Ti tusen skygger
«Spedalskeheten brukes som en prisme for en nasjon i utvikling, som bakser mellom tradisjon og modernitet, hvor legevitenskapen ofte står med en fot i hver leir.»
Dagsavisen
På kyststrekningene mellom Stavanger og Tromsø levde folk i angst for å bli rammet. Minst ti tusen mennesker opplevde at marerittet ble virkelighet. Spedalskhet forvandlet dem til skrekkinngytende, dødningaktige skikkelser. De ble makabre skygger av seg selv.
I førti år, mellom 1830 og 1870, fremsto spedalskhet som en av de største truslene mot folkehelsen i Norge. Sykdommen lenket landet fast til en dyster og primitiv fortid - i en periode da myndighetene mer enn noe ønsket å modernisere samfunnet.
Ti tusen skygger er historien om en fryktelig sykdom, om norske myndigheters kamp for å utrydde trusselen, og om mennesker som ble ødelagt på grusomste vis. Det er også fortellingen om en komité som foreslo å kastrere alle menn i visse familier, om uregjerlige spedalske med draget på damene, og om leger som mente at Vestlandet simpelthen var helsefarlig.
Detaljer
- Forlag
- Spartacus
- Innbinding
- Paperback
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 256
- ISBN
- 9788243009677
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2015
- Originaltittel
- Ti tusen skygger
- Format
- 21 x 14 cm
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Spedalskeheten brukes som en prisme for en nasjon i utvikling, som bakser mellom tradisjon og modernitet, hvor legevitenskapen ofte står med en fot i hver leir.»
Dagsavisen
«et helhetlig grep om en grufull historie. [...] Dette er ikke bare en fortelling om menneskelig lidelse og medisinernes heroisme. Det er også en idéhistorie, mentalitetshistorie, institusjonshistorie, en fortelling om motsetninger mellom klasser og mellom landsdeler. Ti tusen skygger er ikke minst et viktig bidrag til vår forståelse av moderniseringen av Norge.»
Jan-Erik Ebbestad Hansen, Aftenposten
«BG gjør 1800-tallet spill levende for leserne. Hvordan klarer han det? [...] Du! Les boka, da vel!» -»
Espen Stueland, Klassekampen
«Velskrevet, opplysende og rystende. .de spedalske forblir ikke bare skygger og ofre i Bjørn Godøys bok. Han lar dem tre ut av mørket. De står frem med navn og viser at de er noe mer enn sykdommen sin. For denne anmelderen har Ti tusen skygger vært en av årets sterkeste leseopplevelser.»
Vebjørn Selbekk, Dagen