Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Jeg foreslår at vi våkner

roman

«Det er en voldsom reise Beate Grimsrud inviterer oss med på her. En språklig berg-og-dal-bane som kan få deg til å skrike av fryd og redsel. (...) Dette er en rasende, råsterk roman, helt ulik alle krefthistorier jeg har lest før. Dette er en krigsroman.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

Vinner av Brageprisen 2020 i kategorien Skjønnlitteratur

Jeg foreslår at vi våkner er et hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor.

Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager

Vinner av Brageprisen 2020 i kategorien Skjønnlitteratur

Jeg foreslår at vi våkner er et hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor. 

En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp-ned på tilværelsen – hun er blitt alvorlig syk. Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da? 

Nå erfarer hun tiden som både knapp og utstrakt – hvor lenge må hun vente på svar, håp og bedring? Må hun skynde seg og bruke tiden godt? 

Parallelt med fortellingen om Vilde som vil leve fins alle historiene om henne som barn, da hun vokste opp innunder de sagnomsuste Dovrefjellene og da hun stjal en gullpenn fra farfar. Ut av gullpennen sprang fortellingene om den lengselsfulle og lekne rotta som håper å bli sett og elsket av reven med den vakre halen. 

 

Medlemsvurdering:
Så herlig lett og fantasifull over alvoret. Bildene flommer mot en. Fantastisk bok!

ML

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
534
ISBN
9788202612580
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Format
21 x 14 cm
Nr
8165890
Priser
Brageprisen Skjønnlitteratur 2020

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Det er en voldsom reise Beate Grimsrud inviterer oss med på her. En språklig berg-og-dal-bane som kan få deg til å skrike av fryd og redsel. (...) Dette er en rasende, råsterk roman, helt ulik alle krefthistorier jeg har lest før. Dette er en krigsroman.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«Fandenivoldsk og humoristisk roman full av eventyr og fantasi.»

Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

«Beate Grimsruds nye roman 'Jeg foreslår at vi våkner' en av de sprekeste, rareste og mest underholdende norske bøkene jeg har lest på svært, svært lenge.»

Sindre Hovdenakk, VG

«... stor romankunst. (...) Beate Grimsrud er en spennende, gammeldags historiesmed som bør figurere på listene ut dette året og nomineres til tunge priser»

Vidar Kvalshaug, BOK365

«... en nyskapende blanding av realisme og eventyr.»

Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

«Teksten løfter seg og blir til noko meir enn ei sjukdomshistorie. Mykje meir.»

Marta Norheim, nrk.no

«Beate Grimsrud skriver duggfriskt og overraskende, også når hun skriver om sykdom og død. Bøkene hennes er, årets bok er intet unntak, fortellinger som løfter mennesket og dets kapasitet for kunst og kjærlighet og dets higen etter liv og vennskap, opp på et høyere nivå. Mer enn det kan du i grunnen ikke forlange av romaner.»

Atle Christiansen, Aftenposten

«'Jeg foreslår at vi våkner' er et av vårens vakreste og mest brutale eventyr.»

Turid Larsen, Dagsavisen

«Grimsrud er tilbake med en tjukk roman med en merkelig tittel som gjør meg nysgjerrig. Vilde skal dø. Nå. Og alt forandres. Beate Grimsrud borrer i eksistensens grunnvilkår i en bok som beveger seg over berg og i daler.»

Oscarshamns-Tidningen

«Det er som en trakt. Jo lenger inn i boken jeg kommer jo strammere skrus det til. Til slutt er det nådeløst, og jeg blir helt stille. (...) Jeg kommer ut til slutt, som et litt forslått, betatt og beriket menneske.»

Anna Tullberg, Sveriges Radio

«Til tross for det vanskelige temaet er dette en roman som mer enn noe annet lever språklig - og for et språk! Beate Grimsrud fortetter, opphøyer, forteller og skildrer.»

Ingrid Bossedal, Göteborgposten

«Jeg tror Beate Grimsruds nye roman Jeg foreslår at vi våkner er det beste hun har skrevet. For meg er den i det minste som leskende vann i en tørst strupe - umulig å ta inn uten å rope høyt "endelig!". (...) Det er altså i språket det skjer; det er der vi finner nytelsen. Dette har forså vidt denne romanen til felles med alle andre riktig gode romaner. Men Grimsruds verk er ikke bare en språklig fest. Den bærer også i seg et tankegods som karakteriseres av noe så utdatert som visdom.»

Nina Björk, Dagens Nyheter

«Jeg foreslår at vi våkner er en angsfylt, morsom og utfordrende lesning, full av luftig lys og mørke brådyp.»

Therese Eriksson, Västerbottens-Kuriren

«Det er sannelig utmattende å lese Beate Grimsruds nye 575 sider lange roman Jeg foreslår at vi våkner. Ikke fordi den er lang, men fordi teksten har et nærmest rasende emosjonelt trykk som det er umulig å verne seg fra. Men man ønsker heller ikke verne seg fra det fordi Beate Grimsrud skriver så til de grader godt.»

Lennart Bromander, Norra Skåne

Kunders vurdering

N
Nito – 06.06.2023

– Meningsløst og uutholdelig. Slingrende tomme setninger som ikke går noen vei.

R
Randi S. Johnsen – 23.06.2020

– Strålende bok som virkelig røsker i deg

M
ML – 05.06.2020

– Så herlig lett og fantasifull over alvoret. Bildene flommer mot en. Fantastisk bok!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Jeg foreslår at vi våkner:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
Årene
99,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
99,- 229,-
Fars rygg
Ny!

Fars rygg

Niels Fredrik Dahl
Innbundet 
393,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv