Armfeldts armé

historien om en katastrofe

Nyskrivingen av Armfeldts felttog er gnistrende fortelling om Trøndelags største katastrofe ... vanskelig å legge fra seg ... Pollens drivende gode fortellerstil holder liv i historien ... et historisk verk av høyeste nasjonale interesse ... et uunnværlig tilskudd i bokhylla for alle historieinteresserte trøndere.

, Trønder-Avisa Terningkast 6
General Armfeldt ledet det svenske felttoget i Trøndelag. Et angrep som endte med en fatal tilbaketrekning over fjellene i Tydal. Geir Pollen gir oss en spennende og sentral bit av Den store nordiske krigen på 1700-tallet! Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 339,-

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 339,-

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Hva gjorde svenske soldater, Karolinerne, i Trøndelag høsten 1718? Jo, de forsøkte å erobre Norge som en erstatning for tap av andre provinser. Sverige hadde vært en av Europas stormakter, men var i ferd med å si farvel til tidligere tiders glansdager. Det fatale felttoget inn i Trøndelag 1718-1719 var siste og sørgelige kapittel i historien om den svenske stormaktstiden, og ble ledet av general Armfeldt. Geir Pollen gir den fulle og hele historien om den svenske generalen og hans norske motparter, en krig som endte med et enormt tap av menneskeliv på svensk side, samt store lidelser hos norske bygdefolk.

Den store nordiske krig
Hva var foranledningen til svenskenes forsøk på å erobre Norge På 1700-tallet? Den store nordiske krig ble utkjempet i årene 1700-1721. Sverige og Karl 12 står mot unionen Danmark-Norge, Sachsen-Polen, Russland, Preussen og Hannover. Sverige er med andre ord en stormakt i Nord-Europa. Imidlertid lider Karl 12 lider et knusende nederlag ved Poltava i 1709, og mister mange soldater og må flykte til Tyrkia. I 1715 vender han hjem. Bak ham ligger nå en tapt stormakt. Sverige er utarmet etter femten år med krig, pest og uår. Men kong Karl 12 vil gjenreise stormakten og retter øynene mot det som ligger nærmest for hånden, nemlig Norge!

Et mesterverk. bør bli folkelesning.
Roy Jacobsen

Tordenskiold
Kunne Karl 12 få kloa i Norge, ville Danmark svekkes betydelig. Og hvis Norge ble for kostbart å beholde, var landet et godt forhandlingskort, tenkte svenskekongen. Første forsøk i 1716 lykkes ikke, og kulminerte med at kommandørkaptein Peter Wessel Tordenskiold senket den svenske forsyningsflåten nord for Strømstad. Alt svenskene trengte av materiell for å kunne lykkes i sitt erobringsforsøk forsvant. Historien om slaget i Dynekilen er vel den mest besungne i norsk historie.

Armfeldt på banen
Karl 12 gir seg ikke. Norge skal erobres, koste hva det koste vil. Til tross for at bygdene er tømt for egnede soldatemner, greier han å utruste en hær på 65 000 menn i 1718. Planen er å forsere Norges grense fra Jämtland, gå inn i Trøndelag og få kontroll over Trondheim og dermed legge hindringer for at norske styrker nord for Dovre skal komme sine brødre i sør til unnsetning. Denne hæren skal ledes av General Armfeldt og bestå av 10 000 mann. Selv skal Karl 12 gå inn fra Bohuslän og mot festningsbyen Fredrikshald (Halden) med 40 000 mann.

Felttoget inn i Trøndelag mislykkes på mange måter. De svenske soldatene mangler mat og er dårlig utstyrt. Det norske terrenget er uframkommelig for å komme over elver. Veier må utbedres for å få fram materiell. Det er et slit. Armfeldt er kanskje heller ikke den rette mannen til å lede troppene? Han scoret visst lavt på beslutningsdyktighet og høyt på nøling. Det er en strabasiøs ferd mot Trondheim, vi kan lese om i Pollens historie og vi kommer nært på sentrale skikkelser både på norsk og svensk side, hva slags pinsler de måtte i gjennom og hva de må ha tenkt. Det går dårlig for svenskene også under dette forsøket på å ta Norge. Og det går ikke så godt for den norske lokalbefolkningen heller, som sitter igjen med utplyndrede gårder. Så får general Armfeldt melding om at Karl 12 har falt for en kule i sitt kranium ved Fredrikshald! Han beslutter å trekke tilbake de svenske styrker over fjellet i Tydal i storm og streng januarkulde i 1719. Det var nok en dårlig beslutning og det ender fatalt for de stakkars soldatene. Den store nordiske krigen gikk mot sin slutt. Luften var gått ut av stormakten Sverige, og Norge var fremdeles en del av Danmark. Armfeldts armé er litterær historiefortelling som gir oss historien om menneskene på denne tida like mye som historien om selve erobringsforsøket. En bok du som historieinteressert vil trykke til ditt bryst!

Fakta

Om forfatteren

Geir Pollen debuterte i 1982 med diktsamlingen Posteringar i språket. Utgitt flere diktsamlinger og romaner. Romanen Hutchinsons Eftf. ble nominert til Brageprisen og Nordisk Råds litteraturpris og er oversatt til flere språk. Geir Pollen fikk i 2005 kritikerprisen for oversettelsen av W.G. Sebalds roman Austerlitz. Geir Pollen er født i 1953 i Målselv, og bor i dag i St Petersburg.

Anmeldelser

Nyskrivingen av Armfeldts felttog er gnistrende fortelling om Trøndelags største katastrofe ... vanskelig å legge fra seg ... Pollens drivende gode fortellerstil holder liv i historien ... et historisk verk av høyeste nasjonale interesse ... et uunnværlig tilskudd i bokhylla for alle historieinteresserte trøndere.

, Trønder-Avisa Terningkast 6

Geir Pollen er kjent som kritikerrost skjønnlitterær forfatter, men i denne boken viser han et formidabelt talent som formidler av historisk materiale. Tro mot fakta, og like bestemt på å skrive en gnistrende god fortelling ... Geir Pollens fortelling er helstøpt og solid. Han er dessuten særdeles elegant i omgang med historiens hvite flekker ... Her skulle vi gjerne fortsatt referatet, for spekulasjonene fortsetter, men les heller boken i sin helhet!

, VG Terningkast 6