Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Yt etter evne, få etter behov

roman

«Et av bokhøstens høydepunkt!»

Janne Bjørgan, BA

Hvem tar ansvaret når ingen egentlig orker? Lea makter ikke å være mor for sønnen som har store utfordringer, og søsteren Rakel må overta. Olaug Nilssen skriver innsiktsfullt, avslørende og humoristisk om en familie i krise.

Les mer

390,-

429,- Spar: 39,-

Sendes innen 3 virkedager

Familie på bristepunktet

Hvem tar ansvaret når ingen egentlig orker? Lea makter ikke å være mor for sønnen som har store utfordringer, og søsteren Rakel må overta. Olaug Nilssen har skrevet en innsiktsfull, alvorlig og humoristisk roman om en familie i krise.

I sin nye roman viderefører Olaug Nilssen tematikken fra braksuksessen Tung tids tale. Der gikk hun tett på sitt eget liv med sønnen, som har mye til felles med gutten Benjamin i den nye romanen Yt etter evne, få etter behov. Hun beskriver en familie som er ganske vanlig, men som etter Benjamins fødsel blir satt hardt på prøve. For hvem av dem makter ansvaret for en autist med sterk utviklingshemming?

Tre søstre
De er tre søstre: Lea, Rakel, Linda, og de er ganske ulike. Linda er yngst og utdannet lege. Hun har gjennom hele oppveksten følt seg oversett av foreldrene Gudrun og Sverre, og fremstår sjalu og negativ til det meste, særlig til søsteren Lea, som hun mener er en lat unnasluntrer. Benjamin er Leas sønn. Han er nærmest språkløs og fysisk voldsom, helt uten grenser. Lea aner ikke hvem som er faren, det er minst fem muligheter, og selv syns hun det er like greit. Hun hadde ikke noe imot å være alenemor.

Hans eksistens får fram det verste, og det ærligste, i familiemedlemmene. Han knytter dem sammen og sliter dem fra hverandre.

Familiens klippe
Men etter noen år alene med den krevende gutten, går hun på en kraftig smell. Hun blir liggende i senga og ta bilder av dynetrekkene sine og legge ut på Facebook. Hun spiser seg diger og kler seg i de rareste klærne hun kan finne på Cubus. At andre glaner, nyter hun. Etter noen google-søk finner Lea ut at hun antagelig har ME, noe fastlegen ikke er enig i. Rakel, den irriterende pliktoppfyllende søsteren som knapt unner seg noe utover et kirkebesøk, overtar det daglige ansvaret for Benjamin. Rakel er familiens klippe, som gjør at de andre kan puste normalt. Hun får avlastning for Benjamin på en institusjon, men en dag da han skal leveres hjemme hos Rakel, er hun ikke der. Og hun tar ikke telefonen. Dette skaper sterke rystelser hos de andre i familien, bokstavelig talt. Noen må ta vare på Benjamin.

«Nilssen er imponerende god til å mane fram karakterene. Gjennom de ulike fortellerstemmene får vi aktørenes blikk på hverandre. Og her koker det, de er ikke nådige når de utleverer hverandre (og seg selv). Det er slemt og det er kostelig.»

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

Ulike stemmer
Familiens ulike stemmer forteller, noe som lar leseren få personene godt under huden. Lea er kanskje den stemmen som gjør mest inntrykk, litt løssluppen, til tider humoristisk og med selvironi. Det er interessant hvordan hun kan virke helt på plass, men så glipper det jammen når det drar seg til. Rakel har nok lyster og ønsker om å gjøre noe annet med livet, men er for sterkt preget av plikt ... og utmattelse. Foreldrene Gudrun og Sverre klamrer seg til oppgaver hos familien til Linda, så de slipper å hjelpe Rakel med Benjamin. De kan jo ikke hjelpe til med barn flere steder ...

Livets skjeve gang
Romanen handler i mindre grad enn man skulle tro om gutten Benjamin, men heller om hvordan hans eksistens får fram det verste, og det ærligste, i familiemedlemmene. Han knytter dem sammen og sliter dem fra hverandre. Olaug Nilssen har skrevet av erfaring, og det har blitt en sterk roman med mye driv, alvorlig, men med humor. Livet går virkelig sin skjeve gang. 

«Sylskarpt familieportrett ... ein knallsterk roman om kva som skjer når behovet sprengjer alle rammer.»

Marta Norheim, nrk.no

Medlemsvurdering:
Nydelig bok med et dagligdags men alikevel så vanskelig tema som jeg tror mange, kanskje spesielt kvinner, vil kjenne seg igjen i.

Mette Vindorum

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Samlaget
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Nynorsk
Sider
190
ISBN
9788234003394
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Format
21 x 14 cm
Nr
8177236
Priser
P2-lyttaranes romanpris 2020

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Et av bokhøstens høydepunkt!»

Janne Bjørgan, BA

«Nilssen er imponerende god til å mane fram karakterene. Gjennom de ulike fortellerstemmene får vi aktørenes blikk på hverandre. Og her koker det, de er ikke nådige når de utleverer hverandre (og seg selv). Det er slemt og det er kostelig.»

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

«Olaug Nilssen er en allsidig og spennende forfatter å følge. (...) Her er så inngående beskrivelser og bevegende scener som bare en mor med inngående erfaring med krevende barn kan gi.»

Guri Hjeltnes, VG

«... rasende og humoristisk med noe viktig på hjertet»

Gro Jørstad Nilssen, Bergens Tidende

«Olaug Nilssen fanger opp omsorg gjennom fire generasjoner så nådeløst og forståelsesfullt skrevet at leseren gisper etter luft.»

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«... en familieroman om evige verdier som ansvar, oppofrelse, tro og kommunikasjon»

Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet

«drivende, spissformulert, og humoristisk»

Astrid Fosvold, Vårt Land

«Sylskarpt familieportrett ... 'Yt etter evne, få etter behov' er ein knallsterk roman om kva som skjer når behovet sprengjer alle rammer.»

Marta Norheim, nrk.no

«et varmt blikk både for dem som orker og de som ikke orker.»

Anne Merethe K. Prinos

«skrevet for å gi innsikt [...] De siste bøkene til Olaug Nilssen framstår akkutt viktige.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen

Kunders vurdering

G
Gunn Nøstdal – 08.02.2022

– Midt på treet

M
Mette Vindorum – 11.03.2021

– Nydelig bok med et dagligdags men alikevel så vanskelig tema som jeg tror mange, kanskje spesielt kvinner, vil kjenne seg igjen i.

A
Aud Venaas – 09.03.2021

– Jeg likte boka godt . Viktig tema for andre som opplever stor belastning med å ha ansvar for barn med spesielle behov

k
kristin moe kyllingstad – 09.03.2021

– Ypperlig beskrivelse av dagens samfunn , samfunnsansvar og relasjoner. Gjennomtenkt og presist språk. Nilssen beskriver den samme hendelsen fra de ulike personers ståsted. Idet vi har gjort oss opp en mening endrer vi den igjen når vi har sett situasjonen fra et annet menneskes ståsted.

M
May-Britt J. Lund – 09.03.2021

– Flott å lese og kjenne seg igjen i hverdagen til oss som har litt flere utfordringer enn de fleste

H
Harald K – 04.12.2020

– Hvem skal stille opp når ingen egentlig orker? La deg ikke forlede til å tro at denne romanen er en sutre- og klagesang, her utleverer familiemedlemmene seg selv og hverandre med gode porsjoner syrlig humor og en smule selvironi. Rakel er eldst av søsknene, i 40-åra, og barnløs. Hun tar seg av søsteren Leas autistiske sønn mens Lea ligger hjemme og spiller på iPaden og prøver å finne ut av om hun har ME. Yngste legesøster Linda har egen fastlegepraksis, to små barn, henger i stroppen døgnet rundt og er overbevist om at Lea bare er lat. Legg til jentenes gamle foreldre, som ikke vet hvem de skal stille opp for, så går teppet opp for et familiedrama med komplikasjoner.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Yt etter evne, få etter behov:

Motlys

Kaja Kvernbakken
Innbundet 
363,- 399,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

League

Nina Borge
Innbundet 
288,- 329,-
 

Uke 40

Taran L. Bjørnstad
Innbundet 
288,- 329,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv