– Denne boken er hva en kan kalle den sene Foucault, det vil si en kan se bruddet med strukturalismen. Åpningscenen må være en av de heftigste begynnelser på en bok noen siste. I detaljer beskrives henrettelsen av Damien som er blitt skyldig i å ha begått vold mot kongen. Dette kontrasteres med reformbevegelsen i fengslet som kom tre kvart århundre senere. Nå var ikke lenger forbryterens kropp i fokus i straffen, men avstraffelsen skjuler seg gjennom fremveksten av humanismen. Den humane straff der subjektet skal bli bedre la føringer for utviklingen av et disiplinærsamfunn. Maktteknikkene utvikles mer subtilt og blir et nett av ulike strategier og legger grunnen for utviklingen av "menneskevitenskepene" psykiatri, psykologi og pedagogikk som blir forstått som en legitimerer av disse nye maktteknikker.
Fengselet er et bilde på samfunn, dette kan Foucault si ettersom det særegne i fengslet også blir dyrket frem i andre institusjoner. Analysene til Foucault kan være vanskelig å følge, men desto mer fasinerende er de å lese. Anbefales på det varmeste!
Overvåkning og straff
Leveringstid 2-3 uker (Print-on-demand).
Overvåkning og straff (1975) er den franske filosofen Michel Foucaults kanskje mest innflytelsesrike verk, og en bok han selv satte meget høyt i sitt forfatterskap.
Les mer
Overvåkning og straff (1975) er den franske filosofen Michel Foucaults kanskje mest innflytelsesrike verk, og en bok han selv satte meget høyt i sitt forfatterskap. Foucault søker her å forklare maktens rolle i fremveksten av det moderne fengselssystemet, fra 1600- og 1700-tallet til i dag. Foucault ser fengselet som uttrykk for den overvåknings- og disiplineringsteknikk som har utviklet seg innen hæren, i skolene, sykehusene, fabrikkene og verkstedene. En teknikk for innlemmelse og utelukkelse og en maktmekanisme som i våre dager gjennomsyrer store deler av samfunnet. Overvåkning og straff utkom første gang på norsk i 1977 under tittelen Det moderne fengsels historie. Den utgis nå for tredje gang i Fakkel-serien. Bokens forord er skrevet av Thomas Mathiesen.
Medlemsvurdering:
Denne boken er hva en kan kalle den sene Foucault, det vil si en kan se bruddet med strukturalismen. Åpningscenen må være en av de heftigste begynnelser på en bok noen siste. I detaljer beskrives henrettelsen av Damien som er blitt skyldig i å ha begått vold mot kongen. Dette kontrasteres med reformbevegelsen i fengslet som kom tre kvart århundre senere. Nå var ikke lenger forbryterens kropp i fokus i straffen, men avstraffelsen skjuler seg gjennom fremveksten av humanismen. Den humane straff der subjektet skal bli bedre la føringer for utviklingen av et disiplinærsamfunn. Maktteknikkene utvikles mer subtilt og blir et nett av ulike strategier og legger grunnen for utviklingen av "menneskevitenskepene" psykiatri, psykologi og pedagogikk som blir forstått som en legitimerer av disse nye maktteknikker.
Fengselet er et bilde på samfunn, dette kan Foucault si ettersom det særegne i fengslet også blir dyrket frem i andre institusjoner. Analysene til Foucault kan være vanskelig å følge, men desto mer fasinerende er de å lese. Anbefales på det varmeste!Seid
Detaljer
- Forlag
- Gyldendal
- Innbinding
- Paperback
- Språk
- Norsk Bokmål
- Sider
- 272
- ISBN
- 9788205266940
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 1999
- Originaltittel
- Surveiller et punir
- Format
- 21 x 13 cm
- Serie
-
Fakkel