I dag er den siste dagen i resten av ditt liv

; Ulli Lust (Illustratør) ; Ute Neumann (Oversetter)

Ulli er 17 år da hun reiser på haiketur fra Wien til Italia uten penger. Det fører til tigging, narkotikamisbruk og prostitusjon. Les mer
Vår pris
280,-

(Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Paperback
Legg i
Paperback
Legg i
Vår pris: 280,-

(Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

I 1984 reiser den frihetssøkende 17 år gamle punkeren Ulli på haiketur fra Wien uten pass, penger og bagasje til Italia sammen med en venninne, uten å fortelle om det til sine foreldre. Ulli erfarer at det å være ung jente på loffen kan være svært farlig, ikke minst på Sicilia. De naive jentene oppfattes av italienske menn omtrent uten unntak som lette på tråden, og pengemangel fører dem ut i tigging og narkotika, prostitusjon og i kontakt med mafiaen. Ulli blir etter hvert helt alene og veldig utsatt, men hun reiser seg og viser et kraftig overlevelsesinstinkt.

Tysk triumf. Boken er opprivende og pirrende, den tenner kikkertrangen og er vanskelig å legge fra seg. ... Dettte er en selvbiografi som lever, med smerte og humor, også i den spontane, skriblete streken.
Morten Harper, Dagens Næringsliv

I dag er den siste dagen i resten av ditt liv er selvbiografisk, og Ulli Lust forteller nært, nådeløst og energisk, og med en god porsjon svart humor. Den 17-årige Ulli fremstilles helt uten moralsk fordømmelse eller voksen etterpåklokskap. Det er et rystende og livsbejaende portrett av en ung jente på vei mot livet.

Boka har fått flere priser, blant annet Prix Révélation i Angoulême i 2011. Den er kommet i flere opplag i Tyskland, har vakt stor oppsikt i Frankrike, og utkommer også på spansk, italiensk, svensk og engelsk.

Ulli Lust er født i 1967 i Wien, og bor nå i Berlin. Den norske oversettelsen er ved Ute Neumann.

Ved å legge åpenhjertig ut om sin egen rasjonalisering av voldtekt og andre krenkende tilnærmelser (...) tegner Lust opp et presist bilde av dynamikken mellom kjønnene i et samfunn hvor kvinner har helt andre rettigheter enn menn. (...) Dermed får boka en feministisk brodd som glimrer med sitt fravær i de fleste 'fortellinger fra virkeligheten', samtidig som den unnlater å skli ut i platte lidelsesskildringer. Dette er blitt en medrivende fortelling og et kjærkomment tidsbilde fra en forgangen tid og et annet Europa.
Aksel Kielland, Klassekampen

Fakta