Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Sankeboka

velsmakende ville vekster

«Sankeboka er blitt en vakker og ryddig bok, både i form og presentasjon og det er helt tydelig at det er lagt ned et betydelig arbeid for å få et så gjennomarbeidet og godt produkt.»

Altaposten

Sankeboka er en pedagogisk og enkel bok å bruke i jakten på velsmakende, gratis mat. Alle vekstene som blir beskrevet er også illustrert med fotografi.

Folk blir mer og mer opptatt av spiselige, ville vekster. Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Innbundet
Sendes innen 3 virkedager
Sankeboka er en pedagogisk og enkel bok å bruke i jakten på velsmakende, gratis mat. Alle vekstene som blir beskrevet er også illustrert med fotografi.

Folk blir mer og mer opptatt av spiselige, ville vekster. I vår norske natur har vi mange spiselige arter: Grønnsaker, salater, urter, skudd fra trær, blomster, busker, bær, røtter og tang - alt sammen både sunt og velsmakende!

Jørgen Ravneberg, kokk og kjøkkensjef på Kolonihagen restaurant i Oslo, har samlet 177 vekster fra norsk flora. Ravneberg tar bare med de aller mest velsmakende vekstene vi har, sånn at du kan bruke boka til å skaffe deg gratis, smakfull mat, hvor enn du er i landet.

I Sankeboka lærer du deg å identifisere disse ville vekstene, hvor de vokser og når du bør plukke dem. Kunnskap om de ulike artene er viktig når du skal ut i naturen. Sankeboka beskriver hver av de 177 spiselige vekstene utførlig, du får kunnskap om de viktigste kjennetegnene, om lukt, farge og hvordan de ser ut. Ravneberg gir også tips om hvordan best bruke dem.

Boka er det også utstyrt med et utvalg grunnoppskrifter i eget kapittel.

Medlemsvurdering:
Jeg kjøpte boka nettopp, tanken er julepresang til ei som er flinkere til sanking enn meg. Men nå har jeg lyst til å beholde den selv - tjuvtittet og ble imponert. Boka er rik og raus, gode illustrasjoner, fine omtaler og en fornuftig systematikk med inndeling fra frukt og bær via blomster, urter, tang mm til garnityrer. I en sesongoversikt får vi tips om hva som finnes fra mars til november; det er oppskrifter for hva en kan finne på med det som sankes og to greie indekser - en på latin, og den andre med vanlige norske bruksnavn. Hvis noen lurer på hvordan en starter som sanker, er det tips om det også, advarsel om fredede steder og arter og en lang liste over hvilke sankede vekster som kan erstatte det vi vanligvis har på kjøkkenet. Alt såre vel så langt. Så noe som irriterer meg - en naiv amatør på området: som utfyllende illustrasjoner er det satt inn en del helsides bilder av vekster - ved mitt første møte med boka kom side 7 opp - ah, klaser med svarte bær, var dette svarthyll, tro? Men her er ingen tekst som identifiserer de svarte, og side 136 svarthyll avbilder blomster der bladene jo likner. Kanskje. Side 2 - anonymt - Rosenrot kanskje? Side 4 - anonymt - Bekkemynte kanskje? Og hva med sidene 9, 10, 14, 21, 22, 37, 413 (Turt?) og siste omslagsside (Strandflatebelg?). Det nytter ikke bla opp for å identifisere da vekstene gjengis ganske forskjellig. Jeg hadde tenkt å ta det direkte opp med forfatteren, men han har ikke tilgjengelig telefonnummer, og restauranten han er tilknyttet har visst koronavansker, så derfor teksten her. Hvis andre lesere ser dette og kan oppklare vekstnavnene som mangler, artig det.

Bjørn Øyvind Engh, Trondheim

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
415
ISBN
9788202606565
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Format
24 x 17 cm
Nr
8146802
Serie
Sankeboka

Bla i boka

Anmeldelser

«Sankeboka er blitt en vakker og ryddig bok, både i form og presentasjon og det er helt tydelig at det er lagt ned et betydelig arbeid for å få et så gjennomarbeidet og godt produkt.»

Altaposten

«Kjøkkensjefen på Kolonihagen viser vei.»

Klassekampen

"Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må være den mest komplette boka innen sin sjanger (...). Sjelden har jeg sittet så lenge og blitt så bergtatt av en sakprosabok."

Per A. Borglund, Mat fra Norge

Kunders vurdering

B
Bjørn Øyvind Engh, Trondheim – 25.11.2020

– Jeg kjøpte boka nettopp, tanken er julepresang til ei som er flinkere til sanking enn meg. Men nå har jeg lyst til å beholde den selv - tjuvtittet og ble imponert. Boka er rik og raus, gode illustrasjoner, fine omtaler og en fornuftig systematikk med inndeling fra frukt og bær via blomster, urter, tang mm til garnityrer. I en sesongoversikt får vi tips om hva som finnes fra mars til november; det er oppskrifter for hva en kan finne på med det som sankes og to greie indekser - en på latin, og den andre med vanlige norske bruksnavn. Hvis noen lurer på hvordan en starter som sanker, er det tips om det også, advarsel om fredede steder og arter og en lang liste over hvilke sankede vekster som kan erstatte det vi vanligvis har på kjøkkenet. Alt såre vel så langt. Så noe som irriterer meg - en naiv amatør på området: som utfyllende illustrasjoner er det satt inn en del helsides bilder av vekster - ved mitt første møte med boka kom side 7 opp - ah, klaser med svarte bær, var dette svarthyll, tro? Men her er ingen tekst som identifiserer de svarte, og side 136 svarthyll avbilder blomster der bladene jo likner. Kanskje. Side 2 - anonymt - Rosenrot kanskje? Side 4 - anonymt - Bekkemynte kanskje? Og hva med sidene 9, 10, 14, 21, 22, 37, 413 (Turt?) og siste omslagsside (Strandflatebelg?). Det nytter ikke bla opp for å identifisere da vekstene gjengis ganske forskjellig. Jeg hadde tenkt å ta det direkte opp med forfatteren, men han har ikke tilgjengelig telefonnummer, og restauranten han er tilknyttet har visst koronavansker, så derfor teksten her. Hvis andre lesere ser dette og kan oppklare vekstnavnene som mangler, artig det.

J
Jannike – 30.06.2020

– Veldig fornøyd. Oversiktlig og lett å navigere. Mye kunnskap.

I
IMH – 28.05.2019

– Lettlest og oversiktlig. Rene bilder på hvit bakgrunn gjør vekstene lette å kjenne igjen. Anbefales!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Sankeboka:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv