Litt latin

Romerriket falt for 1500 år siden, men latinen lever!

; Hilde Sejersted

Vibeke Roggen og Hilde Sejersted skriver lærerikt og leseverdig om språket som er mer levende enn på lenge.

, Dagbladet Terningkast 5
Visste du at manuskript betyr håndskrevet? Latin er etymologi, men også kultur og historie – og så er det veldig morsomt å kunne. "Litt latin" har alt du trenger å vite om det populære språket. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 339,-

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 339,-

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Mange av ordene i norsk språk har sin opprinnelse i latin. Både motor, mobil, møbel, mosjon, motiv og mobbing kommer fra det latinske movere (bevege), testikkel betyr lite vitne, og amatør betyr i bokstavelig forstand en som elsker det hun holder på med.

Oppdag latinens mangfold
Litt latin er for alle som elsker språk. Forfatterne skriver lett og ledig om romersk historie, kultur, mytologi, kunst, litteratur og dagliglivet i antikkens verden, inndelt i oversiktlige kapitler. I hvert kapittel er det også en liten språkdel og tips om den muntlige latinen. Les om kjente sitater og bevingede ord fra den rikholdige romerske språklige skattkisten.

Imponerende historie
Romerne var ikke bare utmerkede krigere, men også tenkere. Gjeterfolket i Latium grunnla byen som erobret og styrte store deler av den kjente verden. Samtidig utviklet de språket sitt på en rett og slett imponerende måte. Det tok mer enn 1500 år før det var mulig å uttrykke det samme på engelsk, tysk eller fransk som man kunne uttrykke på latin.

Moro med ordenes betydning
Visste du at en diktator i romerrikets tid ikke hadde nedsettende betydning som i dag? Riktignok hadde de ubegrenset makt, men de ble kun utnevnt i særlig farefulle situasjoner, og det varte kun i seks måneder. Vi får også høre om Caesars fascinasjon for Cleopatra og være med på å undre oss over hvem Brutus (ja, han fra sitatet) egentlig var. Les om kvinneopprøret mot «luksusloven» og hvordan de fikk de vakre navnene sine, historien bak bokstavene C og G og plasseringen i alfabetet, og hvordan det nok var mye uromantisk i forholdene mellom kvinne og mann på den tiden, men at romersk lov likevel la vekt på ekteskapelig hengivenhet over såkalt fullbyrdelse. Samtidig økte antallet skilsmisser proporsjonalt med kvinners økte selvstendighet. Bli med på en interessant og morsom reise i språkhistorie og kulturhistorie, og plukk opp latinske ord og vendinger på veien.

Litt latin er flere bøker i ett:
Hvert kapittel har tre deler

    1: Vi følger romernes historie, dagligliv og kultur fra Romulus og Remus til keiser Augustus, ispedd anekdoter og etymologi.
    2: «Lær litt latin!» er fast spalte i hvert kapittel, inkludert oppgaver: «Test deg selv».
    3: Under vignetten «Latin for turister»? morer vi oss med å bruke latin for turistformål i Roma og i fantasien.

Bak i boken finner du nyttige oppslagsdeler: Fasit til «Test deg selv», navneliste over historiske og mytiske personer som er omtalt, «En liten latinsk grammatikk», ordlister fra latin til norsk og fra norsk til latin og kildehenvisninger.

Les mer om:

  • Forhistorie, sagn og heltedikt
  • Roma fra bystat til verdensrike
  • Livet i antikkens Roma
  • Varige kulturbidrag

Fakta

Om forfatterene

Vibeke Roggen og Hilde Sejersted fikk begge sin kjærlighet til latin som elever på latinlinjen på Oslo katedralskole. Hilde arbeidet ved denne skolen fra 1968 til 2008, som lektor i fagene norsk, historie og latin. Vibeke er førsteamanuensis i latin ved Universitetet i Oslo. Sammen har de tidligere utgitt Latinen lenge leve! Sitater og bevingede ord (2011).