Vilt godt
Fra tidlig vår til sen høst vokser det planter som du garantert kaller villniss og ugress. Men mye av dette er gode ingredienser i supper, gryter, paier og pestoer. Anne Mæhlum lærer deg 24 gode planter og gir deg over 70 oppskrifter.
Les merSkrevet av: Bente, Redaktør
Mat fra skogen
Det er mulig å sanke planter som kan brukes som mat hele året, men du finner mest vår, sommer og høst. Når du først har lærte deg plantene og fått litt erfaring med å bruke dem, blir turer i skog og mark annerledes og mye mer spennende. Hvem napper ikke med seg ferske, lysegrønne og saftige granskudd om våren og putter i munnen, men neste gang du fyker rundt, kan du sørge for å ha en pose i lomma så du kan ta med litt hjem. Anne Mæhlum har vokst opp med å sanke ville vekster til mat, og for henne er det en selvfølge å kikke etter nyttevekster når hun går tur. I denne boka lærer du de vanligste og mest anvendelige plantene og får en haug med knallbra oppskrifter!
Lag ville vårruller med vill-løk, almenøtter, brennesle eller hva du nå måtte finne samt scampi og server med en god peanøttsaus til. Lag ramsløk og potetpizza (det ser faktisk godt ut), og bruk skvallerkålen til noe nyttig, den er uansett umulig å bli kvitt hvis du har den i hagen.
Fra almenøtter til skvallerkål
Ruccola kan erstattes med blader av løvetann, og spinat kan erstattes med skvallerkål. Brennesle er også særs anvendelig. Akkuratt disse er kjente vekster for de fleste. Noen år er det god produksjon av almenøtter. Og tenk, de kan spises. Dryss dem på salater eller pizza, eller stek dem sprø i litt olje. Lag ville vårruller med vill-løk, almenøtter, brennesle eller hva du nå måtte finne samt scampi og server med en god peanøttsaus til. Lag ramsløk og potetpizza (det ser faktisk godt ut), og bruk skvallerkålen til noe nyttig, den er uansett umulig å bli kvitt hvis du har den i hagen. Mæhlum anbefaler å bruke de nyeste bladene i salater eller lage pesto. Denne utskjelte planten har tidligere vært dyrket både som mat og medisin. Jeg merker meg særlig skvallerkål-curry som en rett jeg skal teste ut!
Det er gøy når du først er i gang
Korsknapp, bergmynte, smørbukk, groblad, geitrams, strutseving, russekål, engkarse og brekkarse … det er planter som kan brukes til mat. Noen har blomster som egner seg som pynt i salat eller på en dessert, mens andre gir mer mat til retten og inneholder massevis med mineraler og vitaminer. Strornesle er faktisk ganske sunt. Og det er også groblad, som jeg aldri har tenkt at kan spises, men også disse bladene kan brukes som spinat, og aksene med frø kan du bruke i knekkebrødbakst. Lær deg disse 24 plantene og hold utkikk. Det er gøy når du først kommer i gang!
Detaljer
- Forlag
- Gyldendal
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 204
- ISBN
- 9788205571204
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2023
- Originaltittel
- Vilt godt
- Format
- 25 x 21 cm
- Nr
- 8213003
Om forfatteren
Anne Mæhlum er en erfaren sanker og sertifisert nyttevekst- og soppsakkyndig. Hennes to forrige bøker laget hun sammen med fotografene Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley; Fra hagens spiskammer og Fra naturens spiskammer. Den siste ble en bestselger i Norge har og solgt til fire land.
Vilt godt er en bok hvor Anne selv har tatt bildene, laget oppskriftene og stylet maten.