Elizabeth er borte

; Einar Blomgren (Oversetter)

«Jeg elsket hver linje - og alt som sto (u)skrevet mellom dem – i denne rare, betagende og hjertevarme romanen.»

, VG Terningkast 6

Britiske forlag hadde en stor budkrig om Emma Healeys debutroman. Ikke rart, for Elizabeth er borte er en oppsiktsvekkende debutkrim."Noen bøker faller du pladask for. Emma Healeys «Elizabeth er borte» er en varm, rørende, morsom, velskrevet og ytterst original roman. Les mer

Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Om boka

Britiske forlag hadde en stor budkrig om Emma Healeys debutroman. Ikke rart, for Elizabeth er borte er en oppsiktsvekkende debutkrim."Noen bøker faller du pladask for. Emma Healeys «Elizabeth er borte» er en varm, rørende, morsom, velskrevet og ytterst original roman."
Terningkast 6 Tom Egeland, VGMaud er en snart 90 år gammel dame som leter etter Elizabeth, en venninne som Maud mener er borte fra hjemmet sitt. Problemet er bare at Maud har Alzheimers sykdom, og som fortellerstemme er hun mildt sagt upålitelig. Av og til glemmer hun hvor hun er, datteren Helen blir en fremmed som sitter ved siden av henne på bussen, hun må skrive ned sitt eget navn for å huske det, og når hun kommer på politistasjonen for å si fra at Elizabeth er savnet, får hun beskjed om å dra hjem og ikke komme tilbake. Hun har nemlig vært der tre ganger tidligere med samme forespørsel, politimannen i skranken er lei av den skrullete, påståelige gamle damen. Som leser er det frustrerende å bli geleidet av Maud, men samtidig har hun nok øyeblikk av klarhet til at vi forstår at hun er ikke helt på viddene. Vi vil at hun skal lykkes, og vi forstår hvor frustrasjonen hennes kommer fra. Noe har skjedd, men er det egentlig Elizabeth som er hovedpersonen? Maud er glassklar når hun mimrer tilbake til barndommen i etterkrigs-London, da søsteren Sukey forsvant etter en krangel med sin upålitelige ektemann Frank. Og hva er det egentlig som feiler den skumle leieboeren Douglas, som åpenbart var forelsket i Sukey? Kontrasten mellom de fargerike skildringene av oppveksten og den stadig mer surrete jakten på Elizabeth gjør Elizabeth er borte til en stor leseopplevelse. Den er et imponerende puslespill av spennende fortellerteknikk, varme karakterer, fantastisk språk og en krimgåte like mystisk som Alzheimer-sykdommen. Emma Healey gnistrer som forfatter når hun beskriver Elizabeths intense forsøk på å huske en viktig detalj: «An ancient noise, like a fox bark, makes an attempt at the edges of my brain.»«Uforglemmelig.»
Sunday Express«Virkelig god.»
Jojo Moyes«Fascinerende, spennende og sjarmerende.»
Evening Standard«Jeg har aldri lest noen lignende».
Ruth Rendell«Den mest oppsiktsvekkende krimboken jeg har lest på årevis». []
« et imponerende puslespill av spennende fortellerteknikk, varme karakterer, fantastisk språk og en krimgåte like mystisk som alzheimersykdommen.»

Asbjørn Slettemark«En øm, men usentimental bok - sjarmerende, men aldri søtladen. I Maud har Healey funnet en fascinerende stemme: en heltinne som lider av hukommelsestap og som selv er vanskelig å glemme.»
Evening Standard«En veldig god roman og svært imponerende av en debutant Healey har en fantastisk følelse for språk, og Mauds sinnstilstand tillater henne å beskrive dagligdagse detaljer med kompleksitet og emosjonell dybde.»
ObserverFakta

Anmeldelser

«Jeg elsket hver linje - og alt som sto (u)skrevet mellom dem – i denne rare, betagende og hjertevarme romanen.»

, VG Terningkast 6

«Noen bøker faller du pladask for. Emma Healeys Elizabeth er borte er en varm, rørende, morsom, velskrevet og ytterst original roman.»

, VG Terningkast 6

«Fascinerende innblikk i en dement hjerne, forkledd som krimmysterium»

Adresseavisen Terningkast 6

«Et spesielt mesterstykke av Emma Healey som beviser hvor kraftfullt det er med skjønnlitterære grep i krimsjangeren.»

, Trønder-Avisa Terningkast 5

«Elizabeth er borte er en svært sjarmerende roman, meget originalt fortalt gjennom demente Maud.»

, Dagsavisen

«Mer enn krim: Fra et hode rammet av tankesalat vokser en fortelling du vil elske og huske.(...) Noen kriminalromaner presser formen. Emma Healeys debutbok Elizabeth er borte sprenger krimleserens forventninger. Noen vil si det er avtalebrudd. Min dom er full innfrielse.»

, Vårt Land

«Emma Healeys prisbelønte roman Elizabeth er borte er faktisk så god som alle skal ha det til. (...) dersom du skriver en roman om en gammel dame som er i ferd med å misteforstanden, og leseren føler seg varm om hjertet når hun legger fra seg boken, må du ha gjort noe riktig.»

, Dagens Næringsliv

«Healey skriver frem et dypt overbevisende portrett av et stillferdig kjempende kvinnesinn, i en fortelling befolket av spill levende og sterkt sansede hverdagskarakterer.(...)et glimrende eksempel på det utvidede krimlitteraturbegrep, styrt av mentale prosesser, ikke våpenteknologi og andre duppeditter.»

, Aftenposten

«Emma Healey har skrevet en oppsiktsvekkende, medrivende og rørende roman, som på sett og vis ligger helt i utkanten av en snever definisjon av krimbegrepet.Aldri før har en så usannsynlig, men samtidig paradoksalt nok troverdig, detektivskikkelse blitt presentert for denne leseren. (...)Healey er åpenbart et sjeldent talent som garantert vil gi nye leseopplevelser. Dette er en av de mest bemerkelsesverdige kriminalromanene jeg har lest.»

, Stavanger Aftenblad