Havets hemmeligheter

en undervannsreise langs norskekysten

; Bjørn Gulliksen ; Erling Svensen (Illustratør)

Under havets overflate befinner det seg en verden de fleste av oss ikke vet så mye om. Boka Havets hemmeligheter tar deg med ned til 50 meters dyp og viser deg små og store organismer i praktfulle bilder og tekst. Les mer
Vår pris
409,-
Spar
40,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Vår pris: 409,-
Spar: 40,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Oppdag det fargerike og fascinerende livet under havets overflate langs norskekysten. Erling Svensen og Bjørn Gulliksen har laget en bok som i tekst og bilder tar deg med på spennende dykk for å se fisk, sel, krepsdyr, muslinger, maneter, koralldyr, alger og andre som utgjør fauna og flora i norske farvann. Du blir presentert for ulike habitater og et rikt mangfold av liv ned til dyp på 50 meter. Et mangfold som vi oppfordres til å ta vare på. Mye har allerede gått tapt. Fra 1970 til 2012 er arter som lever i havet blitt halvert på verdensbasis. Forfatterne har imidlertid valgt ikke å vise så mange bilder fra lokaliteter som er sterkt forurenset eller forsøplet på grunn av menneskelig aktivitet. Håpet er at boka bidrar til økt kunnskap om hvordan relativt friske habitater lang kysten ser ut for å inspirere til lyst og engasjement til å ta vare på denne verdenen.

Et mangfold av levesteder
Du kan lese om de ulike kystnære habitatene (levestedene) og fauna og flora som er knyttet til bunnen eller rett over bunnen. Så mye som 90 prosent av marin fauna er knyttet til bunnen, og mange dyrearter lever nedgravd mesteparten av tiden og er vanskelige å få øye på. Det er mye som definerer et habitat: bunnen kan være av fjell, sand eller leire. Den kan være vertikal, horisontal eller ha et overheng, ha tareskog eller annet egnet beskyttelse for små organismer. Enger med ålegress er for eksempel levested for en rekke arter som for eksempel rognkjeks. Det kan være sterk eller svak strøm i vannet. Boka begynner med en presentasjon av fjæresonen og fortsetter med fjordene våre. Det er ofte leirbunn midt i fjorden, men det er ikke uvanlig med leirbunn på grunt vann heller. Partikler fra elver og bekker akkumuleres sammen med partikler fra marine rester som døde dyr. På bløt bunn trives arter av sjøfjær, sjøkreps, knivskjell, ål og en mengde andre arter. Fjordene kan også ha hard bunn med for eksempel korallrev. Der kan arter som den spektakulære påfuglmarken (børsteorm), ulike skjell, armføttinger, sjøpunger, kråkeboller og paddetorsk påtreffes. I de frie vannmassene lever en rekke fisk, maneter og plankton.

Bokas tekst er ganske kortfattet, men gir mer enn tilstrekkelig med informasjon til at vi får et godt innblikk i hvordan dyr og alger lever og hvorfor de lever der. Vi skjønner at det ikke er mye som skal til for å forrykke den fine balansen i samspillet. Det er imidlertid bokas bilder som gjør den til en spesiell opplevelse. Bildene er sylskarpe, fargerike og kort sagt imponerende. Dette er en bok som hele familien vil ha glede av, om så bare for å bla i for å ta inn alt det vakre. Både små og store vil fryde seg over bilder av for eksempel den lille dobbeltsugeren som bruker innsiden av et kuskjell som bolig, eller fargerike

Vår fremtid er havet
Svært mange mennesker er avhengig av fisk for å overleve. På verdensbasis får omtrent tre milliarder mennesker nesten 20 prosent av sitt proteinbehov dekket av å spise fisk, og fiskeriene gir arbeid til svært mange millioner mennesker. Samtidig vet vi at artene har blitt kraftig redusert. Klimaendringer har endret temperaturen i havet, og økt opptak av CO2 i havet bidrar til forsuring. Overgang fra fossil til fornybar energi er viktig også med tanke på livet i havet. Denne boka gir oss en vakker reise under vann til områder med et fremdeles rikt mangfold av arter. La oss gjøre det vi kan for å bevare disse. blekkspruter som kikker på deg med store øyne.

Fakta