Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Hvem sa hva?

kvinner, menn og språk

«Fulltreffer. Tankevekkende om kvinner, menn og språk. Skarpt, innsiktsfullt og vittig. [...] denne 350 siders boka som burde være et must for enhver som er opptatt av språk.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

Han sutrer som ei jente. Hun har hår på brøstet. Han kjører som ei kjerring, og det er på tide at hun manner seg opp.

I mange år har Helene Uri vært opptatt av hvordan kvinner og menn blir omtalt forskjellig. Les mer

229,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Han sutrer som ei jente. Hun har hår på brøstet. Han kjører som ei kjerring, og det er på tide at hun manner seg opp.

I mange år har Helene Uri vært opptatt av hvordan kvinner og menn blir omtalt forskjellig. For ti år siden begynte hun å klippe ut artikler og legge dem i en blå mappe. Hun har også tjuvlyttet til samtaler på buss og på fest, hun har målt taletid og tellet nekrologer. Og hun har finkjemmet bøker og filmer på jakt etter hva vi sier, hvordan vi sier det, og hvem som sier hva.
Hvem sier hva? er en bok om hvordan språket speiler virkeligheten, men også om hvordan det former den: Forestillinger om kvinner og menn finnes overalt i språket vårt og forteller oss hva vi - mer eller mindre bevisst - tenker om hverandre og oss selv. I Helene Uris treffsikre, avslørende og morsomme bok vil leseren både kjenne seg igjen, og samtidig få nye erkjennelser og overraskelser.

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788205506152
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Priser
Brageprisen Sakprosa 2018

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Fulltreffer. Tankevekkende om kvinner, menn og språk. Skarpt, innsiktsfullt og vittig. [...] denne 350 siders boka som burde være et must for enhver som er opptatt av språk.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Helene Uri briljerer når hun får leseren til å tenke nytt om gamle myter. [...] Boka er lettlest, klok, tørrvittig, og til å bli irritert over når man innser at likestillingen ikke har nådd språket vårt.»

Anette Os, Fædrelandsvennen

«Helene Uri har skrevet en politisk og svært interessant bok. Det som gjør sterkest inntrykk, er hennes blikk for detaljer i adferd, språkvaner og tekster-»

Trond Berg Eriksen, Morgenbladet

«Her snakkar vi altså om sakprosa som kan få deg til å gråte og le – samtidig. Uri gir eit bittertglitrande forsvar for kvifor modernisering av språket er naudsynt.»

Merete Røsvik, Klassekampen

«For at likestillingskampane våre formødre kjempa, ikkje skal gå i vasken, trengs Uris bok. Dessverre. [...] Helene Uri er best når ho vrir lesaren ut av vanetenking om kjønn og språk.»

Hilde Sandvik, Aftenposten

«Kraftfullt og levande om kjønn og språk. [...] vil eg oppmoda alle til å lese denne boka. Boka vil gi deg svara på mange spørsmål, du vil få aha-opplevingar, bli meir kritisk til ditt eige språk, og til din eigen sosiale omgang med andre av alle kjønn.»

Bjørn Hatterud, Prosa

«Som Uri glitrende skriver innledningsvis: Vi lever i et av verdens mest likestilte land. Nettopp derfor er det interessant å se i hvilken grad språket sladrer om ulikhet.»

Vilde Aurora Eriksen, Minerva

«... mangslungen og beint fram medrivande»

Kristin Fridtun, Dag og Tid

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Hvem sa hva?:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv