Oktoberbarn - Linda Boström Knausgård

Oktoberbarn

roman

; Monica Aasprong (Oversetter)

«Linda Boström Knausgård har en billedskapende evne som løfter hennes nye roman 'Oktoberbarn' opp til et enestående kunstnerisk nivå ... til tross for alt mørket, og de få lysglimtene: 'Oktoberbarn' er så lysende og vakker prosa at det føles som om den gjennomstrømmer leseren»

, VG Terningkast 6
Mellom 2013 og 2017 er forfatteren i perioder tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling, også kalt «fabrikken». Der utsettes hun for serier med ECT-behandlinger, det som tidligere ble kalt elektrosjokk, hvor pasienten gis en dose elektrisitet som fremkaller en slags epileptisk krampe. Les mer
Vår pris
199,-

(Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Paperback
Legg i
Paperback
Legg i
Vår pris: 199,-

(Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Mellom 2013 og 2017 er forfatteren i perioder tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling, også kalt «fabrikken». Der utsettes hun for serier med ECT-behandlinger, det som tidligere ble kalt elektrosjokk, hvor pasienten gis en dose elektrisitet som fremkaller en slags epileptisk krampe. Behandlingsformen er vanlig, men mange forskere er uenige om dens effekter og bieffekter. For forfatteren begynte liv og minner å forsvinne allerede mens behandlingene på fabrikken foregikk.

Linda Boström Knausgårds tredje roman er både et rasende oppgjør med psykiatrien og et desperat minnearbeid. Her føres en ujevn kamp mot dører som stenges - en kamp der barndom, ungdom, ekteskap, foreldreskap og skilsmisse flimrer forbi. "Oktoberbarn" er en fortvilet, overveldende og dypt menneskelig bok helt uten forsvar.
ANMELDELSER:

Terningkast 6 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 6 Stein Roll, Adresseavisen
Terningkast 5 Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende
Terningkast 5 Maya Troberg Djuve, Dagbladet
Terningkast 5 Vidar Kvalshaug, BOK365

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Oktober
Innbinding: Paperback
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 165
ISBN: 9788249523351
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Oktoberbarn
Format: 19 x 12 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Linda Boström Knausgård har en billedskapende evne som løfter hennes nye roman 'Oktoberbarn' opp til et enestående kunstnerisk nivå ... til tross for alt mørket, og de få lysglimtene: 'Oktoberbarn' er så lysende og vakker prosa at det føles som om den gjennomstrømmer leseren»

, VG Terningkast 6

«Den fandenivoldske blottstillelsen, i kombinasjon med fakta i psykiatrihistorien ... høyner den litterære fremstillingen i et språk som lyser sterkt over et mørke ... Mektig!»

, Adresseavisen Terningkast 6

«Linda Boström Knausgård skriver uvanlig godt, med korte, poengterte setninger i et rytmisk språk, hvor ingenting virker overflødig ... en naken og direkte skildring av hvordan livet arter seg med mani og depresjon som følgesvenner ... hvis minnene forsvinner, hvem er man da?»

, Bergens Tidende Terningkast 5

«'Oktoberbarn' er en begavet og sterk roman, sorgfull og sint»

, Dagbladet Terningkast 5

«Varsom roman om brudd og behandling»

, BOK365 Terningkast 5

«Det syder og koker i Linda Boström Knausgårds nye roman. Det gnistrer i setninger, der det allmenngyldige og gjenkjennelige står side om side med det private.»

, nrk.no

«Dette er stor romankunst, språklig og emosjonelt. Hun tar oss med på innsiden av sin egen depressive erfaring. Tenk om døden ikke er siste slutt.»

, Aftenposten

«Linda Boström Knausgård skriver innsiktsfullt og dypt medrivende om livets store utfordringer ... en bok som ble unisont hyllet i hjemlandet da den utkom i fjor, og som viser hvorfor forfatteren er en av de beste Sverige har å by på i dag – kanskje den beste. ... Hovedpersonens oppvekst, sykdomsforløp og skilsmisseprosess skildres i et helt særegent poetisk språk, med enkle setninger – noen er som knyttnever i magen, andre som små, lysende kunstverk. Og hun er morsom og lun også, glimter til med lys og varme i det mørke.»

, Dagens Næringsliv