Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Gul bok

roman

«Zeshan Shakar står fram som en forfatter av de sjeldne: Han har et rikt stoff fra ulike kulturer, setter et skarpt blikk på omgivelsene og skriver med humor, alvor og varme. Romanen 'Gul bok' innbyr til lesning i ett sug.»

VG

Etterlengtet ny roman fra forfatteren av «Tante Ulrikkes vei».
Mani er nyutdannet økonom og har nettopp fått jobb i Oppvekstdepartementet. Han er en ung mann som bor sammen med faren sin i en leilighet på Haugenstua, og som har en kjæreste han tror han skal gifte seg med. Les mer

199,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Etterlengtet ny roman fra forfatteren av «Tante Ulrikkes vei».
Mani er nyutdannet økonom og har nettopp fått jobb i Oppvekstdepartementet. Han er en ung mann som bor sammen med faren sin i en leilighet på Haugenstua, og som har en kjæreste han tror han skal gifte seg med. Helst ville han ha brukt evnene sine i det private næringsliv, der prestisjen og pengene sitter, for han er smertelig klar over at både kjæresten og miljøet rundt ham bare ser med forakt på «offentlig sektor». Lavt lønnet er det også.

Den nye jobbtilværelsen innebærer tilpasning til en helt ny verdiskala, der en gammel leilighet i Gamlebyen er mer ettertraktet enn Manis nye, og dyre, leilighet på Skillebekk, og der Manis faste kebabsjappe er «genuin» og rangeres høyere enn Theatercaféen. Samtidig blir Mani også en stolt bidragsyter til det store felles prosjektet som kalles Staten.

Gul bok er en roman om klasse og tilhørighet, om livet vi lever og rammene rundt det. Det er også en fortelling om hvor man kommer fra og hvor man er på vei. Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka. YAnmelderne mener:

«Les den i ett sug! [...] Zeshan Shakar står fram som en forfatter av de sjeldne: Han har et rikt stoff fra ulike kulturer, setter et skarpt blikk på omgivelsene og skriver med humor, alvor og varme. [...] Gul bok fremstår gjennomarbeidet og inspirerende skrevet, samtidig som Shakar viser fram et åpenbart skjønnlitterært talent. Her er vakre vendinger og overraskende metaforer, små og store tråder som nennsomt veves sammen, gode replikkvekslinger og lavmælte scener, sosiale og kulturelle forskjeller i fleng, samt en herlig detaljrikdom fra musikk, teknologi, sleng og språk blant unge på hovedstadens østkant, og treffende observasjoner fra regjeringskvartalet. Alt i en liten raffinert roman.»

Guri Hjeltnes, VG

«Et fortellertalent utenom det vanlige. [...] Med Gul bok viser Shakar at Tante Ulrikkes vei på ingen måte var noe blaff, men snarere starten på et stadig mer lovende forfatterskap.»

Erlend Liisberg, Bergens Tidende

«Glitrende! [...] Zeshan Shakars Gul bok er en rik bok. Den handler om yrkesliv og miljøskifter, om "vi" og "dem" og hva det vil si å høre til. Om kjærlighet, av det ene og det andre slaget, og om vennskap. Boka tar for seg utvikling og tap, det fine og det vonde med å vokse og endre seg. Den er dessuten en kjærlighetssang til Y-blokka, til et lite stykke norgeshistorie i form av et bygg. Alt levert av en forfatter med stålkontroll på språkets mange nivåer, som er en mester på miljøskildring, og som vet hvordan man både hekter og holder på en leser. "Den vanskelige andreboka" var visst ikke så vanskelig likevel. Kudos!»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Zeshan Shakar er fortsatt i startgropen som forfatter, men scenene han skriver frem er komplekse bilder av en virkelighet som aldri er entydig. Hva er egentlig det riktige svaret på om Mani og Meena hører sammen? Svaralternativene bølger frem og tilbake i scener, der blodet bruser i brystet og tårene lurer i øyekroken. Med Gul bok tilføyer Zeshan Shakar nye, fascinerende kapitler til hovedstadens historie på 2000-tallet.»

Knut Hoem, NRK

«Gjennom Gul bok gløder en tråd. Den såreste fortellingen, om konsekvensen av å vokse opp i utenforskap, gjør politikernes formuleringer om mangfold og like muligheter til skamme. Tove Nilsen skrev videre på historien om drabantbyungene fra Skyskraperengler i flere romaner, også hun har et klart blikk for de som aldri gjorde noen klassereise. Vi kommer nok til å få høre mer om hvordan det går med folka til Mo og Mani, kanskje ender de i samtidens sterkeste østkanttrilogi.»

Astrid Fosvold, Vårt Land

«Med små ironier og uten store fakter skriver Zeshan Shakar godt om selvforståelse, ambisjon og desillusjon.»

Even Teistung, Klassekampen

«"Byråkrat-roman" på høyt nivå. [...] en strålende, men annerledes oppfølger ...»

Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen

«... morsomt, medrivende og poengtert.»

Thea Sundstedt Baugstø, BLA

«Med sin glitrende penn og dype kulturelle og menneskelige innsikt har Zeshan Shakar nok en gang skapt en perle i det kulturelle landskap.»

Jon Terje Grønli, Gjengangeren

«Shakar virker aldri spekulativ eller sensasjonalistisk, men gjør likevel et dypt inntrykk. [...] Han har en unik evne til å ta i store og viktige spørsmål, og å åpne døra til virkeligheter du ellers aldri ville fått øye på.»

Geir Bergersen Huse, Underdusken.no

«... en forfatter med et unikt fortellertalent.»

Jan-Erik Østlie, FriFagbevegelse

Medlemsvurdering:
Dette er en bok helt i toppsjiktet! Den er fantastisk skrevet med bruk av humor, og dypt alvor. Boka kommer inn på klasseskiller i samfunnet, kulturforskjeller og betydningen av det å høre til. Boka beskriver utrolig godt ulike personligheter, tanker og følelser, og situasjoner vi alle kan kjenne oss igjen i. Bør leses av ALLE!

Tine B.

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788205538221
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Zeshan Shakar står fram som en forfatter av de sjeldne: Han har et rikt stoff fra ulike kulturer, setter et skarpt blikk på omgivelsene og skriver med humor, alvor og varme. Romanen 'Gul bok' innbyr til lesning i ett sug.»

Guri Hjeltnes, VG

«Et fortellertalent utenom det vanlige. [...] Med Gul bok viser Shakar at Tante Ulrikkes vei på ingen måte var noe blaff, men snarere starten på et stadig mer lovende forfatterskap.»

Erlend Lisberg, Bergens Tidende

«... blodet bruser i brystet og tårene lurer i øyekroken... scenene han skriver frem er komplekse bilder av en virkelighet som aldri er entydig. »

Knut Hoem, nrk.no

Kunders vurdering

T
Thea – 06.02.2023

– Anbefales!

J
John R – 23.09.2021

– Leseverdig. Annerledes måte å skrive på!

G
Gunn Nøstdal – 29.06.2021

– En veldig god oppfølger til «Tante Ulrikkes vei». Gir et godt bilde av spagaten norskfødte barn av innvandrere står i.

K
Kirsten S – 11.10.2020

– Veldig bra!

T
Tine B. – 11.10.2020

– Dette er en bok helt i toppsjiktet! Den er fantastisk skrevet med bruk av humor, og dypt alvor. Boka kommer inn på klasseskiller i samfunnet, kulturforskjeller og betydningen av det å høre til. Boka beskriver utrolig godt ulike personligheter, tanker og følelser, og situasjoner vi alle kan kjenne oss igjen i. Bør leses av ALLE!

M
Monica Hordnes – 26.09.2020

– Historien i seg selv er lite drivende og man leser egentlig bare videre fordi man har kjøpt en bok til 350kr (som jeg ikke synes den var verdt). Man får bare dukket rett under overflaten av de to livene hovedpersonen lever i hverdagen før boken er over. Definitivt min største bokskuffelse hittil. Boka ble også solgt inn mye pga forfatters forrige bok og det burde vært et varseltegn. Hvis ikke en bok kan stå for sitt eget innhold men må selges på den forrige suksessen så sier det vel litt. Det er forøvrig ikke forfatters feil men de som selger boken.

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 02.07.2020

– Som debutant må de fleste si seg fornøyd om de selger noen hundre eksemplarer og kanskje får en anmeldelse i en avis. For Zeshan Shakar fortonte det seg ganske annerledes. Landets gjeveste debutantpris, over et år på bestselgerlistene og 150 000 solgte eksemplarer er de færreste forunt. Men det stoppet slett ikke der, romanen ble dramatisert og satt opp på teater og den ble delt ut til alle landets 169 stortingsrepresentanter. Tante Ulrikkes vei gikk rett inn i vår kollektive bevissthet som en bok vi alle bør ha lest. Med det bakteppet var det med en viss spenning jeg tok fatt på Gul bok. Var det én viktig historie Shakar hadde på hjertet, eller var Tante Ulrikkes vei et nytt stort og viktig forfatterskap vi så smått hadde blitt kjent med? Jeg trengte heldigvis ikke mange sidene for å se hvor det bar. Det kommer ikke du til å trenge heller, i Gul bok følger Zeshan Shakar så til de grader opp det han startet med i Tante Ulrikkes vei. Dette er nok en viktig bok. 169 stortingsrepresentanter og minst 150 000 andre har en ny strålende leseopplevelse i vente.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Gul bok:

Se flere

Logg inn

Handlekurv