Myllarguten
«Boka om Myllarguten er et praktverk. Alt fra papirkvalitet, innbinding, layout og valg av illustrasjoner er utsøkt.»
Arne Dvergsdal, Dagbladet
Myllarguten, den sagnomsuste fattiggutten fra Telemark, ble vår nasjonale legende på hardingfele, godt hjulpet av Ole Bull, en av attenhundretallets berømte fiolinister.
Les merMyllarguten, den sagnomsuste fattiggutten fra Telemark, ble vår nasjonale legende på hardingfele, godt hjulpet av Ole Bull, en av attenhundretallets berømte fiolinister.
I 2022 var det 150 år siden Myllarguten døde, hans egentlige navn var Torgeir Augundsson (1799–1872). Kontrastene mellom Myllarens og Ole Bulls verden beskriver godt de store kulturforskjellene som preget datidens Norge. Likevel klikket de to karene sammen i et livslangt vennskap. Boka skisserer deres unike kontakt, berømmelse og dramatiske livsløp, knyttet opp mot den nasjonalromantiske perioden og dens utfordringer. I boka presenteres også interessante dypdykk i folkemusikalske temaer, Myllargutens medspillere, kvinnenes sentrale rolle og betydningen av datidens bondebryllup.
Myllarguten er Annfrid Berget Haukelands første bokutgivelse. Hun er master i filosofi og etterkommer av Myllaren. Gamle og nye kilder er samlet, finkjemmet og satt sammen på nytt i en rikholdig biografisk framstilling.
Detaljer
- Forlag
- Dreyers forlag
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 371
- ISBN
- 9788282656078
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2022
- Originaltittel
- Myllarguten
- Format
- 23 x 25 cm
Anmeldelser
«Boka om Myllarguten er et praktverk. Alt fra papirkvalitet, innbinding, layout og valg av illustrasjoner er utsøkt.»
Arne Dvergsdal, Dagbladet
«[...] et must for historisk interesserte musikkmennesker [...] slett ikke kjedelig å lese om disse felespillerne og den ekstreme effekten de hadde på sitt publikum.»
Audun Vinger, Dagens Næringsliv
«Mange kjenner navnet Myllarguten, men hvor mye vet de egentlig om ham? Den nye boka om den sagnomsuste spellemannen fra Telemark rommer både mye av det som finnes av fakta, og de mange mytene. I tillegg har den en rekke bilder som hjelper leseren til å leve seg over 200 år tilbake i tid. Dette er viktig kulturhistorie.»
Marianne Lystrup, Vårt Land