Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Språk og historie

en oppdagelsesreise

Hva er egentlig et språk? Fantes det flere språk tidligere? Hvor lenge har det eksistert språk? Når ble norsk et eget språk? Kommer de små språkene i verden til å leve videre, eller vil alle mennesker i verden snakke engelsk eller kinesisk om 200 år? Boka tar leseren med på en oppdagelsesreise som begynner for et par millioner år siden og strekker seg langt inn i framtida. Les mer

318,-

349,- Spar: 31,-

Sendes innen 1 virkedag
Hva er egentlig et språk? Fantes det flere språk tidligere? Hvor lenge har det eksistert språk? Når ble norsk et eget språk? Kommer de små språkene i verden til å leve videre, eller vil alle mennesker i verden snakke engelsk eller kinesisk om 200 år? Boka tar leseren med på en oppdagelsesreise som begynner for et par millioner år siden og strekker seg langt inn i framtida. Vi starter da menneskene på jorda var jegere og sankere. Ingen vet akkurat når språkene oppstod, men i minst 40 000 år (og kanskje veldig mye lenger) tror man det har eksistert minst like mange og like avanserte språk som nå. Underveis ser vi nærmere på en del store og kjente språk, som gresk, latin, italiensk og engelsk. Mange små og ukjente språk er også omtalt, som khoisanspråket som snakkes i Kalahariørkenen og kreolspråk fra Vestindia. Hvert språk har sin historie og sin skjebne. Tore Janson har skrevet flere bøker, på norsk foreligger fra før Latin. Kulturen, historien, språket (2004), som har solgt i store opplag og blitt utgitt i en rekke land og Romerinner og romere. Livet i Romerriket (2006). Janson har vært professor i latin ved Universitetet i Gøteborg og også undervist ved University of California.

Detaljer

Forlag
Pax
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
207
ISBN
9788253031668
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2009
Originaltittel
Språken och historien
Format
22 x 17 cm

Kunders vurdering

L
L – 25.07.2009

– Denne boka tar for seg forholdet mellom språk, kultur og samfunnsforhold, og ser nærmere på de forutsetningene ulike språk eksisterer under. I de første kapitlene tar forfatteren for seg disse spørsmålene på et generelt grunnlag. Her er det vanskelig å se hva han prøver å komme fram til, og det hele blir som en litt meningsløs oppramsing av fakta, selv om det jo er spennende ting han sier. I den andre delen tas det utgangspunkt i en rekke større språk opp gjennom historien, og her blir beretningen straks mer interessant. Hva er det som har gjort at for eksempel latin og senere engelsk har blitt så dominerende? Og hva slags faktorer er det som gjør at et språk kan miste en slik posisjon? Til slutt i boken blir Janson filosofisk og fabulerer fritt om hva som kommer til å skje med de menneskelige språkene om to millioner år, men disse siste sidene kan man med fordel hoppe over.

t
tonemor – 04.04.2009

– Boka er lettfattelig og lett å lese, og forfatteren forklarer godt de historiske opplysningene, forskningsresultatene, hypotesene, meningene og annet som det skrives om. Det understrekes også at meningen er at påstandene i boka ikke bør oppfattes som vedtatte sannheter eller et forsøk på å gi noen fullstendig beskrivelse, men for å finne eksempler som er interessante og underholdende. Det har forfatteren lyktes med. Kapitlene er inndelt i mange forskjellige tidsperioder og mange språk og tema, fra de første menneskenes språk og til hvordan forfatteren tror språksituasjonen kan bli i fremtiden, om alfabet, skriftspråk og dialekter, språkbytter, språkfødsel og språkdød, språk og politikk og mye mer. Noe av de grove trekkene har jeg vært borti før både gjennom undervisningen i skolen og via andre bøker jeg selv har lest, men mye var nytt også. Bokas innhold fascinerte meg veldig fra første til siste side, og den ble raskt utlest. Jeg sitter også igjen med nye kunnskaper etter endt lesing, og ikke minst inspirasjon til å lese videre om samme eller lignende emner senere. For de som synes det er like spennende å lese om språkenes rolle i historien, har jeg ingen problemer med å anbefale denne boka videre til.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Språk og historie:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Sapiens

Yuval Noah Harari
Innbundet 
409,- 449,-

SPQR

Mary Beard
Paperback 
249,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv