Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

De krenkede

historier fra Tsjetsjenia

"Åsne Seierstad har skrevet den beste boken på engelsk om en av verdens mest brutale og underrapporterte konflikter"

VG

Etter universitetsstudier i russisk blir Åsne Seierstad som 23-åring korrespondent i Moskva. Etter et år i Russland, invaderer russiske styrker republikken Tsjetsjenia i 1994. Åsne Seierstad reiser til Kaukasus for å dekke sin første krig. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 339,-
Etter universitetsstudier i russisk blir Åsne Seierstad som 23-åring korrespondent i Moskva. Etter et år i Russland, invaderer russiske styrker republikken Tsjetsjenia i 1994. Åsne Seierstad reiser til Kaukasus for å dekke sin første krig. I to år følger hun krigens skiftende fronter og sender derfra sine rapporter til Arbeiderbladet.


Ti år senere reiser hun tilbake. Tragedien i Tsjetsjenia har fortsatt, men konflikten er blitt omkranset av glemsel etter hvert som andre kriger har fått verdens fokus.


I dette gjensynet er det barna som står i sentrum. Hva skjer med barn som vokser opp i krig? Som venner seg til vold? Som får barndommen splintret?


De krenkede er en bok om Tsjetsjenia i dag, basert på reiser Seierstad har foretatt i 2006 og 2007, samt tilbakeblikk på Kaukasus' voldelige historie og den stadige kampen mellom frihetssøkerne og imperiet.

Medlemsvurdering:
En sterk og særdeles viktig bok! Åsne Seierstad skriver lett og godt om et vanskelig tema: mennesker i krig, og særlig barn; hvordan det er å vokse opp i krig. Dette er samtiden vi lever i. De mange historiene er skremmende og ufattelige. Det gjør ofte vondt å lese. Men historiene er for viktige til å bli lagt under teppet. De må frem i lyset! Forfatteren har gjort et glimrende arbeid med å få frem hvordan mennesker i denne delen av verden lever. Hun fremstår som en modig kvinne som tør å stille spørsmål og slik belyse urettferdigheten og ironien. Hun forteller om et folk som har blitt krenket i århundrer, om makt og ære, men også om godhet og varme. Dette er historier om et folk og et samfunn. Dette er historier om mennesker.

HS

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
383
ISBN
9788202260989
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2007
Format
21 x 14 cm
Nr
2676281

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

"Åsne Seierstad har skrevet den beste boken på engelsk om en av verdens mest brutale og underrapporterte konflikter"

Sunday Times

"Det finns en del att jämföra med: ryssarna Anna Politkovskaja och Arkadij Babtjenko eller tjeckiska Petra Prochazkova. Men det behövs inte många kapitel i Åsne Seierstads "Ängeln i Groznyj" för att konstatera att hon verkligen lägger någonting till den större bilden. Kanske är det den skickligaste och mest balanserade bok som hittills skrivits om denna obegripliga tragedi.

Kulturnytt, Sverige

«Dens driv og rytme er ikke formet for spenningens skyld, men skapt av en standhaftig vilje til å fortelle om krenkelsene. Om brutale overgrep. Boken har krevd et mot ut over det vanlige. Den er et viktig og alvorlig lærestykke om Tsjetsjenia og i journalistikk på sitt beste."»

Dag Kullerud, Aftenposten

"Sterke historier fra en glemt krig."

Fredrik Wandrup, Dagbladet

"Alt skildres slik det etter hvert er blitt et varemerke hos Seierstad: Observant og tilstrebet nøytralt, med blikk for små og talende detaljer, og i et lett og levende språk. Mer tilgjengelig og leservennlig enn dette er det neppe mulig å gjøre konflikten i Tsjetsjenia."

Ivar A Iversen, Dagsavisen

"Hvis Kapuscinski var den moderne mester i litterær reportasje, beviser Åsne Seierstad at hun er en verdig etterfølger med denne triste, men vakre boken.

Sunday Herald

"Som et innføringskurs i nyere tsjetsjensk og russisk historie, er Seierstads bidrag uvurderlig. Hun legger fram alle de forvirrende motsetningene i konflikten på en rett fram og forståelig måte. Hun har et virkelig øye for detaljer og det medmenneskelige i historiene".

The Observer

Kunders vurdering

E
Elisabeth M. Schoopp – 09.06.2016

– Sterk lesing om konsekvensene av krig, langt utover det fysisike. Selvom boka handler om Tsjetsjenia, er nok mye overførbart til andre kriger og konflikter. Barn uten omsorgspersoner, mistenksomhet, uforutsigbarheten og utryggheten. Jeg leste boka mest fordi den lå i bokhylla, men ble raskt dratt inn i historiene til menneskene Åsne Seiersted har møtt og snakket med.

v
vl – 10.01.2009

– I denne boken forteller Åsne Seierstad om sine reiser i Tsjetsjenia og Russland. Med utgangspunkt i dette gir hun en nær beskrivelse av hvordan enkeltmennesker i Tsjetsjenia faktisk hadde det under krigene der. I boken får vi møte både kvinner, menn og barn med sine ulike historier. Flere av barna er foreldreløse og bor på barnehjem. Kanskje særlig disse historiene gjør et sterkt inntrykk på meg. Alt i alt gir boken meg en beskrivelse av krigene i Tsjetsenia som er med på å øke min kunnskap på dette området. Jeg lærer rett og slett noe nytt uten å lese en ren historiebok. Her tas mennesker med og gjør historien unik. En bok jeg følte at jeg virkelig hadde noe igjen av å lese!

H
HS – 02.09.2008

– En sterk og særdeles viktig bok! Åsne Seierstad skriver lett og godt om et vanskelig tema: mennesker i krig, og særlig barn; hvordan det er å vokse opp i krig. Dette er samtiden vi lever i. De mange historiene er skremmende og ufattelige. Det gjør ofte vondt å lese. Men historiene er for viktige til å bli lagt under teppet. De må frem i lyset! Forfatteren har gjort et glimrende arbeid med å få frem hvordan mennesker i denne delen av verden lever. Hun fremstår som en modig kvinne som tør å stille spørsmål og slik belyse urettferdigheten og ironien. Hun forteller om et folk som har blitt krenket i århundrer, om makt og ære, men også om godhet og varme. Dette er historier om et folk og et samfunn. Dette er historier om mennesker.

M
Maria79 – 22.01.2008

– Dette er definitivt en bok til ettertanke. Igjen har Åsne Seierstad skrevet om den rå virkeligheten i konfliktområder. Boka synliggjør urettferdigheten og hvordan fordommer og holdninger brukes for å rettferdigjøre drap. Jeg leste boka som om den skulle vært en roman og ønsket meg en oppfølger i det jeg bladde over siste side, inntil jeg minnet meg selv om at dette faktisk handler om mennesker. Da er jeg ikke lenger så sikker på at jeg vil vite hvordan det går med dem videre. Når det er sagt kan det i perioder bli mange navn og mennesker som kan være vanskelig å huske i det Seierstad stadig vender tilbake til tidligere omtalte personer som ikke alltid er like enkel å skille fra hverandre.

Oppdag mer

Bøker som ligner på De krenkede:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv