Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Sanatorieliv

fra turberkulosens kulturhistorie

Dag Skogheim fikk lungetuberkulose som fjortenåring i 1943. Tuberkulosen har i sterk grad kommet til å prege forfatterens liv, da han tilbrakte store deler av ungdommen sin på sanatorier, inntil han ble utskrevet i 1954. Les mer

199,-
E-bok
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 199,-
Dag Skogheim fikk lungetuberkulose som fjortenåring i 1943. Tuberkulosen har i sterk grad kommet til å prege forfatterens liv, da han tilbrakte store deler av ungdommen sin på sanatorier, inntil han ble utskrevet i 1954.

Sanatorieliv er en personligpreget fortelling om tuberkulosen og den kulturen som vokste fram omkring sykdommen. Sanatorieæraen varte fra 1850- til 1950-tallet og innebar en storstilt oppbygging av institusjoner der de tuberkuløse ble isolert og forsøkt kurert. Tuberkulosen var ikke bare et medisinsk fenomen, men også en sykdom med store sosiale, økonomiske og kulturelle virkninger. Det særpregede miljøet omkring sanatoriene kom ikke minst til å prege litteratur og kunst.

Med utgangspunkt i forfatterens personlige erfaringer har Sanatorieliv blitt en bredt anlagt studie av de kulturhistoriske ytringene som har nedfelt seg omkring en av de alvorligste folkesykdommene verden har sett.

Medlemsvurdering:
Skal en lese en bok om den en gang så fryktede folkesykdommen Tuberkolose som også rammet Norge hardt så er det denne boken. I Norge var det i fra rundt århundreskiftet til 1950 årene nesten ikke en familie som ikke var rammet. Stortinget vedtok lov om at de det var mulig å behandle skulle behandles på sanatorium. Dette var ikke bare enkelt. Her hersket et strengt regime, hvor ikke noen reglementsbrudd ble tålt. Vi får også et godt innblikk i behandlingsmetoder og den håpløsheten av å bli behandlet i årevis uten å bli frisk før gjennombruddet med effekiv antibiotika kom. I historisk sammenheng, ca. 70 r siden var det omtrent 2000 mennesker som hadde lungetuberkolose, den mest dødelige formen for sykdommen, og den mest smittefarlige. Ca. 4000 var til en hver tid smittet av sykdommen. Dette står å lese i Hvem hva hvor 1949 i kapittelet om moderne medisin. Men i 1948 var ikke fremgangen større enn skjermbilde røntgen og bike prøver, som i seg selv ikke var behandling, men viktig nok for å oppdage sykdommen så tidlig som mulig. De neste årene kom effektive antibiotika på markedet og om ikke tunerkolosen ble utryddet så ble sanatoriene mer og mer overflødig og lagt ned på slutten av 1950-årene og begynnelsen av 1960 årene. For unge lesere som lurer på hva skjermbilde er, så er det en enkel og billig løsning av røntgen som bare tar bilde av lungene på et menneske, og da oppdager en fort om det er tegn til sykdommen. I Norge kjørte busser med dette rundt og foretok kontroller. Også båt ble brukt. Dette pågikk fra ca.1948 til tidlig 1970 tall.

Jarle Aas

Detaljer

Forlag
Tiden
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788210054037
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2014
Serie
Tuberkulose-trilogi

Kunders vurdering

J
Jarle Aas – 09.12.2018

– Skal en lese en bok om den en gang så fryktede folkesykdommen Tuberkolose som også rammet Norge hardt så er det denne boken. I Norge var det i fra rundt århundreskiftet til 1950 årene nesten ikke en familie som ikke var rammet. Stortinget vedtok lov om at de det var mulig å behandle skulle behandles på sanatorium. Dette var ikke bare enkelt. Her hersket et strengt regime, hvor ikke noen reglementsbrudd ble tålt. Vi får også et godt innblikk i behandlingsmetoder og den håpløsheten av å bli behandlet i årevis uten å bli frisk før gjennombruddet med effekiv antibiotika kom. I historisk sammenheng, ca. 70 r siden var det omtrent 2000 mennesker som hadde lungetuberkolose, den mest dødelige formen for sykdommen, og den mest smittefarlige. Ca. 4000 var til en hver tid smittet av sykdommen. Dette står å lese i Hvem hva hvor 1949 i kapittelet om moderne medisin. Men i 1948 var ikke fremgangen større enn skjermbilde røntgen og bike prøver, som i seg selv ikke var behandling, men viktig nok for å oppdage sykdommen så tidlig som mulig. De neste årene kom effektive antibiotika på markedet og om ikke tunerkolosen ble utryddet så ble sanatoriene mer og mer overflødig og lagt ned på slutten av 1950-årene og begynnelsen av 1960 årene. For unge lesere som lurer på hva skjermbilde er, så er det en enkel og billig løsning av røntgen som bare tar bilde av lungene på et menneske, og da oppdager en fort om det er tegn til sykdommen. I Norge kjørte busser med dette rundt og foretok kontroller. Også båt ble brukt. Dette pågikk fra ca.1948 til tidlig 1970 tall.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Sanatorieliv:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv