Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Xiania

1 : Klara

«For et freskt og frekt dypdykk!» «I en velopplagt liten roman bretter Lotta Elstad ut et fargerikt lerret, vidt og levende.» «Lotta Elstad skriver så knasende godt at man noen ganger leser avsnitt om igjen for å ta inn den litt bråkjekke stilen.» «Det er en liten kulturhistorisk tour, i hurtigtogsfart.»

Guri Hjeltnes, VG

Frigjorte Klara beveger seg mellom Vaterlands stinkende gater og det herskapelige Bygdøy i denne friske og frekke romanen med Kristiania 1922 som et historisk bakteppe.

Les mer

269,-

449,- Spar: 180,-

Sendes innen 1 virkedag

Bøker 3 for 2 Velg flere her

Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Klaras del av historien begynner «med et støt og en tidlig sædavgang.» Det hele tok omtrent to minutter og gikk for seg i et iskaldt vedskur. Klara husker at fyren hadde tåpelig ørelapplue, men ikke hva han het. Men resultater ble det. Etter panikkartede og mislykkede forsøk på å kvitte seg med frøet med eddik og urteteer, får hun en lapp av legen med en adresse til Madame Zavarella på Vaterland, med kodeord: Noe annet …

Hattebutikk med abortklinikk

Klara er 19 år og reiser fra Hamar til Kristiania (eller Xiania, som man også kan skrive det – X står for Krist) og havner i et gjørmete og stinkende strøk. Adressen leder til en hatteforretning, og det er madammens revolusjonære sønn, Matteo, som tar imot henne. I hatteforretningens kjellergemakker foretas fosterfordrivelser, og Klara er nær ved å sette livet til, men kommer seg etter noen ukers sykeleie.

Klara kunne vært et gudsord fra landet, men det er hun slett ikke. Hun vil leve livet, er frisk og frigjort. Gjennom henne får vi et fengslende bilde av Kristiania for 100 år siden. Vi kan nesten kjenne stanken når dotømmerne streiker, og Madame Zavarella selv tar affære for å få unna skiten. Vi får bli med Klara «på jobb» hos madammens rike og eksentriske venninne på Bygdøy. Klara får nemlig en slags post i Freddis herskapshus, og jobben består i å drikke drinker med Freddi. En merkelig jobb, syns Klara. Den er attpåtil svært godt betalt.

Elstad har skrevet en energisk roman, ja, man blir faktisk full av overskudd av å lese boka. Teksten er lekende og lett og gir deg noen engasjerende historietimer gjennom en heltinne man bare må like. Jeg gleder meg til Xiania 2!

Vi anbefaler

— Spenstig om frigjorte Klara som vil leve livet. En historisk roman som gjør deg gira!

Bente Einan Eriksen

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
313
ISBN
9788202798437
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Xiania
Format
21 x 14 cm
Nr
8218978
Serie
Xiania 1

Om forfatteren

Lotta Elstad debuterte som romanforfatter med Ettromsleiligheten (2012) og har siden gitt ut romanene Et eget rom (2014) og Jeg nekter å tenke (2017). Sistnevnte mottok Osloprisen i kategorien Årets litteratur og ble nominert til Ungdommens kritikerpris. Xiania 1 (2023) er Elstads fjerde roman og hennes sjette utgivelse.

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«For et freskt og frekt dypdykk!» «I en velopplagt liten roman bretter Lotta Elstad ut et fargerikt lerret, vidt og levende.» «Lotta Elstad skriver så knasende godt at man noen ganger leser avsnitt om igjen for å ta inn den litt bråkjekke stilen.» «Det er en liten kulturhistorisk tour, i hurtigtogsfart.»

Guri Hjeltnes, VG

«... en ganske sprelsk roman med flere eksotiske innslag.»

Jan-Erik Østlie, FriFagbevegelse

«Imponerende, kjærlig og brutalt om folk og røvere i Kristiania." "Elstad skriver rått og vidunderlig" "Jeg gleder meg til fortsettelsen»

Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad

«Lotta Elstad skrur sjarmen på maks i si energiske forteljing...» «Energien og den språklege driven er på topp...» «Her driv Lotta Elstad med spanande historieformidling.» «Xania 1 er ein særs sjarmerande roman...» «... aller mest er det ei historie med godt driv, fortald med spenst i språket.»

Gerd Elin Sandve, NRK

«Lotta Elstad skriver fram et historisk og ganske ellevilt bilde av Oslo, og med et rikt og morsomt persongalleri fra hele byens lag av befolkningen. Xiania anbefales, og les denne før oppfølgerne kommer ut!»

Foreningen !les, Månedens boktips mai 2024

«høyoktantekst om både fattige, beinharde og mer luksuriøse liv i tjuetallets Kristiania eller Xiania som det kalles. Stikkord: Ulovlige fosterfordrivelser, forbudstid, spritsmugling og hovedpersonen Klaras mange vanskelige livsvalg.»

Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen

«... en saktebrennende dannnelsesroman som skriker etter å bli filmatisert.» «Her lykkes Elstad godt»

Marius Asp, Vinduet

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Xiania:

De der

Joyce Carol Oates
Innbundet 
390,- 429,-
 
Yolo
Ny!

Yolo

Siri Sjøgren Selmer
Innbundet 
379,-
 

Samling

Natasha Brown
Innbundet 
227,- 249,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Stormen
3 for 2

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
299,- 479,-
 

Skred

Sara Strömberg
Innbundet 
363,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv