Hvem sa hva?

kvinner, menn og språk

«Fulltreffer. Tankevekkende om kvinner, menn og språk. Skarpt, innsiktsfullt og vittig. [...] denne 350 siders boka som burde være et must for enhver som er opptatt av språk.»

, Dagbladet Terningkast 5
Språket vårt sladrer på oss! Det røper hva vi – ubevisst – tenker om hverandre og oss selv. Språkekspert Helene Uri avslører treffsikkert hva som foregår mellom linjene i dagligtalen vår.
«Helene Uri briljerer på sakprosafeltet» Brageprisen 2018
Les mer
Vår pris
345,-
Spar
34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Legg i
Vår pris: 345,-
Spar: 34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Brageprisen 2018 i klassen Sakprosa

«Helene Uri er en allsidig forfatter. Denne gangen briljerer hun på sakprosafeltet med sin elegante kombinasjon av språklig fagkompetanse og evne til å spille på alle tangenter – sakkunnskap, varm humor, spiss ironi og hjertelige og smertelige observasjoner. Alt formulert godt, i en stringent struktur. En språklig urkraft par excellence.»

Fra brageprisjuryens begrunnelse

Hvor bevisste er vi på dagligspråket vårt, hva vi sier, hvordan sier vi det og hvem som sier hva?

Etter at språkekspert Helene Uri tok bladet fra munnen og påpekte hvordan språket fortsatt formes av, og former, hvordan vi tenker om hverandre og oss selv i Hvem sa hva? har språk, kjønn og identitet fått ny oppmerksomhet både i offentligheten og rundt om i hus og hjem.

Humor og snert
Treffsikkert og med humor og snert, loser forfatteren oss gjennom den ubevisste språkbruken. I et land med kvinnelige partiledere som statsminister og finansminister, og der vi roser oss selv med at likestillingen er kommet svært langt, viser det seg at det fortsatt henger igjen mange gamle kjønnsmyter i språket vårt.

«Baller»?
Det er også noen rariteter i de faste uttrykkene vi bruker uten å tenke så mye over det. Hvorfor brukes uttrykket «å ha baller» om å ha mot når betegnelsen er direkte knyttet til mennenes mest sårbare kroppsdel, den de er mest redd for? Hvordan i all verden ble den et så innarbeidet symbol på modighet at selv kvinner bruker det om seg selv?

Vittig om språkets makt
Helene Uri minner oss med humor, skarpe observasjoner og stor faglig kompetanse på at ord skaper holdninger, og holdninger skaper ord. For et ord er aldri bare et ord. I ordene ligger makt og avmakt.

Bli bevisst
Hun minner oss på at språket er menneskeskapt og derfor også kan skapes om. Språket vårt både speiler og former virkeligheten. Med bevisstgjøring og bevissthet om hva vi velger å si – og lar være å si – kan vi forme språket vårt og hvordan vi påvirker oss selv og andre

Fra boka:

«Denne boken er et lite forsøk på å forandre verden. Jeg har hatt som ambisjon å avdekke hvilke begrensninger og fordommer rundt kjønn som ligger skjult – og mindre skjult – i språket.»
Helene Uri 

 

Visste du at

  • ... forskning viser at menn snakker mer enn kvinner, mens vi faktisk ikke har et maskulint uttrykk for 'skravlekjerring'?
  • ... vi er kommet lenger i å utvikle ord og uttrykk knyttet til innvandring enn til kjønn?
  • ... ordet 'mann' finnes i veldig mange ordkombinasjoner og også brukes om 'menneske', mens 'kvinne' bare betyr kvinne?
  • ... mange av de språklige uttrykkene har mistet sin betydning, mens vi fortsatt bruker dem i dagligtalen?

 

Fakta

Om forfatteren

Helene Uri ( f. 1964) har doktorgrad i språkvitenskap og arbeidet i tolv år ved Universitetet i Oslo før hun ble forfatter på heltid. Hun debuterte med romanen Dyp rød 315 (2001), og i tillegg til romaner har hun skrevet en rekke fagbøker innen lingvistikk. Uris bøker er oversatt til flere språk, blant annet dansk, svensk, tysk, engelsk, fransk, spansk og japansk. 

Utdrag

 

Anmeldelser

«Fulltreffer. Tankevekkende om kvinner, menn og språk. Skarpt, innsiktsfullt og vittig. [...] denne 350 siders boka som burde være et must for enhver som er opptatt av språk.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Helene Uri briljerer når hun får leseren til å tenke nytt om gamle myter. [...] Boka er lettlest, klok, tørrvittig, og til å bli irritert over når man innser at likestillingen ikke har nådd språket vårt.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 5

«Helene Uri har skrevet en politisk og svært interessant bok. Det som gjør sterkest inntrykk, er hennes blikk for detaljer i adferd, språkvaner og tekster-»

, Morgenbladet

«Her snakkar vi altså om sakprosa som kan få deg til å gråte og le – samtidig. Uri gir eit bittertglitrande forsvar for kvifor modernisering av språket er naudsynt.»

, Klassekampen

«For at likestillingskampane våre formødre kjempa, ikkje skal gå i vasken, trengs Uris bok. Dessverre. [...] Helene Uri er best når ho vrir lesaren ut av vanetenking om kjønn og språk.»

, Aftenposten

«Kraftfullt og levande om kjønn og språk. [...] vil eg oppmoda alle til å lese denne boka. Boka vil gi deg svara på mange spørsmål, du vil få aha-opplevingar, bli meir kritisk til ditt eige språk, og til din eigen sosiale omgang med andre av alle kjønn.»

, Prosa

«Som Uri glitrende skriver innledningsvis: Vi lever i et av verdens mest likestilte land. Nettopp derfor er det interessant å se i hvilken grad språket sladrer om ulikhet.»

, Minerva

«... mangslungen og beint fram medrivande»

, Dag og Tid