Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Brent ord

bokbål mot språk i Noreg 1912-2005

«Ottar Grepstad [...] har samlet en imponerende mengde dokumentasjon om hendelser som nå vekker unisont ubehag, og som de fleste helst vil glemme.»

Dagbladet

Sjokkerande om vår nære kulturhistorie.

«Jeg fatter ikke at vi kunne gjøre noe så dumt. Det er jo å gi alle argumentene til motparten. Den som har tent det første bokbålet, er for alltid skjendet. Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 3 virkedager
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 381,-
Sjokkerande om vår nære kulturhistorie.

«Jeg fatter ikke at vi kunne gjøre noe så dumt. Det er jo å gi alle argumentene til motparten. Den som har tent det første bokbålet, er for alltid skjendet.» Ole Paus

I Europa har bøker brunne i minst 800 år. Makthavarar og opprørarar har brent skrifter for å fjerne tru og meiningar, kunnskap og kultur.

I «Brent ord» avslører forfattaren at det brann fleire bokbål mot språk i Noreg enn i noko anna vestleg land i fredstid på 1900-talet. Dei som meinte dei representerte fleirtalet, brukte fysisk og symbolsk vald mot språk dei ville utrydde eller ikkje ha noko med å gjere. Bøker på nynorsk og samnorsk blei brende, hengde, drukna og jordfesta av di dei var skrivne på feil språk.

Brennarane var unge menneske med den høgaste allmennutdanninga i landet. No kjem dei til orde. Dei som meiner at dei fekk rett til slutt. Dei som tvilte då dei tende på. Ho som nekta å vere med. Han som bed om orsaking. Politiske miljø leika med elden og skapte eit meiningsklima som gjorde det lett å tenne på.

Forfattaren går tett på båla som brann, dei som tende fyrstikkene, og kva båla førte til. Etter «Brent ord» er ikkje norsk kulturhistorie om vår nære fortid det den var.

Detaljer

Forlag
Samlaget
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Nynorsk
Sider
369
ISBN
9788234007484
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
21 x 14 cm

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Ottar Grepstad [...] har samlet en imponerende mengde dokumentasjon om hendelser som nå vekker unisont ubehag, og som de fleste helst vil glemme.»

Arne Dvergsdal, Dagbladet

«Best er boken når Grepstad plasserer sine funn inn i den aktuelle sammenhengen og tegner et bredere bilde av språkdebatten, spesielt på 1950-tallet, da den var på sitt mestlidenskapelige. Det går faktisk an å savne det sterke engasjementet for både riksmål og nynorsk nå når engelsk trenger seg inn på stadig flere arenaer.»

Sven Egli Omdal, Bergens Tidende

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Brent ord:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Palestina
Ny!

Palestina

Odd Karsten Tveit
Innbundet 
393,- 449,-
 

Sulten

Jan Ivar Nykvist
Innbundet 
480,- 549,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv