Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Ekko av en venn

roman

«Ventetiden er over, Elling er tilbake - og det er bare å glede seg! (...) 'Ekko av en venn' er en genuint morsom bok, som kan tilby en perlerad av skinnende komiske øyeblikk. Det er lenge siden jeg kan huske at Ingvar Ambjørnsen har skrevet så godt som her.»

Sindre Hovdenakk, VG

Tjue år etter at han forlot oss sist, er Elling tilbake. Og møter en helt ny virkelighet.

Ingvar Ambjørnsens femte bok om Elling står ikke tilbake for noen av de andre, tvert imot er det en helt nydelig og gripende skildring av et ensomt menneske, som svært mange vil kjenne seg igjen i.

Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager

Hele Norges Elling er tilbake

Endelig er Elling her igjen, like sår og morsom som alltid. Han har flyttet inn i en sokkelleilighet hos enkefru Annelore Frimann-Clausen på Grefsen i Oslo. Ingvar Ambjørnsens femte bok om Elling står ikke tilbake for noen av de andre, tvert imot er det en helt nydelig og gripende skildring av et ensomt menneske, som svært mange vil kjenne seg igjen i. 

Tomrommet etter Kjell Bjarne
På 1990-tallet ble Elling nærmest folkeeie. Gjennom fire romaner, tre filmer, Oscar-nominasjon og teateroppsetninger i inn- og utland lærte vi Elling og etter hvert hans gode venn Kjell Bjarne å kjenne. Den særegne og litt mistilpassede Elling tok spranget fra et beskyttet liv sammen med sin mor til et nært vennskap og samliv med sin nye venn. Så ble det stille. Nå har årene gått, faktisk er det tjue år siden forrige møte, og når vi nå treffer Elling, nærmer han seg sekstiårsdagen og er alene. Hans eneste virkelige venn, Kjell Bjarne, er død, og Elling må gi seg i kast med den vanskelige øvelsen å etablere en ny vennekrets. 

«Vanvittig morsom – og ytterst alvorlig»

Tinic Talén, VG, om Utsikt til paradiset (bok nr 1)

Et nytt liv på Facebook
Når vi møter ham igjen, sitter han på toget fra Vestfold til sin nye tilværelse hos enkefru Annelore Frimann-Clausen. Hennes sokkelleilighet på Grefsen i Oslo blir et nytt holdepunkt for ham, det samme blir tilgangen til internett, og særlig skal Facebook vise seg å bli en åpenbaring for Elling. Det som kan oppfattes som en litt klønete sosial oppførsel i det virkelige liv, viser seg å gå rett hjem på Facebook. Ellings lange innlegg om det som i utgangspunktet er sære temaer, finner sitt publikum, og Elling opplever etter hvert å skape noe for andre, han opplever å høre til. Og etter hvert tikker også venneforespørslene inn hos Elling.

«En historie som svinger – fra den dypeste avgrunn til den mest hemningsløse slapstick, samtidig som komposisjonen er stram ... en praktfull roman.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, om Fugledansen (bok nr 2)

Og om Facebook skal vise seg å bli en arena der Elling fungerer sammen med andre, opplever han også samhørighet i direkte kontakt med andre mennesker. Annelore Frimann-Clausen og Elling utvikler etter hvert et forhold der de har gjensidig glede av hverandres selskap. Samtidig utforsker Elling på umiskjennelig vis omgivelsene i nabolaget. Han får et godt øye til kvinnen i kassa på den lokale matbutikken, den såkalte Spar-damen, og ikke minst oppdager han Kafé Svanen. En bokkafé helt etter Ellings hjerte, der det er plass til en type som ham. 

«Dette er diktning av høy klasse.»

Terje Stemland, Aftenposten, om Brødre i blodet (bok nr 3)

Nær og varm skildring
Og er han egentlig så ulik oss andre? Har vi ikke alle våre fobier eller underlige vaner? Mange av oss vil nok oppleve å kjenne seg igjen i Ellings famlende forsøk på sosial kontakt, det være seg gjennom Facebook eller gjennom ordinære samtaler over hekken med naboer, mennesker man tilfeldigvis støter borti på butikken eller ved nabobordet på en kafé og ikke minst Ellings fantasier om hva disse menneskene tenker og gjør når ikke Elling ser dem. 

Ekko av en venn er Ingvar Ambjørnsens femte bok om Elling. Den står ikke tilbake for noen av de andre, tvert imot er det en helt nydelig og gripende skildring av et ensomt menneske. Et menneske du kanskje ikke trodde hadde så mye felles med deg, men som svært mange av oss likevel vil kjenne oss igjen i. 

«Det er bare å gi seg over ...»

Øystein Rottem om Elsk meg i morgen (bok nr 4)

 

 

 

Medlemsvurdering:
Du Elling, du Elling. Fortsatt i din egen verden av lykke og fortvilelse. Akkurat slik som forventet, like god, like sorgfull og med humor. Med andre ord et liv som de fleste av oss lever.

Magne

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
313
ISBN
9788202625139
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Format
21 x 14 cm
Nr
8146721
Serie
Elling 5

Utdrag

 

Intervju

Ingvar Ambjørnsen. Foto: Marie Sjøvold

– Elling dukket opp i en blogg

Ingvar Ambjørnsen intervjuet av Knut Gørvell

– I år er det 20 år siden den fjerde og siste romanen om Elling, Elsk meg i morgen, kom ut. Når og hvordan fant du igjen Elling?

– Han dukket opp ved en tilfeldighet på høstparten 2013 da en person ville ha meg til å blogge for en blogg-portal. På den måten oppstod tanken om Elling som blogger.

– Jeg hadde trodd Elling var død for meg, men da var han tilbake. Det førte til turné over store deler av Norge med nye Elling-blogger. Da det var blitt så stort igjen, kjente jeg at jeg måtte ha et gulv til det hele – ha ham i en ny roman. Det første jeg så av Elling nå, var at han satt i en sokkelleilighet i en gammel villa på Grefsen.

– Hadde du planlagt å la Elling gjenoppstå?

– Dette var overhodet ikke planlagt. Jeg var fullstendig ferdig med Elling for 20 år siden. Jeg har fått spørsmålet en million ganger om å ta ham opp igjen, men det mente jeg var helt uaktuelt. Men turneen med Elling som blogger førte ham tilbake som en ivrig ytrer i vår tid. Da var det også nødvendig å skrive romanen med dette utgangspunktet.

– Er Ekko av en venn en fortsettelse av den siste Elling-romanen Elsk meg i morgen?

– Hvor Elling har vært i alle disse årene, vet ikke jeg, og det er jeg heller ikke interessert i. Denne romanen er på ingen måte en direkte fortsettelse av de fire første bøkene, for det ligger mange år imellom. Nå møter vi Elling på Vestfoldbanen på vei til Oslo med buss for tog fra Drammen. Det er en mann i slutten av femtiåra. Fire yngre enn meg selv, født i 1960.

En grunnleggende ensomhet

– Hva handler Ekko av en venn om?

– Denne romanen er en beretning om Ellings tilbakekomst og hvordan han etablerer seg på sin siste bostedsadresse. Han er ved reisens ende. Alle Elling-bøkene handler om en grunnleggende ensomhet. Denne boka likner mest på den første romanen, Utsikt til paradiset. Elling er igjen nesten helt alene. Han forholder seg til personer som er mer eller mindre utenfor rekkevidde – folk på venteværelset hos legen, i kassa på nærbutikken eller på en kaffebar. Men Elling er ikke tett på noen.

Mottakelsen

– Hva tror du om mottakelsen nå så mange år etter siste bok?

– Jeg er ikke veldig stressa. Jeg tenker det blir litt blanda drops. Det må det bli etter alle disse åra som har gått, for jeg skrev jo den første allerede i 1992. Det finnes så mange lesere, og fire bøker som blir lest på mange måter, og i tillegg finnes det tre filmer og to teaterstykker. En eneste saus.

– Når jeg har turnert med Elling-bloggene, har jeg likevel fått en overveldende respons. Ingen av dem som har vært til stede, har hatt problemer med å forholde seg til den nye Elling.

Vil lytte til leserne

– Nå når du har åpnet opp for Elling, blir det flere romaner om ham?

– Det avhenger av responsen. Jeg er en fyr som har hundreogfemtitusen ideer i huet. Jeg får ikke skrivesperre, men derimot er jeg opptatt å forfølge de gode ideene. Nå er jeg så gammal at jeg er villig til å lytte til hva leserne mine er interessert i, for jeg har kanskje ikke så mange bøker igjen i meg. 

– Jeg tenker ikke så mye på kritikerne, men på hva leserne mine sier. Og jeg tenker på salg. Jeg har funnet Elling igjen, og vil gjerne prioritere ham om det er det folk ønsker.

– Og til slutt – hvor lik er Elling Ingvar Ambjørnsen?

– Jeg pleier å svare at det er ikke noe av ham i meg, eller ingen paralleller, men ingen av vennene mine klarer å holde seg alvorlige når jeg sier det. Alle som for eksempel har sett meg forsøke å finne ut av et dataprogram, ser Ellingen i meg.

Intervjuet er en redigert versjon av et intervju Knut Gørvell i CappelenDamm har gjort med Ingvar Ambjørnsen i forbindelse med utgivelsen av boka 

 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Ventetiden er over, Elling er tilbake - og det er bare å glede seg! (...) 'Ekko av en venn' er en genuint morsom bok, som kan tilby en perlerad av skinnende komiske øyeblikk. Det er lenge siden jeg kan huske at Ingvar Ambjørnsen har skrevet så godt som her.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Bare å glede seg. (...) Å gi seg i kast med en oppfølger til en suksesserie etter så mange år kunne lett blitt en vågsom seilas for Ingvar Ambjørnsen. Med 'Ekko av en venn' fører han imidlertid etter min mening skuta trygt i havn.»

Finn Stenstad, Dagbladet

«Ingvar Ambjørnsens antihelt er tilbake, nesten like morsom, vel så trist - og enda mer ensom.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«Fascinerande bok om Elling. Den 5. boka om Elling er drivande godt litterært handverk.»

Fædrelandsvennen

«Den vakreste Elling-romanen. (...) I 'Ekko av en venn' har Elling fått et langt mer poetisk språk for å omtale seg selv, og det er jammen ingen dårlig livsutvikling, verken for ham eller oss andre.»

Vidar Kvalshaug, BOK365

«Gjensynet med en 20 år eldre Elling i Ingvar Ambjørnsens nye roman 'Ekko av en venn', er trist, vemodig og oppkvikkende humoristisk.»

Turid Larsen, Dagsavisen

«Den 5. boka om Elling er drivande godt, litterært handverk.»

Bjarne Tveiten, Fedrelandsvennen

«I dette forunderlige hodet - både Elling sitt og Ambjørnsen sitt - foregår det fortsatt veldig mye spennende, unikt og morsomt. Sjølsagt føler en med Elling som fortsatt ikke lykkes med alt kan man si, men måten Ambjørnsen tar oss med inn i Ellings sinn og hverdag på er fortsatt noe av det flotteste jeg vet om i moderne norsk litteratur.Det er fortsatt bøtter av underfundig humor i Ambjørnsens språk og fortelling om Elling»

Tor Hammerø, Nettavisen

«Med Ekko av en venn har Ingvar Ambjørnsen nok en gang skrevet et kjærlig portrett av en karakter de fleste vil kjenne seg igjen i. [...] Ambjørnsens prosa er som vanlig enkel og stilsikker, og det tunge og såre er hele tiden pakket inn i befriende komikk.»

Mari Reinholdt Aas, Vårt land

«Ingvar Ambjørnsens bøker om Elling er tidvis stor litteratur. Når han får fram det allmennmenneskelige, det gjenkjennbare - når han klarer å løfte det tilsynelatende lille til noe stort og meningsfullt. Når det går opp for oss at vi alle har en Elling i oss. På godt og ondt.»

Jan-Erik Østlie, Fri fagbevegelse

Kunders vurdering

M
Magne – 11.03.2021

– Du Elling, du Elling. Fortsatt i din egen verden av lykke og fortvilelse. Akkurat slik som forventet, like god, like sorgfull og med humor. Med andre ord et liv som de fleste av oss lever.

K
Karin Wiik – 21.07.2020

– Lever opp til forventningene

H
Heidi Lindem – 23.06.2020

– Aldri kjedelig!!

E
Elin – 23.06.2020

– Denne Ellingboka var litt mere tunglest enn de før - men helt ok.

L
Lilly Marita Christiansen – 07.01.2020

– Sårbar, morsom, ensom og sterk. Tror jeg aldri har lest en bok hvor ensomhet er beskrevet så godt. Elling skuffer aldri, og for deg som har savnet Elling så lover jeg det blir et gledelig gjensyn.

O
Odd Anker Hammerø – 11.12.2019

– Jeg er ikke ferdig ennå men storkoser meg over skildringen av Elling som prøver seg på Facebook med falsk profil. Også forholdet til huseierfruen og den forhatte nabokona er strålende skildret. Sitter å føler at dette er rotekte og flott. Og så endelig en som kan skrive om porno og onani blant eldre på en utaktisk og varm måte. Jeg gleder meg til resten av boken

O
Olaug Kvia – 10.12.2019

– Litt langtrukke,lite humor og lite ytre handling. Litt kjedeleg å lese.

H
Harrietrolfsen@gmail.com – 21.09.2019

– Herlig, hører Ellefsens stemme i hodet fra første stund

L
Lillan Horn – 18.09.2019

– En herlig bok.

B
Beret Løype – 18.09.2019

– En gjenkjennelig Elling, sår og oppmerksomhetssøkende. Ambjørnsen skildrer hans rike indre liv på en mesterlig måte. Blir revet med fra første stund med et inderlig ønske om at Elling skal takle livet og hverdagen. Slutten borger for at historien kanskje enda ikke er slutt?

Ø
Øyvind Doksrød – 18.09.2019

– Elling, vår venn - gjør som Elling gjør, og det er utrolig varmt og sjarmerende å være sammen med han igjen.

A
Audgunn Eie – 17.09.2019

– Kjempefin bok 😊

J
Jan Erik – 17.09.2019

– Denne har jeg gledet meg til. Likte den veldig bra. Håper det blir film.

Å
Åse Karin Killingberg Brørvik – 17.09.2019

– En god Elling bok. Det bor en liten Elling i oss alle.Herlig bok.

E
Eli - Anita Reset – 17.09.2019

– Bra bok.

A
Arild Sundsby – 17.09.2019

– En herlig bok. Selv om Elling er litt "utafor" er det absolutt mulig å kjenne igjen noe av seg selv og kjente og kjære.

A
Anne Karin – 17.09.2019

– Det er en fornøyelse å lese. Å være tilbake i Ellings liv er så bra.

V
Vera Irene Skauen Jonassen – 17.09.2019

– Kan jeg si, fornøyelig, men trist på bunnen? Forstår at forfatteren har godt kjennskap til hvordan Elling tenker og reagerer. Vi ser ham for oss, som vi så ham i filmatiseringen av Elling. Tilbaketrukket, engstelig, allikevel med behov for å hevde seg og å få aksept. Jeg opplevde historien som fornøyelig og trist i passe doser. Takk. Vera

B
Birgit L. Kristiansen – 17.09.2019

– Nok en flott skildring fra Ambjørnsen. Elling slik vi kjenner han fra tidligere med dypere innsikt i livet som det arter seg for han. Varm, nær, rørende. Et litterært verk i verdensklasse.

M
Monica Aasland – 17.09.2019

– Veldig bra 🤩

M
Magne Dahl – 17.09.2019

– Meget bra skrevet

R
Rune Lerudsmoen – 17.09.2019

– Var Morro med Elling så blir spennende nå.

T
Torhild S. Hansen – 17.09.2019

– Veldig bra, Ambjørnsen leverer, for å bruke et forslitt uttrykk.

R
Reidun – 17.09.2019

– *****

J
Jostein – 17.09.2019

– Veldig bra bok, om vår kjære Elling

L
Lillan Horn – 22.08.2019

– Et overmåte gledelig gjensyn.

S
Sverre Møller – 22.08.2019

– Elling tilbake. En strålende leser opplevelse.

g
gmb – 21.08.2019

– fenomenal skrivekunst

B
BB – 20.08.2019

– Ekko av en venn

L
Lena Ryhagen – 20.08.2019

– Ekko av en venn, Ingvar Ambjørnsen

U
Una Bjørnseth Haugen – 20.08.2019

– ekko av en venn

H
Heidi Fossnes – 20.08.2019

– Herlig gjensyn med Elling!

J
Jorun Gjelstad – 20.08.2019

– Ekko av en venn

I
Inger Lise Hoverud – 20.08.2019

– Enda en leseverdig roman fra Ambjørnsen. Trist da siste side var lest. Kanskje vi får enda ei bok om Elling? - Håper det!

L
Lilly M Christiansen – 20.08.2019

– Umulig å bli lei av Elling. Enda en fantstisk bok om Elling. Gled deg.

r
rolf pedersen – 20.08.2019

– r

T
Thor Gunnar Andresen – 20.08.2019

– Elling er en strålende personlighet. Håper denne boka blir filmatisert snart!

G
Gudrun Rueslåtten – 20.08.2019

– Fantastisk👏🏻

R
Rita Lindstad – 20.08.2019

– Glitrende.

A
Adam – 20.08.2019

– Wkko av en venn

J
Jorid H B Nordhagen – 20.08.2019

– Ekko av en venn

M
Merete Johnrud – 20.08.2019

– Helt topp, kjent Ambjørnsen stil. Vil gjerne vite hvordan det går videre.

Å
Åse Manum Hesthagen – 20.08.2019

– Jeg har ikke lest ferdig denne boka, men for å være ærlig er det ikke min type bok.

K
Kirsti Ulsten – 20.08.2019

– Kjedelig bok. Litt for mye bare Elling her. Synes det var å koke suppe på spiker. Ble veldig skuffet da jeg likte de første Elling-bøkene veldig godt.

W
Wivi-Anne Dalene – 27.07.2019

– Helt topp👌

K
Kari Haugen – 23.07.2019

– Gledet meg til denne boka, og jeg ble ikke skuffet. Elling som godt voksen var en fryd å bli kjent med. Takk!

T
Tellefsen – 23.07.2019

– Ekko av en venn

E
Eli Eriksen – 23.07.2019

– Veldig god bok.

T
Thor Gunnar Andresen – 23.07.2019

– Håper denne flotte boka snart blir filmatisert

G
Guri Larsen – 11.07.2019

– Superfin bok : )

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 04.06.2019

– I snart 40 år han vært der Ingvar Ambjørnsen. Og helt siden romandebuten med 23-salen i 1981 har han vært en forfatter som har vært opptatt av dem som faller utenfor fellesskapet. Men det var først med Ellingbøkene at Ingvar Ambjørnsen ble allemannseie. Utover på nittitallet var det flere hundre tusen lesere som lærte seg å kjenne den psykisk syke, men svært folkekjære Elling. Utsikt til paradiset, Fugledansen, Brødre i blodet og Elsk meg i morgen ble alle belønnet med seksere på terningen og gjennom filmene ble enda flere kjent med dette universet, men så ble det stille rundt Elling, svært stille. Hele tjue år skulle det gå før Elling og fobiene hans var tilbake. Ikke bare er Elling blitt tjue år eldre, men gjennom Ellings blikk blir vi bevisst hvordan samfunnet har endret seg gjennom disse årene. Internett og sosiale medier inviterer til helt nye omgangsformer for oss alle, ikke minst for Elling. Og etter å ha lest hva Ambjørnsen selv sier om denne boka, håper jeg virkelig dere setter pris på den: «Jeg er såpass gammel, at jeg må velge hva jeg skal bruke tiden på, så hvis denne selger dårlig så blir det faen ikke mer»

Oppdag mer

Bøker som ligner på Ekko av en venn:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Rovhjerte
99,-

Rovhjerte

Ulrika Rolfsdotter
Paperback 
99,- 199,-
 
Skred
Ny!

Skred

Sara Strömberg
Innbundet 
399,-
 
Årene
99,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
99,- 229,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv