Bål
samisk ildkunst
Yngve Ryd ; Helle Sommerfelt (Oversetter)
«Det er nesten ikke mulig å tenke seg at nordmenn som ferdes utendørs, ikke kjøper Yngve Ryds moderne klassiker Bål.»
- Vår pris
- 409,-
- Spar
- 40,-
Veil. pris: 449,-
(Innbundet)
Fri frakt!
Leveringstid:
Sendes innen 1 virkedag
Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få
fordelspris kr
381,-
Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer
Veil. pris: 449,-
(Innbundet)
Fri frakt!
Leveringstid:
Sendes innen 1 virkedag
Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få
fordelspris kr
381,-
Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer
Mye av turkosen er knyttet til et livlig og varmende bål. Og noen ganger er det helt nødvendig å raskt få fyr på bålet for å varme seg samt lage mat. Yngve Ryd har gjennom en årrekke intervjuet samer om tradisjoner og kunnskap om bålfyring. Dette har blitt en bok som detaljert tar for seg alle aspekter ved bålet. Du lærer å lage en praktisk bålplass, også i lavvo. Skal du lage mat på bålet, bør du utvikle bålplassen med en grytestein eller flere. Nordsamer bruker bakestein når de baker brød, noe som kan være interessant å forsøke på tur. Du lærer masse om ved. Jeg liker at det spraker av ovnen, men forfatteren mener at et sprakende bål slett ikke er muntert. Det gir bare gnister og angst … Du skal velge ved som brenner med en svak rasling og hyggelige små knepp. Da kan også bikkja legge seg nær bålet uten å ta fyr!
Ingen ryggsekk uten never
Det er lite som slår never når man skal tenne opp, men det
kan være vanskelig å finne jo høyere opp på fjellet man kommer. Den smarte har derfor en samling
med fine flak og remser hjemme eller på hytta, og gjøre det til rutine å ha med seg i sekken. Never råtner
aldri, veier lite og gjør i hvert fall opptenningen til en lek. Tykk never er dog ikke så lett å fyre opp,
men man kan forsøke å bøye den fram og tilbake så den skives opp. Boka refererer til intervjuobjektenes
nærmest livslange erfaringer med ulik ved og hvordan bruke den. Hvordan tenne et bål i storm på fjellet?
Ikke lett, men det kan gå hvis man har … ja, nettopp, litt never. Og innsiden av neveren kan ha en hinne som
kan gjøre nytte som plaster. Tenk på det! Den er ren når den tas fra levende bjørk og kan legges
på sår der den former seg over det og blir en vanntett beskyttelse.
Trær og buskers egenskaper
En av bokas bidragsytere kan nesten ikke gå forbi en tørrselje
uten at han blir kaffetørst. Tørrselje brenner rolig og uten mye røyk. Han mener denne veden gir ekstra
god kaffe og er perfekt til matlaging. Men den er ubrukelig til å varme seg på. Boka tar utførlig for seg
treslag og busker og hvordan de kan brukes i bål. Har du ikke tilgang til vanlig ved, kan du bruke torv, og da bør
man velge den som ligger på grus og småstein, kan vi lese. Den er som regel ganske tørr. Og husk at det
kommer en dag i morgen. Er du litt proff, sørger du for å tørke fuktig ris ved bålet, slik at det
blir lett å lage et bål når du står opp dagen etter.
Mange typer bål
Jeg pleier å lage et rotete på kryss og tversbål. Men boka
mener man bør legge greiner og vedskier parallelt for å få et godt bål. Du kan lese detaljert om
hvordan få til bål på snøen og i fuktig vær. Og at bålet ikke skal ha høye flammer.
For det er jo litt av vitsen, at man skal kunne sitte ved bålet uten å ta fyr selv. Ris av dvergbjørk er
redningen hvis du ikke har stekepanne og vil steke flate brødkaker, ifølge samisk tradisjon. Deigen legges rett
på riset som ligger på varmen. Dette må testes! Du kan lese om en rekke ulike typer bål, som stokkebål,
for eksempel, som kan brenne hele natta, og du kan lese hvordan du holder myggen unna ved å bruke en knuskkjuke som
brenner sakte innenfra.
BÅL, samisk ildkunst er en helt spesiell bok som har samlet kunnskap og tradisjoner om noe så viktig som bål til ulike formål – et av menneskenes eldste syssel.
- FAKTA
-
Utgitt:
2018
Forlag: Dreyers forlag
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 394
ISBN: 9788282654197
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Eld, flammor och glöd
Format: 25 x 18 cm
Nr: 8137625
- KATEGORIER:
- VURDERING
-
Gi vurdering
Les vurderinger
Nils Yngve Ryd (1952–2012) studerte etnologi og biologi ved Umeås universitet. Han skrev en rekke bøker som formidlet kunnskaper om tradisjonelle levemåter, som Timmerskogen og Jägerliv i Jokkmokks fjällvärden. Han intervjuet samer om deres tradisjoner og har dermed bevart viktig kunnskap for ettertiden.