Zeshan Shakar: Gul bok

Gul bok

roman

«Zeshan Shakar står fram som en forfatter av de sjeldne: Han har et rikt stoff fra ulike kulturer, setter et skarpt blikk på omgivelsene og skriver med humor, alvor og varme. Romanen 'Gul bok' innbyr til lesning i ett sug.»

, VG Terningkast 6

Debutromanen Tante Ulrikkes vei vant priser og solgte mer enn Jo Nesbø. Nå er Zeshan Shakar klar med en ny gripende, tankevekkende og svært velskrevet roman om et Norge mange av oss bare kjenner fra utsiden.

Les mer
Vår pris
199,-
Spar
180,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 199,-
Spar: 180,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Den store klassereisen

Mani tar t-banen fra Haugenstua til sentrum og første dag i ny jobb. Klassereisen har bare så vidt begynt.

Leserne av Zeshan Shakars fantastiske debutroman Tante Ulrikkes vei delte seg ofte i to grupper. Enten kjente leserne seg igjen i handlingen – eller de var takknemlige over å få et nøkkelhull å titte inn i. Nå har Shakar skapt et nytt nøkkelhull vi kan titte inn i. Og de som titter inn denne gangen, kommer til å kjenne seg igjen, på den ene eller andre måten. For det er akkurat det som slår meg mest ved lesningen av Gul bok. Jeg kommer tett på nyutdannede Mani og oppveksten hans, og mye med livet hans er fremmed og eksotisk for mange av oss. Men aller mest interessant er det å kjenne igjen utfordringer og situasjoner vi alle står overfor. Uansett alder, bakgrunn og bosted. 

Gul bok er en roman om klasse og tilhørighet, om livet vi lever og rammene rundt det.

En bedre tilværelse
Fra førstegenerasjonsforeldrenes tilværelse er Mani i ferd med å foreta en klassereise der han en morgen i 2010 står foran Y-blokka og sin første arbeidsdag i Omsorgsdepartementet. Det er langt fra farens jobb som taxisjåfør til Manis stilling som rådgiver. Sammen med kollegene skal han jobbe med utarbeidelsen av «Gul bok», som er navnet på regjeringens forslag til statsbudsjettet. 

Fra Haugenstua til Y-blokka
Nyutdannede Mani har ambisjoner om en bedre tilværelse enn den han selv er vokst opp i. Han er en ung mann som bor sammen med faren sin i en leilighet på Haugenstua, og som har en kjæreste han tror han skal gifte seg med. Med eksamen fra BI har han i utgangspunktet sett for seg en godt lønnet jobb i det private næringslivet, men avslag etter avslag på jobbsøknadene gjør at han er i ferd med å miste illusjonene. En jobb i offentlig sektor er ikke like attraktivt, hverken i egne øyne eller blant familie og omgangsvenner. Det er i det private næringslivet pengene og prestisjen finnes.

En del av noe nytt
Men for Mani skal den nye jobbtilværelsen innebære en tilpasning til helt nye verdiskalaer, der en gammel leilighet i Gamlebyen er mer ettertraktet enn Manis nye og altfor dyre leilighet på Skillebekk, og der Manis faste kebabsjappe er «genuin», og rangeres høyere enn Theatercaféen. Samtidig blir han også dratt mellom å være der for sin gamle far, og å treffe kjæresten Mina. Samtidig som Mani blir kjent med et nytt miljø, nye mennesker og andre verdier, blir han gradvis også en stolt bidragsyter til det store felles prosjektet som kalles Staten. Han blir en del av noe større. 

Gul bok er en roman om klasse og tilhørighet, om livet vi lever og rammene rundt det. Det er også en fortelling om hvor man kommer fra og hvor man er på vei. Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka. Og det er minst like langt tilbake. 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Guri Hjeltnes, VG
Terningkast 5 Erlend Lisberg, Bergens Tidende

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 286
ISBN: 9788205538214
Utgave: 1. utg.
Format: 22 x 14 cm
Nr: 8177325
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Zeshan Shakar står fram som en forfatter av de sjeldne: Han har et rikt stoff fra ulike kulturer, setter et skarpt blikk på omgivelsene og skriver med humor, alvor og varme. Romanen 'Gul bok' innbyr til lesning i ett sug.»

, VG Terningkast 6

«Et fortellertalent utenom det vanlige. [...] Med Gul bok viser Shakar at Tante Ulrikkes vei på ingen måte var noe blaff, men snarere starten på et stadig mer lovende forfatterskap.»

, Bergens Tidende Terningkast 5

«... blodet bruser i brystet og tårene lurer i øyekroken... scenene han skriver frem er komplekse bilder av en virkelighet som aldri er entydig. »

, nrk.no