Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Norske partier og velgere

valgresultatenes historiske røtter

«Boka inneheld eit vell av interessant kunnskap, og er eit skattkammer for politisk interesserte.»

Emil André Erstad, Vårt Land 19. april 2023

Norske partier og velgere beskriver og analyserer de toneangivende norske partiene fra starten av i 1880-årene fram til i dag. Bokas mål er å binde sammen historie og valgforskning. Nesten to av tre velgere stemte i 2021 på partier som var hundre år eller eldre. Les mer

529,-
Paperback
Sendes innen 3 virkedager
Norske partier og velgere beskriver og analyserer de toneangivende norske partiene fra starten av i 1880-årene fram til i dag. Bokas mål er å binde sammen historie og valgforskning. Nesten to av tre velgere stemte i 2021 på partier som var hundre år eller eldre. Men om partinavnene er de samme, har partienes budskap endret seg. De tilpasser seg nye tider og nye konflikter, endrer profil og kommer dermed nye partier i forkjøpet.

Partiene har etterlatt seg mange spor. Valgresultatene er omhyggelig registrert, og i kombinasjon med hvor partiene stiller lister, kan regionale profiler tegnes. I 1949 kom den første samfunnsvitenskapelige kartlegging av partivalg. I 1957 gikk startskuddet for de regelmessige stortingsvalgundersøkelsene som Henry Valen og Stein Rokkan sto bak, og fra 1995 ble de supplert med regelmessige lokalvalgundersøkelser. Datatilfanget i denne boka inkluderer også Norsk Monitors sosiokulturelle undersøkelser fra 1985 til 2021. De omfattende og gode datagrunnlaget i denne boka åpner for å studere velgerne i detalj etter en mengde ulike egenskaper.

Boka er skrevet for studenter og andre som er opptatt av norsk partihistorie og valgforskning, og er en interessant og tilgjengelig framstilling av norske partiers framvekst og utvikling over en lang historisk periode.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm akademisk
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
359
ISBN
9788202727758
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
24 x 17 cm

Bla i boka

Anmeldelser

«Boka inneheld eit vell av interessant kunnskap, og er eit skattkammer for politisk interesserte.»

Emil André Erstad, Vårt Land 19. april 2023

«Om ikke kronen på verket, så er i hvert fall denne publikasjonen en meget god oppsummering av og inngang til [Bjørklunds] livsverk. [...] Boka vil likevel være svært nyttig som et oppslagsverk over valgresultater og trender fra valgforskningen knyttet til de ulike partiene. Ikke minst lykkes den med å føre sammen valgforskning og historie i en slik grad at den løfter fram svært interessante og viktige spørsmål om norsk politisk historie.»

Ola Innset, Historisk tidsskrift 1/2024

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Norske partier og velgere:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Sapiens

Yuval Noah Harari
Innbundet 
409,- 449,-

Sulten

Jan Ivar Nykvist
Innbundet 
480,- 549,-
 

Te

Lydia Gautier
Innbundet 
364,- 400,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv