Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Norske ødegårder

historien om stedene vi forlot

Boka Norske ødegårder gir i tekst og bilder et enestående innblikk i et stykke norsk historie. Hva skjedde på alle de fraflyttede gårdene land og strand rundt?

Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Innbundet
Sendes innen 3 - 10 dager
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 381,-

Små fortellinger om Norge

Boka Norske ødegårder gir i tekst og bilder et enestående innblikk i et stykke norsk historie. Hva skjedde på alle de fraflyttede gårdene land og strand rundt?

Forfatteren Øystein Morten og fotograf Pål Hermansen ville finne ut av dette og fortelle historiene videre. De besøkte forlatte gårder over hele landet, gikk inn i husene for å se sporene etter livet som var levd der, og oppsøkte folk som kunne fortelle mer om stedene.

Historiene bak husene
– Jeg ville […] skrive en biografi om hver av dem, granske dem like grundig som om jeg skulle skrive en masteroppgave – gjøre et stort historisk arbeid med intervjuer og arkivgranskninger, komme med ny kunnskap, ikke bare overfladiske opplysninger. Målet var at hvis det fantes gjenlevende mennesker som vokste opp i disse husene, skulle jeg finne ut av ting de ikke hadde noen anelse om. Det var min måte å gi noe tilbake på, sier forfatteren av Norske ødegårder, Øystein Morten.

De står til nedfalls ...
Det er ikke bare svartedauden som har lagt gårdsbruk øde. Bare siden 1970 er over 115 000 gårdsbruk blitt lagt ned og mange som bare er forlatt. Morten undersøker blant annet hva som skjedde med lystgården Vevlen, 860 kvadratmeter stort hus i rød teglstein, på svenskegrensa, om forbindelsen mellom en verdensberømt forfatter i Brooklyn og Hustveit i Hordaland, om det er sant at ulven er skyld i at flere gårder i Engerdalen er forlatt og hvordan samfunnsutviklingen har virket inn på livsgrunnlaget for gårdbrukere.

«Samlet tenker jeg de ni gårdene er som et vindu mot norgeshistorien; fra de første menneskene kom i steinalderen, via samfunnsomlegginger på 500-tallet, middelalderen, embetsmannsstaten, utvandringen og innvandringen på 1800-tallet og helt frem til våre dagers innovasjonsspråk og ulvekonflikter,» sier Morten i forordet til boka.

Hva skjedde? Den rikt illustrerte boka viser hvordan naturen nå tar over bygningene og restene etter livet på gårdene. Sammen med teksten vitner det om det svunne, en viktig del av vår nære historie.

I tekst og bilder gir Norske ødegårder gripende glimt av fortidens liv. 

«Ødegårder er små museer som viser fram rester av fortiden. Ofte lar de seg ikke forstå uten videre. Det jeg gjør i denne boken er å samle noen rester og prøve å forstå dem, før alt blir til mose og jord.» (fra forordet)

LES MER OM:

  • Den illegale felespillingen til Myllarguten på Roeid 
  • De aller første telemarksskiene som ble laget av Sondre Norheim på et tun i Telemark 
  • Ryktet om Ibsens biologiske opphav som satte spor i diktningen hans 
  • Gårdsfruen Johannes sorg over at Vidkun Quisling ble henrettet 
  • Hvordan utgravningene av Pompeii satte preg på et praktbygg ved svenskegrensen 

 

Medlemsvurdering:
Jeg slukte denne boka! Den er både spennende fortalt og har nydelige bilder. Mer, mer!

Laila

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Vigmostad Bjørke
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
252
ISBN
9788241911354
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2017
Format
27 x 22 cm
Nr
8111391

Om forfatterene

ØYSTEIN MORTEN (f. 1973) er historiker og forfatter. Han har tidligere vært distriktskonservator i Vest-Telemark. Tidligere bøker er Stavkyrkja i Eidsborg. Ein biografi (2008), Magnus den gode (2011), Jakten på Olav den hellige (2013) og Jakten på Sigurd Jorsalfare (2015) som har fått svært gode kritikker.

PÅL HERMANSEN (f. 1955) er ved siden av sitt forfattervirke også en av landets fremste fotografer. Han har skrevet og fotografert for mer enn 35 bøker og er publisert og premiert over hele verden.

Medlemsblad

 

Kunders vurdering

I
Ie – 30.04.2019

– Eit akustisk tilbakeblikk frå røttene våre

K
Kjell Løkkesveen – 03.04.2019

– Interessant bok

L
Laila – 02.04.2019

– Jeg slukte denne boka! Den er både spennende fortalt og har nydelige bilder. Mer, mer!

S
Stein Olav Henriksen – 02.04.2019

– Likte veldig godt denne boken, elsket historiene om de forskjellige gårdene. Fascinerende bilder

T
Thea Irene Brox Rasmussen – 05.03.2019

– Denne var mer innholdsrik enn jeg hadde forestilt meg - nydelige bilder og rikt innhold.

B
Beathe – 09.01.2019

– Vakker bok

A
Assi – 09.01.2019

– Anbefales: Da jeg kjøpte boken var det først og fremst for å studere de nydelige bildene. Stor var gleden da teksten var meget god og spennende om bestemte fenomener i nyere norsk historie som medførte at gårder ble fraflyttet.

E
Elise – 02.07.2018

– Kjempefin bok

E
Else – 06.06.2018

– Nydelig bok

Ø
Øyvind Lunde – 09.02.2018

– Norske ødegårder

V
Veslemøy Øyan – 23.01.2018

– Boken ble kjøpt som gave og gitt bort,men jeg skummet gjennom den først. Fine bilder,interessant tekst,en inspirerende praktbok ,en glede å gi og en glede å få.

G
Gro Hasle – 15.01.2018

– Dette er en flott bok, morsom lesning om "det som var en gang". Historiene er svært forskjellige og noen mer informative enn andre. Totalt sett en bok jeg anbefaler og som jeg kommer til å både bruke som en bildebok og som jeg helt sikkert kommer til å lese igjen.

B
Beate – 13.01.2018

– Veldig spennende og godt fortalt om en knippe «Ødegårder» i Norge. Jeg ble slukt av denne boka.

K
Knut Koppang – 12.01.2018

– En interessant, spennende og lærerik bok

N
Nina Podhorny – 18.12.2017

– Det er interessant å kunne dykke dypere i historiene bak bildene. Det formidles historie på flere plan, men også følelser og ettertenksomhet. Skulle gjerne ha lest om enda flere gårder og flere steder i Norge, hvis forfatterne ønsker å gi ut oppfølgere.

M
MKHj – 30.11.2017

– Har såvidt kikket i boka - det er en flott gave å gi og få!

A
Arve Plassen – 28.11.2017

– Interessant og lærerikt.

G
Gunvor Sell – 28.11.2017

– Meget bra!!

L
Lilly Mathisen – 28.11.2017

– Interessant og spennende

M
Marit – 26.10.2017

– Denne boka er et funn for alle som er interessert i menneskene før oss, levd liv og håndfast historie. Utvalget av gårdene både i størrelse og geografi gjør boka variert og setter lys på ulike sider ved livet i landet vårt for ikke så alt for lenge siden. Bildene (og for noen bilder!) og teksten utfyller hverandre eksepsjonelt bra - og sammen skaper de en stemning og et driv som gjør dette til en av de beste og vakreste bøker jeg har lest på svært lenge. Dette er spennende lesning - jeg storkoste meg!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Norske ødegårder:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Paperback 
200,- 229,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv