens fortellinger som får lesere, anmeldere og litterære juryer verden rundt  til å trekke fram superlativene. Er det fordi han viser den store kjærlighetens kraft og lyse og mørke sider?  Menneskets drifter, råskap og ømhet? Skildrer både ensomhet og søken og følelsen av å være alene i verden? Er det det poetiske språket? De viljesterke kvinnene? Eller er det den enestående evnen til å se enkeltmennesket i forhold til samfunn og samtid? Fordi han skriver sanselig, og han skriver fram verdener til å kjenne seg igjen i? 

«Ordene skal være like lysende som stjerner, men ha mørke mellom seg. I det mørke skjules alt som du ikke forstår, bare skjønner.» 

Jón Kalman Stefánsson

Nobelpriskandidat
– Med slik diktning blir sorg til å leve med. Ingen forfatter jeg har lest de siste tretti åra er så i takt med de betingelser menneskene faktisk lever under, som Jón Kalman Stefánsson, skriver anmelder Fartein Horgar, som  mener forfatteren bør nomineres til Nobelprisen i litteratur. 

Stefánsson, som begynte med å skrive poesi, mener ordenes betydning ikke kan overvurderes. – Ordene skal være like lysende som stjerner, men ha mørke mellom seg. I det mørke skjules alt som du ikke forstår, bare  skjønner. 

Å ta riktig vei
– Det er et av de viktige spørsmålene i livet, om du har tatt riktig vei. Å være menneske er en jobb, et ansvar. Kunsten og litteraturen skal være en glede å oppleve, men også minne oss om at det er et ansvar å være  menneske, sier Kalman Stefánsson. 

Forfatteren vokste opp på Island. Han har bodd i Reykjavik, Keflavik og København, jobbet som murer, på slaktehus og som politimann før han ble poet og så romanforfatter. Han er opptatt av viktigheten av å velge sin vei i livet. – Hvis du kan skrive, synge eller bygge hus, hvis du har et talent eller trang til å gjøre noe, må du følge det. Hvis du ikke gjør det, blir du ulykkelig. Da er det stor fare for at du gjør folk omkring deg ulykkelige eller  triste, sier han. Selv er han ydmyk over sin suksess som forfatter. – Hvis du er heldig og skriver en god bok, er boka langt større enn deg selv, sier han. 

Utsagnene er hentet fra:
Bergens Tidende, intervju med Kaja Korsvold
Litteraturhusets podkast, samtale med Janneken Øverland 

 

Om forfatteren

Jón Kalman Stefánsson (f. 1963) er en av Islands største nålevende forfattere og en kritikerrost leserfavoritt både i Norden og internasjonalt. Han er kanskje mest kjent for romanen Sommerlys, og så kommer natten, men  fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med den enestående trilogien om Gutten. Bøkene hans er oversatt til 27 språk, og forfatteren er nominert til Nordisk råds litteraturpris flere ganger. I 2017 ble han også nominert til den prestisjefylte Man Booker International Prize. Han har vunnet P.O. Enquist-prisen og Den store islandske litteraturprisen. 

 

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Ditt fravær er mørke:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Gul ubåt

Jón Kalman Stefánsson
Innbundet 
409,- 449,-
 

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
390,- 429,-
 

Ekko

Lena Lindgren
Innbundet 
345,- 379,-
 
Macbeth
169,-

Macbeth

Jo Nesbø
Innbundet 
169,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv