Jeg er fortsatt her inne i mørket

; Henninge Margrethe Solberg (Oversetter)

«Du må skrive mer, Annie Ernaux.»

, BOK365 Terningkast 5

«Det er ikke mitt liv jeg skriver om. Det er livet», sier nobelprisvinneren Annie Ernaux. I sin nye roman skildrer hun gjennom små episoder og betraktninger en av vår tids mest ubarmhjertige og skambelagte sykdommer, demens.

Les mer
Prisvinner
Berømt forfatter
Kvinnelig hovedperson
Vår pris
332,-
Spar
47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 332,-
Spar: 47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Runhild, redaktørRunhild

Sjokkerende ærlig

Annie Ernaux deler opplevelsen som pårørende da moren fikk demens. «Det er ikke mitt liv jeg skriver om. Det er livet», sier nobelprisvinneren.

Når sykdom rammer nært – alvorlig, uhelbredelig sykdom – kommer sorgen sammen med alt det uforutsette som skjer og som skal mestres og håndteres. I skarp og ufiltrert prosa skildrer Annie Ernaux en av vår tids mest ubarmhjertige og skambelagte sykdommer, demens. Hun viser hvor vondt det kan være å miste en mor, selv som voksen. «Aldri vil en kvinne stå meg så nær, så nær at det er som om hun er i meg,» skriver hun.

Levningene av en sorg
«Mor: 'Du kjeder deg ikke hjemme, da?' Når hun snakker om meg, er det henne det dreier seg om. Hun må kjede seg sånn! Eller gir ikke det ordet mening for henne lenger? Hva husker hun fra livet sitt nå? Hva er livet hennes for henne?»
     Forfatterens små notater – besøksdagboken, kaller hun dem – er minner, refleksjoner, rare drømmer og opplevelsene i møtene med den stadig sykere moren, om hverandre. Hun deler de fine, og de såre, vonde, flaue, ubehagelige. Hun er brutalt ærlig. Hun føler at rollene er byttet om, at moren må håndteres som et barn.

Mamma, det er meg!
Den voksne datteren veksler mellom kjærlig omsorg og følelse av vemmelse, fornektelse og aksept. Hun holder det litt på avstand, må leve sitt liv også, men kjenner en inderlig nærhet til kvinnnen som har vært – som er – så viktig i hennes eget liv, og føler på trangen til å ta henne med hjem og passe på henne. Men hun vet det blir helt umulig.
     «Jeg skildrer mors barndom, ungdom, jeg 'ser' henne inni hodet mitt, styrken, skjønnheten, varmen. Og så ser jeg henne slik hun var i dag, sovende med åpen munn, radmager. Jeg har behov for å rope: 'Mamma, det er meg!' De to bildene vil ikke stemme overens.»

Et ruvende forfatterskap
Annie Ernaux' forfatterskap ruver i den europeiske samtidslitteraturen. Hovedverket Årene ble hennes gjennombrudd, også i Norge. Da hun ble tildelt Nobelprisen i litteratur i fjor uttalte Svenska Akademien i sin begrunnelse at at prisen gikk til Ernaux «for at hun med mot og klinisk skarphet avdekker det personlige minnets røtter, fremmedgjøring og kollektive rammer».
    Hun skriver personlig, presist og nært, hun skriver på en måte som trekker meg som leser inn. Teksten berører og vekker til live mine egne minner og refleksjoner. Jeg kjenner at denne leseopplevelsen kommer til å være med meg lenge, den har flettet seg inn i tankene mine.

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Mia Bull-Gundersen, BOK365

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 102
ISBN: 9788205585430
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: "Je ne suis pas sortie de ma nuit"
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8212902
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Du må skrive mer, Annie Ernaux.»

, BOK365 Terningkast 5

«Ernaux katalogiserer forvitringen av denne en gang så kraftige, nesten totemiske skikkelsen. Et fall så katastrofalt at det ikke kan analyseres eller kontekstualiseres, bare rapporteres. I Jeg er fortsatt her inne i mørket ... forlater Ernaux sin søken et»

«I denne sjokkerende ærlige og intime teksten skildrer Ernaux morens siste år, da hun levde og døde med demens ... Ernaux skriver om minnet, kjærlighet, om vemmelse, om avsky, om ømhet; hun skriver om den skrøpelige, lekkende, hjelpeløse, grufulle kroppen,»