Bål - Yngve Ryd
Bål - Yngve Ryd

Bål

samisk ildkunst

; Helle Sommerfelt (Oversetter)

«Det er nesten ikke mulig å tenke seg at nordmenn som ferdes utendørs, ikke kjøper Yngve Ryds moderne klassiker Bål.»

, Dagens Næringsliv
Bålet er tidenes viktigste oppdagelse og endret menneskenes liv. Fremdeles er vi avhengig av å kunne fyre opp et bål, og gjennom denne boka blir du kjent med samiske tradisjoner rundt bruk av bål og bålfyring. Les mer
Vår pris
409,-
Spar
40,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 381,-

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Legg i
Vår pris: 409,-
Spar: 40,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 381,-

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Mye av turkosen er knyttet til et livlig og varmende bål. Og noen ganger er det helt nødvendig å raskt få fyr på bålet for å varme seg samt lage mat. Yngve Ryd har gjennom en årrekke intervjuet samer om tradisjoner og kunnskap om bålfyring. Dette har blitt en bok som detaljert tar for seg alle aspekter ved bålet. Du lærer å lage en praktisk bålplass, også i lavvo. Skal du lage mat på bålet, bør du utvikle bålplassen med en grytestein eller flere. Nordsamer bruker bakestein når de baker brød, noe som kan være interessant å forsøke på tur. Du lærer masse om ved. Jeg liker at det spraker av ovnen, men forfatteren mener at et sprakende bål slett ikke er muntert. Det gir bare gnister og angst … Du skal velge ved som brenner med en svak rasling og hyggelige små knepp. Da kan også bikkja legge seg nær bålet uten å ta fyr!

Ingen ryggsekk uten never
Det er lite som slår never når man skal tenne opp, men det kan være vanskelig å finne jo høyere opp på fjellet man kommer. Den smarte har derfor en samling med fine flak og remser hjemme eller på hytta, og gjøre det til rutine å ha med seg i sekken. Never råtner aldri, veier lite og gjør i hvert fall opptenningen til en lek. Tykk never er dog ikke så lett å fyre opp, men man kan forsøke å bøye den fram og tilbake så den skives opp. Boka refererer til intervjuobjektenes nærmest livslange erfaringer med ulik ved og hvordan bruke den. Hvordan tenne et bål i storm på fjellet? Ikke lett, men det kan gå hvis man har … ja, nettopp, litt never. Og innsiden av neveren kan ha en hinne som kan gjøre nytte som plaster. Tenk på det! Den er ren når den tas fra levende bjørk og kan legges på sår der den former seg over det og blir en vanntett beskyttelse.

Trær og buskers egenskaper
En av bokas bidragsytere kan nesten ikke gå forbi en tørrselje uten at han blir kaffetørst. Tørrselje brenner rolig og uten mye røyk. Han mener denne veden gir ekstra god kaffe og er perfekt til matlaging. Men den er ubrukelig til å varme seg på. Boka tar utførlig for seg treslag og busker og hvordan de kan brukes i bål. Har du ikke tilgang til vanlig ved, kan du bruke torv, og da bør man velge den som ligger på grus og småstein, kan vi lese. Den er som regel ganske tørr. Og husk at det kommer en dag i morgen. Er du litt proff, sørger du for å tørke fuktig ris ved bålet, slik at det blir lett å lage et bål når du står opp dagen etter.

Mange typer bål
Jeg pleier å lage et rotete på kryss og tversbål. Men boka mener man bør legge greiner og vedskier parallelt for å få et godt bål. Du kan lese detaljert om hvordan få til bål på snøen og i fuktig vær. Og at bålet ikke skal ha høye flammer. For det er jo litt av vitsen, at man skal kunne sitte ved bålet uten å ta fyr selv. Ris av dvergbjørk er redningen hvis du ikke har stekepanne og vil steke flate brødkaker, ifølge samisk tradisjon. Deigen legges rett på riset som ligger på varmen. Dette må testes! Du kan lese om en rekke ulike typer bål, som stokkebål, for eksempel, som kan brenne hele natta, og du kan lese hvordan du holder myggen unna ved å bruke en knuskkjuke som brenner sakte innenfra.

BÅL, samisk ildkunst er en helt spesiell bok som har samlet kunnskap og tradisjoner om noe så viktig som bål til ulike formål – et av menneskenes eldste syssel.

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Dreyers forlag
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 394
ISBN: 9788282654197
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Eld, flammor och glöd
Format: 25 x 18 cm
Nr: 8137625
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger
 

Nils Yngve Ryd (1952–2012) studerte etnologi og biologi ved Umeås universitet. Han skrev en rekke bøker som formidlet kunnskaper om tradisjonelle levemåter, som Timmerskogen og Jägerliv i Jokkmokks fjällvärden. Han intervjuet samer om deres tradisjoner og har dermed bevart viktig kunnskap for ettertiden.