Fiskehuset
roman
«... en hardkokt roman der menn er menn og det ikke er rom for gutter ... Hele tiden korthugd og presist, med uttalt drama, men vel så mye uuttalt, det som ligger og dirrer mellom linjene på skikkelig bygdenorsk vis ... Bjella fikser det.»
Ordkunstneren Stein Torleif Bjella er mest kjent for sine viser, men i romanen Fiskehuset forteller han om Jon som overtar ei fiskekoie, fiskerettigheter og tradisjoner fra sin tverre onkel Ivar. En underholdende roman om livets alvor!
Les mer- Vår pris
- 332,-
- Spar
- 47,-
Veil. pris: 379,-
(Innbundet)
Fri frakt!
Leveringstid:
Sendes innen 1 virkedag
Veil. pris: 379,-
(Innbundet)
Fri frakt!
Leveringstid:
Sendes innen 1 virkedag
Ei uke med fiske på innsjøen Storsenn sammen med onkel Ivar skal forandre livet til Jon. Jon skal overta ansvaret for gamle tradisjoner – lære seg å ro, drive garnfiske, lage rakafisk, bo enkelt i den lille fiskekoia, og det er Ivar som står for undervisningen. Både det ene og det andre av visdom må noteres i den blå notisboka. Og den gamle gubben er ikke snauere enn at han også ønsker å dosere om selve livet. Ivar er ikke nådig i sine karakteristikker av Jon som han mener er et mislykket fjols. Jon er lærer og musiker, og begge deler utfører han uten overbevisning, ifølge onkelen. «Skriv ei song om det, du» sier Ivar stolt når han sjøl kommer med visdomsord om kjærlighet og kunst og hvordan man bør leve livet.
Stein Thoralf Bjella har skrevet en vakker roman med handling fra Ål i Hallingdal. Ytre ramme er matauk på det gavmilde ørretvannet langt inne på fjellet, men det er den anstrengte relasjonen mellom Ivar og Jon det egentlig handler om i denne velskrevne romanen.
Alt som dirrer under overflata
Ivar Helgesen Aal begynner å bli for gammel til å kjempe
seg inn til fiskekoia på fjellet der han har fiska hvert år og lagt ned kilovis med rakfisk. Denne høsten
blir de fire kilometerne inn til koia til fire mil for Ivar. Med tung sekk sliter seg han seg fram med rygghvirvlene pressa
nær bakken. Siden 1960-tallet har han forsynt hele familien med rakfisk («Venni har e ikkji»), og han ser
for seg at nevøen Jon Asleson Aas skal gjøre det samme – på gamlemåten. Ellers blir man lat,
og det vil prege en på alle områder i livet. Jon kan bare glemme å tenke på å anskaffe hestekrefter
til båten, eller kjøre inn med scooter om vinteren («Ikkji få skutersjuka»). Garna skal være
de samme gamle, og de skal bøtes når det er nødvendig. Man kjøper ikke nye garn. Og ikke dem av
nylon!
Gleden over naturen
Som leser undrer man seg over Jons utholdenhet. Å måtte forholde
seg til så mange nedlatenheter og samtidig beholde roen, er imponerende. For Ivar dreier det seg hele tiden om å
teste ut Jon, være mest mulig tverr, sette Jon på plass.
Ivar har selv døtre, men han vil ikke overlate fiskehuset og fiskerettene til dem. Han ser for seg at svigersønnene ville ødelagt stedet med å gjøre det om til et fristed for kamerater, fyll og fanteri. Jon derimot … «Du er bra for vatnet og området rundt, fordi du mangla initiativ.» For Jon blir oppholdet ikke kun spekket med sjikanerende bemerkninger, han lærer også en del om seg selv. Han blir tvunget til å tenke over hvordan han lever livet. Ivar kan fremstå som ondskapsfull, men har nok et hjerte for nevøen likevel.
Skildringer av rutiner med å sette ut garna (når Jon omsider har lært seg å ro), ta dem opp, bli begeistret over god fangst, glede seg over rett vindretning, vakkert lys over innsjøen, en god kaffidoktor eller to … er også en del av romanen. Og ikke minst er det ganske underholdende. Stein Thoralf Bjella behersker ikke bare å lage bra musikk, han kan skrive romaner også!
- ANMELDELSER:
-
Terningkast 5 Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
Terningkast 5 Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad
- FAKTA
-
Utgitt:
2021
Forlag: Oktober
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Nynorsk
Sider: 136
ISBN: 9788249524075
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 16 cm
Nr: 8194459
Nynorsk litteraturpris 2021
- KATEGORIER:
- VURDERING
-
Gi vurdering
Les vurderinger
«... en hardkokt roman der menn er menn og det ikke er rom for gutter ... Hele tiden korthugd og presist, med uttalt drama, men vel så mye uuttalt, det som ligger og dirrer mellom linjene på skikkelig bygdenorsk vis ... Bjella fikser det.»
«... den mest imponerende og humrende, norske debuten jeg har anmeldt ... Så mye humor, varme og klokskap er sjeldent å se»
«Låtskriver, artist og poet Stein Torleif Bjella romandebuterer med en vindskeiv fortelling om ensomhet og det smertefulle i å skulle nærme seg andre. (...) Det er godt gjort.»
«Boka er en godbit for den som er svak for garnfiske, gamle tradisjoner og hallingdialekt. Og for den bjellaske blandingstonen av vemod, skjemt og sårhet.»
«Språket fungerer utmerket og leverer så å si fortelling og beskrivelse av sted og personer i ett ... en tett og fin fortelling ... Den fremstår frisk, nær og ekte i sin miljø- og personskildring. Leseren møter ikke en hvilken som helst storby, men et sted som nær sagt løftes frem og beskrives som for første gang»
«Og jaggu, Ivar er litt av en type, og min nye helt … Hos Bjella er det derimot langt mer språklig saft og liv … Dette er et litterært landskap og et bygdekulturelt lynne jeg har savnet i norsk litteratur»