Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Ingen kan hjelpe meg

«'Ingen kan hjelpe meg' er velskrevet og framstår som gjennomarbeidet, i tillegg til å være innmari sjarmerende og underholdende.»

Dagbladet

Fjorårets Elling-comeback ble en kjempesuksess. Vårens hyggeligste overraskelse er derfor det Ingvar Ambjørnsen selv omtaler som en bonusbok til leserne. Og for en bonus det er blitt! Les mer

299,-

329,- Spar: 30,-

Sendes innen 3 virkedager

Lesesirkel med Elling

I en tid der mange av oss finner tilflukt i bøkenes verden, er det minneverdig å få ta del i Ellings opplevelse som romanleser. Ingvar Ambjørnsen byr på Ellings litterære reise til Lanzarote. 

Enhver leser kjenner igjen opplevelsen ved å lese. Vi tar inn over oss det vi leser, og vi identifiserer oss med eller vi tar avstand fra de litterære figurene, handlingene og væremåten deres. Så også med Elling. I Ingen kan hjelpe meg blir leserne invitert med på Ellings lesning av den franske forfatteren Michel Houellebecqs roman Lanzarote

Personlig har jeg ikke selv noe forhold til Houellebecqs romaner, men det tenkte jeg ikke på et sekund under lesingen. Jeg har nemlig et forhold til det å lese bøker, og det er akkurat dét dette handler om. Vi kjenner oss igjen i situasjonene som oppstår, og vi blir invitert med på en herlig leseopplevelse sammen med Elling. 

Elling-komikk
Gjennom bøkene om Elling har vi opplevd at han er et menneske som svært mange av oss kjenner oss igjen i innerst inne, selv om vi i utgangspunktet ikke trodde vi hadde så mye til felles med denne merkelige figuren. Som sist, treffer vi ham hjemme i sokkelleiligheten i huset hos enkefru Annelore Frimann-Clausen på Grefsen i Oslo. Men denne gangen er det ikke dagliglivet ute i samfunnet som opptar ham, men boka han er i gang med å lese og erkjennelsen hans av at han ikke er alene i verden. 

Svært gjenkjennelig
I boka opplever han nemlig en hovedperson som ser mørkt på tilværelsen og savner planer for fremtiden generelt og spesielt for den nært forestående nyttårsaften – en situasjon Elling selv kan kjenne seg igjen i. Når bokas hovedperson ender med å dra på ferietur til Lanzarote, er Elling raskt en interessert tilskuer til ferieturen. Elling har jo selv vært på sydentur, riktignok for en god del år tilbake. Men gjenkjennelsene er der fra første side, og leseren tar seg i å le, ikke av, men med, Elling. 

Vi anbefaler en utflukt med Elling – bli med fra sokkelleiligheten på Grefsen til hete Lanzarote!

 

Boklånet
Oppstemt av romanens åpning ankommer Elling sin husvert på deres månedlige søndagsmiddag. Han er såpass begeistret at han nevner boka for Frimann-Clausen, det burde han kanskje ikke ha gjort. Hun har nemlig varme minner fra Lanzarote selv, en øy hun i sin tid ferierte på sammen med sin avdøde mann. Om hun kan få låne boka når Elling er ferdig? Selvsagt kan hun det. Men var nå det en god idé, tenker Elling når han får det hele på avstand, han minnes enkelte eksplisitte scener fra boka, og etter hvert som han leser videre, åpenbarer det seg enda mer. Skal han blottstille seg for Annelore og innvie henne i hva slags litteratur han leser? Han kan heller ikke fri seg fra å se for seg Annelore Frimann-Clausen og ektemannen Sigurd i tilsvarende scener på deres Lanzarote-ferie, og lesingen tar fra nå av vel så mye form av hvordan han kan unngå å gi boka videre til Annelore etter endt lesing.

For oss som er vitne til det hele, er det stor komikk etter hvert som Elling leser videre. 

Bli med Elling på utflukt!
Men foruten de mer pinlige sekvensene i boka han leser, er det Ellings egne refleksjoner rundt hovedpersonen og likhetene med Ellings eget liv som står igjen etter endt lesing. Vi er mange som kjenner igjen følelsen av å se seg selv gjennom beskrivelsen av en litterær figur, så også Elling, der han selv leser fra boka:

«Stort sett sitter folk mest hjemme hos seg selv og er glade for at telefonen aldri ringer, og når den ringer lar de svareren gå. Ingen nyheter er gode nyheter. Stort sett er det slik folk er, jeg også.» 

Jeg leste det om igjen: «Stort sett sitter folk mest hjemme hos seg selv og er glade for at telefonen aldri ringer ...» 

Igjen denne voldsomme, nesten brutale gjenkjennelsen av egen situasjon og liv. Det er tankevekkende. Kanskje kan vi lære noe av Elling når det gjelder å være mer bevisst til stede i eget liv. Vi anbefaler en utflukt med Elling – bli med fra sokkelleiligheten på Grefsen til hete Lanzarote! Det finnes vel knapt noen tryggere måte å reise på i våre dager. 

 

«Ingen kan hjelpe meg er å betrakte som en liten bonusbok til Ellings mange venner mens jeg skriver på oppfølgeren til Ekko av en venn.» 

Ingvar Ambjørnsen

 

Medlemsvurdering:
Jeg bare elsker denne boka også ,som alt annet jeg har lest av han.Meget vanskelig å legge vekk ,det er som om man ser film samtidig som man leser .

Kari Skogstad

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
155
ISBN
9788202661618
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Format
21 x 13 cm
Nr
8162212
Serie
Elling 6

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Ingvar Ambjørnsen er født i 1956, debuterte i 1981, og har utgitt bøker i flere sjangre – romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger. Hans store gjennombrudd kom med romanen Hvite niggere (1986). Med bøkene om Elling ble Ambjørnsen en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens humor og dype innsikt i menneskesinnet gjorde at serien om den ensomme Elling ble en stor salgssuksess, og innbrakte ham Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen. 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«'Ingen kan hjelpe meg' er velskrevet og framstår som gjennomarbeidet, i tillegg til å være innmari sjarmerende og underholdende.»

Katrine Judit Urke, Dagbladet

«Forfatteren må ha kost seg fælt under skrivingen. 'Ingen kan hjelpe meg' er en overskuddsbok og en sann svir.»

Hans Petter Sjøli, VG

«Bøker som dette virker morsomme å skrive. Ja, for å vase det inn i floskelland, et overskuddsprosjekt

Vidar Kvalshaug, BOK365

«... en kjærlighetserklæring til romankunsten. (...) Ingvar Ambjørnsen gir Elling en litterær styrkedrikk.»

Turid Larsen, Dagsavisen

«Jeg har lest mange analyser av Michel Houellebecq, men ingen har vært like morsomme som denne. Det er nærmest et samliv med en roman Ambjørnsen skildrer. Slik blir Ingen kan hjelpe meg en gripende bok om litteraturens kraft.»

Ingunn Økland, Aftenposten

«Ingvar Ambjørnsen bruker sin kjente og kjære romanfigur for å reflektere over hvorfor vi leser, ved å vise oss hvordan han selv leser litteratur. Det er et tema som engasjerer mange av oss. Det er rett og slett en god idé.»

Knut Hoem, nrk.no

«Ingen kan hjelpe meg» er original i den forstand at den har flere handlingsnivåer. «(...) nok til å gi Elling-fansen nye gleder.»

Finn Stenstad, Tønsberg Blad Pluss

«Ingvar Ambjørnsen viser igjen hvor usedvanlig god han er til å skape fortettet drama i hverdagens små utfordringer.» «Elling-romanene rommer dype, treffende samfunnsbetraktninger, balanserende mellom det humoristiske og det såre.» «Man blir blank i blikket av å lese en Elling-bok.» «Ambjørnsen er også usedvanlig god til å skape fortettet drama i hverdagens små utfordringer.»

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

«Med «Ingen kan hjelpe meg» har Ingvar Ambjørnsen tatt med Elling - og oss - på ei sjelden lesereise.» «(...) nok et bevis på at Ingvar Ambjørnsens forfatterskap hører hjemme helt der oppe i norsk litteraturhistorie. Det er enkelt og greit enn sann svir å tilbringe kvalitetstid sammen med radarparet Elling og Ingvar Ambjørnsen. Sånn er det med den saken.»

Tor Hammerø, Nettavisen

«Ingvar Ambjønsen har skrevet en Ellling-roman mest for spesielt interesserte. Heldigvis for ham er det ganske mange av oss.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Kunders vurdering

M
Marian – 20.09.2022

– Litt kjedelig i forhold til Ekko av en venn. Men lettlest.

P
Per M – 20.08.2021

– Jeg har kost meg mye med Elling, men denne gangen klarte jeg ikke å lese boka ferdig. Jeg får legge den tilside, og håpe nysgjerrigheten plukker den fram igjen..

K
Kari Skogstad – 29.06.2021

– Jeg bare elsker denne boka også ,som alt annet jeg har lest av han.Meget vanskelig å legge vekk ,det er som om man ser film samtidig som man leser .

A
Anne – 25.07.2020

– Veldig bra bok! Koste meg med den.

K
Kristin Skåmedal – 22.07.2020

– Fantastisk leseopplevelse. Morsom og underfundig

G
Gry – 22.07.2020

– Denne boka skulle jeg ikke kjøpt.

k
kari – 22.07.2020

– Litt kjedelig

g
grete – 21.07.2020

– morsom

K
Kirsten Stadheim – 21.07.2020

– Ingen kan hjelpe meg.

J
Jorunn – 12.07.2020

– Ellings lesing av, og fantasering rundt, "Lanzarote" er fornøyelig lesing. Jeg har ikke lest noe av Houellebecq, men det trengs ikke for å få utbytte av romanen. En annerledes Elling-roman, men absolutt verdt å lese.

Å
Åshild Ravlo – 30.06.2020

– Ingen kan hjelpe meg

B
Bente Knutsen – 23.06.2020

– Jeg hadde gledet meg veldig til boka, fordi "Ekko av en venn" berørte meg sterkt. Denne boka , derimot fikk jeg lite eller ingenting ut av. Jeg ønsket egentlig å avslutte den, men "holdt ut" for om mulig å få en aha opplevelse på slutten. Ingen god leseopplevelse for meg.

S
Sissel Hauge – 23.06.2020

– Ingen kan hjelpe meg

T
Tiger Lill Svarholt – 24.05.2020

– Denne boka var en stor skuffelse. Det var veldig lite som minnet om vår kjære venn Elling i den, jeg kunne ikke høre hans stemme. Denne boka selger nok kun fordi det står «En lesereise med Elling» på den.

H
Harald K – 19.05.2020

– I det som Ingvar Ambjørnsen kaller "en liten bonusbok", tar Elling for seg en av den franske forfatteren Michel Houellebecqs korteste romaner og kommenterer den for oss lesere – og det er godt gjennomført! 'Ingen kan hjelpe meg' er ikke preget av hjelpe- og håpløshet, men av en Elling som har et visst grep om lesningen og klarer å meddele seg. Han må være inne i en god periode og kan gjerne bli der litt til. Vi andre trenger intet kjennskap til Houellebecqs bøker for å ha stor glede av "Ingen kan hjelpe meg", som langt fra er så fortvilet som tittelen kan tyde på.

A
Assi – 30.04.2020

– For en genial idé av Ambjørnsen å skrive "read-along" Lanzarote med Elling som leser. Kjempegøy, morsom innsikt og kritisk sammenlikning fra Elling om både Lanzarotes hovedperson og forfatter.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Ingen kan hjelpe meg:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Atlas

Lucinda Riley
Innbundet 
419,- 479,-

De tre

Valérie Perrin
Innbundet 
384,- 439,-
Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
Haakon
Ny!

Haakon

Haakon
Innbundet 
393,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv