Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Ekko av en venn

roman

«I dette forunderlige hodet - både Elling sitt og Ambjørnsen sitt - foregår det fortsatt veldig mye spennende, unikt og morsomt. Sjølsagt føler en med Elling som fortsatt ikke lykkes med alt kan man si, men måten Ambjørnsen tar oss med inn i Ellings sinn og hverdag på er fortsatt noe av det flotteste jeg vet om i moderne norsk litteratur.Det er fortsatt bøtter av underfundig humor i Ambjørnsens språk og fortelling om Elling»

Tor Hammerø, Nettavisen

Tjue år etter at han forlot oss sist, er Elling tilbake. Og møter en helt ny virkelighet.

Ingvar Ambjørnsens femte bok om Elling står ikke tilbake for noen av de andre, tvert imot er det en helt nydelig og gripende skildring av et ensomt menneske, som svært mange vil kjenne seg igjen i.

Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager

Hele Norges Elling er tilbake

Endelig er Elling her igjen, like sår og morsom som alltid. Han har flyttet inn i en sokkelleilighet hos enkefru Annelore Frimann-Clausen på Grefsen i Oslo. Ingvar Ambjørnsens femte bok om Elling står ikke tilbake for noen av de andre, tvert imot er det en helt nydelig og gripende skildring av et ensomt menneske, som svært mange vil kjenne seg igjen i. 

Tomrommet etter Kjell Bjarne
På 1990-tallet ble Elling nærmest folkeeie. Gjennom fire romaner, tre filmer, Oscar-nominasjon og teateroppsetninger i inn- og utland lærte vi Elling og etter hvert hans gode venn Kjell Bjarne å kjenne. Den særegne og litt mistilpassede Elling tok spranget fra et beskyttet liv sammen med sin mor til et nært vennskap og samliv med sin nye venn. Så ble det stille. Nå har årene gått, faktisk er det tjue år siden forrige møte, og når vi nå treffer Elling, nærmer han seg sekstiårsdagen og er alene. Hans eneste virkelige venn, Kjell Bjarne, er død, og Elling må gi seg i kast med den vanskelige øvelsen å etablere en ny vennekrets. 

«Vanvittig morsom – og ytterst alvorlig»

Tinic Talén, VG, om Utsikt til paradiset (bok nr 1)

Et nytt liv på Facebook
Når vi møter ham igjen, sitter han på toget fra Vestfold til sin nye tilværelse hos enkefru Annelore Frimann-Clausen. Hennes sokkelleilighet på Grefsen i Oslo blir et nytt holdepunkt for ham, det samme blir tilgangen til internett, og særlig skal Facebook vise seg å bli en åpenbaring for Elling. Det som kan oppfattes som en litt klønete sosial oppførsel i det virkelige liv, viser seg å gå rett hjem på Facebook. Ellings lange innlegg om det som i utgangspunktet er sære temaer, finner sitt publikum, og Elling opplever etter hvert å skape noe for andre, han opplever å høre til. Og etter hvert tikker også venneforespørslene inn hos Elling.

«En historie som svinger – fra den dypeste avgrunn til den mest hemningsløse slapstick, samtidig som komposisjonen er stram ... en praktfull roman.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, om Fugledansen (bok nr 2)

Og om Facebook skal vise seg å bli en arena der Elling fungerer sammen med andre, opplever han også samhørighet i direkte kontakt med andre mennesker. Annelore Frimann-Clausen og Elling utvikler etter hvert et forhold der de har gjensidig glede av hverandres selskap. Samtidig utforsker Elling på umiskjennelig vis omgivelsene i nabolaget. Han får et godt øye til kvinnen i kassa på den lokale matbutikken, den såkalte Spar-damen, og ikke minst oppdager han Kafé Svanen. En bokkafé helt etter Ellings hjerte, der det er plass til en type som ham. 

«Dette er diktning av høy klasse.»

Terje Stemland, Aftenposten, om Brødre i blodet (bok nr 3)

Nær og varm skildring
Og er han egentlig så ulik oss andre? Har vi ikke alle våre fobier eller underlige vaner? Mange av oss vil nok oppleve å kjenne seg igjen i Ellings famlende forsøk på sosial kontakt, det være seg gjennom Facebook eller gjennom ordinære samtaler over hekken med naboer, mennesker man tilfeldigvis støter borti på butikken eller ved nabobordet på en kafé og ikke minst Ellings fantasier om hva disse menneskene tenker og gjør når ikke Elling ser dem. 

Ekko av en venn er Ingvar Ambjørnsens femte bok om Elling. Den står ikke tilbake for noen av de andre, tvert imot er det en helt nydelig og gripende skildring av et ensomt menneske. Et menneske du kanskje ikke trodde hadde så mye felles med deg, men som svært mange av oss likevel vil kjenne oss igjen i. 

«Det er bare å gi seg over ...»

Øystein Rottem om Elsk meg i morgen (bok nr 4)

 

 

 

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
313
ISBN
9788202625139
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Originaltittel
Ekko av en venn
Format
21 x 14 cm
Nr
8146721
Serie
Elling 5

Utdrag

 

Intervju

Ingvar Ambjørnsen. Foto: Marie Sjøvold

– Elling dukket opp i en blogg

Ingvar Ambjørnsen intervjuet av Knut Gørvell

– I år er det 20 år siden den fjerde og siste romanen om Elling, Elsk meg i morgen, kom ut. Når og hvordan fant du igjen Elling?

– Han dukket opp ved en tilfeldighet på høstparten 2013 da en person ville ha meg til å blogge for en blogg-portal. På den måten oppstod tanken om Elling som blogger.

– Jeg hadde trodd Elling var død for meg, men da var han tilbake. Det førte til turné over store deler av Norge med nye Elling-blogger. Da det var blitt så stort igjen, kjente jeg at jeg måtte ha et gulv til det hele – ha ham i en ny roman. Det første jeg så av Elling nå, var at han satt i en sokkelleilighet i en gammel villa på Grefsen.

– Hadde du planlagt å la Elling gjenoppstå?

– Dette var overhodet ikke planlagt. Jeg var fullstendig ferdig med Elling for 20 år siden. Jeg har fått spørsmålet en million ganger om å ta ham opp igjen, men det mente jeg var helt uaktuelt. Men turneen med Elling som blogger førte ham tilbake som en ivrig ytrer i vår tid. Da var det også nødvendig å skrive romanen med dette utgangspunktet.

– Er Ekko av en venn en fortsettelse av den siste Elling-romanen Elsk meg i morgen?

– Hvor Elling har vært i alle disse årene, vet ikke jeg, og det er jeg heller ikke interessert i. Denne romanen er på ingen måte en direkte fortsettelse av de fire første bøkene, for det ligger mange år imellom. Nå møter vi Elling på Vestfoldbanen på vei til Oslo med buss for tog fra Drammen. Det er en mann i slutten av femtiåra. Fire yngre enn meg selv, født i 1960.

En grunnleggende ensomhet

– Hva handler Ekko av en venn om?

– Denne romanen er en beretning om Ellings tilbakekomst og hvordan han etablerer seg på sin siste bostedsadresse. Han er ved reisens ende. Alle Elling-bøkene handler om en grunnleggende ensomhet. Denne boka likner mest på den første romanen, Utsikt til paradiset. Elling er igjen nesten helt alene. Han forholder seg til personer som er mer eller mindre utenfor rekkevidde – folk på venteværelset hos legen, i kassa på nærbutikken eller på en kaffebar. Men Elling er ikke tett på noen.

Mottakelsen

– Hva tror du om mottakelsen nå så mange år etter siste bok?

– Jeg er ikke veldig stressa. Jeg tenker det blir litt blanda drops. Det må det bli etter alle disse åra som har gått, for jeg skrev jo den første allerede i 1992. Det finnes så mange lesere, og fire bøker som blir lest på mange måter, og i tillegg finnes det tre filmer og to teaterstykker. En eneste saus.

– Når jeg har turnert med Elling-bloggene, har jeg likevel fått en overveldende respons. Ingen av dem som har vært til stede, har hatt problemer med å forholde seg til den nye Elling.

Vil lytte til leserne

– Nå når du har åpnet opp for Elling, blir det flere romaner om ham?

– Det avhenger av responsen. Jeg er en fyr som har hundreogfemtitusen ideer i huet. Jeg får ikke skrivesperre, men derimot er jeg opptatt å forfølge de gode ideene. Nå er jeg så gammal at jeg er villig til å lytte til hva leserne mine er interessert i, for jeg har kanskje ikke så mange bøker igjen i meg. 

– Jeg tenker ikke så mye på kritikerne, men på hva leserne mine sier. Og jeg tenker på salg. Jeg har funnet Elling igjen, og vil gjerne prioritere ham om det er det folk ønsker.

– Og til slutt – hvor lik er Elling Ingvar Ambjørnsen?

– Jeg pleier å svare at det er ikke noe av ham i meg, eller ingen paralleller, men ingen av vennene mine klarer å holde seg alvorlige når jeg sier det. Alle som for eksempel har sett meg forsøke å finne ut av et dataprogram, ser Ellingen i meg.

Intervjuet er en redigert versjon av et intervju Knut Gørvell i CappelenDamm har gjort med Ingvar Ambjørnsen i forbindelse med utgivelsen av boka 

 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«I dette forunderlige hodet - både Elling sitt og Ambjørnsen sitt - foregår det fortsatt veldig mye spennende, unikt og morsomt. Sjølsagt føler en med Elling som fortsatt ikke lykkes med alt kan man si, men måten Ambjørnsen tar oss med inn i Ellings sinn og hverdag på er fortsatt noe av det flotteste jeg vet om i moderne norsk litteratur.Det er fortsatt bøtter av underfundig humor i Ambjørnsens språk og fortelling om Elling»

Tor Hammerø, Nettavisen

«Den 5. boka om Elling er drivande godt, litterært handverk.»

Bjarne Tveiten, Fedrelandsvennen

«Selvsagt er dette blitt en ekte Elling-roman, men bakteppet som Ingvar Ambjørnsen har strukket, rommer dype, treffende samfunnsbetraktninger - kall det gjerne humoristisk-satirisk - men Ekko av en venn har en dypere og alvorlig undertekst som beskriver noen av de mest markante trekk ved vår mediale samtid.»

Finn Stenstad, Dagbladet

«Gjenkjennelsen i det Elling strever med, å finne sin plass i verden og en verdighet i eget liv, gjør at «Ekko av en venn» ikke bare føles relevant, men ja - viktig.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«Med Ekko av en venn har Ingvar Ambjørnsen nok en gang skrevet et kjærlig portrett av en karakter de fleste vil kjenne seg igjen i. [...] Ambjørnsens prosa er som vanlig enkel og stilsikker, og det tunge og såre er hele tiden pakket inn i befriende komikk.»

Mari Reinholdt Aas, Vårt land

«Ingvar Ambjørnsens bøker om Elling er tidvis stor litteratur. Når han får fram det allmennmenneskelige, det gjenkjennbare - når han klarer å løfte det tilsynelatende lille til noe stort og meningsfullt. Når det går opp for oss at vi alle har en Elling i oss. På godt og ondt.»

Jan-Erik Østlie, Fri fagbevegelse

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Ekko av en venn:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Arven
Ny!

Arven

Victoria Hislop
Innbundet 
449,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv