Roma

nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv

«Det er i møtet med et bredt spekter av merkverdige karakterer og maktpersoner man virkelig føler at man blir dratt med inn i hjertet av Roma. Simen Ekern har skrevet en underholdende og lærerik bok. Simen Tallaksen, Universitas»

Roma er mer enn historiske underverker fra antikken. Mange turister tror at Roma er en forfinet og kultivert by. Sannheten er, ifølge Simen Ekern, at Roma også er en rå og upolert by, der praten er tøff og metaforene hentes fra underlivet. Les mer
Vår pris
305,-
Spar
44,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Vår pris: 305,-
Spar: 44,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Presentert av Hilde Røer Johnsrud,

Simen Ekern har skrevet om Romas nære historie fra andre verdenskrig og fram til i dag - en periode der politikk, religion og kriminalitet overlappet hverandre og dannet en maktstruktur som fremdeles setter sitt preg på landet og byen.

Spesielle møter
Denne boken begynner da lyset kom til Roma på femtitallet, da byen skulle begynne et nytt liv etter fascismens fall og andre verdenskrig. Men fascismen, støttet av krefter i statsapparatet, forsvant ikke helt og blomstret opp igjen på 70-tallet, militante bevegelser på ytterste venstreside fikk større oppslutning enn i noe annet europeisk land, og volden florerte. Drømmen om det søte livet, la dolce vita, falmet, men forsvant aldri helt. Simen Ekern har vandret gatelangs i den evige stad, vært på tvilsomme nattklubber, snakket med mennesker som har helt spesielle historier å fortelle - for eksempel slektningen til Mussolini, som bærer hans mansjettknapper som øredobber, eller den maktglade politikeren og senatoren på 92, Giulio Andreotti og den tidligere terroristen fra Røde brigader, Valerio Morucci

Det voldelige 70-tallet
Italia har aldri tatt et skikkelig oppgjør med fascismen slik Tyskland gjorde det, skriver Ekern. Høyresiden dominerer, og selv borgermesteren har en fortid som fascist. Hva er det da som hindrer en ungdom å kalle seg fascist? spør filmskaperen Nanni Moretti i et møte med forfatteren. Å kalle noen for fascist, er ikke lenger er en fornærmelse i Italia, mener han.

Underholdende og skremmende om Romas mørke år
Dagbladet

Skal man fortelle om Romas nyere historie, kommer man ikke utenom de voldsomme 70-årene, med opprøret mot høyresiden og framvekst av den venstreekstremistiske grupperingen Røde brigader som sto bak kidnappingen og henrettelsen av politikeren Aldo Moro. Det endte med at Moro ble funnet død i en liten, rød Renault på Via Caetani 9. mai 1978. Men den første bomben gikk av i 1969 i et banklokale i Milano, og fortsettelsen er som kjent blodig. Tiåret som fulgte kalles blyårene, og nesten fire hundre mennesker døde som følge av terrorangrep og attentater. Man antar at det var tretten tusen tilfeller av politisk vold i Italia fra 1969 til 1980. Unge nyfascister og militante kommunister byttet på å slå hverandre helseløse ... I 1972 var fascistpartiet faktisk det fjerde største i Italia. Man kan trygt si at venstresiden har tapt og vært håpløst tafatte i møtet med mediemogulen og høyresidens Silvio Berlusconi, hevder Nanni Moretti.

Den gamle mannen og makten
Den mest markante politiker i etterkrigstiden, før Berlusconi, er Giulio Andreotti. Han er 92 år da Ekern blir innvilget en eksklusiv audiens hos mannen som kanskje sitter med sannheten om attentatene, mafiaens innblanding og konspirasjonsteorier. Han er liten, tynn og blek, men med sterk utstråling av makt. Han kalles pavenes venn og skal ha vært mafiaens kontaktmann i Romas politiske maktsentrum. Han ble dømt til 24 års fengsel, men ble reddet av pave Johannes Paul II og deretter frikjent, Til tross for sitt frynsete rykte sitter han som senator på livstid. Han har vært statsminister sju ganger, forsvarsminister, innenriksminister ... og det er samtidig hevet over tvil at han har vært mafiaens kontaktperson samt pavens mann innad til politikkens sentrum. Intervjuet med Andreotti avsluttes med at han innrømmer å vite mye om det som hendte, men han presiserer at han heldigvis ikke vet alt, da hadde de drept ham. Hvem de er, forblir ubesvart.

Underholdende og opplysende om blodige kapitler i Romas historie
Aftenposten

Guds by
Roma er pavenes hjemby, og kirken har hatt en sterk innflytelse på byens befolkning - omgangen mellom kirkens menn og de politiske lederne har vært tett. Etter 2. verdenskrig og fascismens fall, trengte kirken en forbundsfelle, et parti som kunne representerer de mange katolikkene, og Det kristendemokratiske partiet, der Giulio Andreotti tidlig markerte seg som stjerne, ble partiet som fikk økonomisk støtte av Den hellige stol. Vatikanet har operert i gråsoner med tanke på økonomisk kriminalitet og har dessuten vært flinke til å lukke øynene for lysskye transaksjoner. Simen Ekern forteller også engasjert om innspillingen av filmen som denne byen er så kjent for, Fellinis La Dolce Vita, det søte liv, og de påfølgende diskusjonene på 60-tallet om moral. Og han treffer mennesker som gjør sitt beste for å leve det søte liv, på nattklubber og obskure utesteder. Roma er en annerledes fortelling om en helt spesiell by, og den er glitrende fortalt.

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 300
ISBN: 9788202315856
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 9022767
Brageprisen Sakprosa 2011
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger
Simen Ekern (f. 1975) er journalist og kommentator i Dagbladet. Han er utdannet idéhistoriker og har etablert seg som en av Norges fremste italia-kjennere. Han debuterte i 2006 med boken Berlusconis Italia, som fikk strålende mottagelse. Ekern vakte stor begeistring da han fortalte om Roma på årets Bokfest i Operaen.

«Det er i møtet med et bredt spekter av merkverdige karakterer og maktpersoner man virkelig føler at man blir dratt med inn i hjertet av Roma. Simen Ekern har skrevet en underholdende og lærerik bok. Simen Tallaksen, Universitas»

«Simen Ekerns nye bok «Roma» er en fest og en plage; den usminkede guiden til byenes by er et fokusert innblikk i Den evige stads samtidighet.""Internasjonalt format. Idéhistorikeren, filmkjenneren og den dyktige skribenten Simen Ekern har begått et verk som fortjener samme skjebne som Italiabøker begått av Peter Robb, John Dickie og William Klein - internasjonal distribusjon. Ekerns bok har nettopp de kvaliteter." Yngve Kvistad, VG»

«En velskrevet påminnelse om atRoma også er en moderne by, noemer enn en samling historiskebygninger og steder." Alf Kjetil Igland, Fedrelandsvennen»

«Underholdende og opplysende om blodige kapitler i Romas historie (...) Ekern trekker forbindelseslinjene mellom filmstjernenes, politikernes, terroristenes og kardinalenes by for å vise at de er bidragsytere til det samme teaterstykket, nemlig verdenshovedstaden som drømmetyder og fiksjonsmaskin Trond Berg Eriksen, Aftenposten»

«Virkeligheten overgår fiksjonen i Simen Ekerns bok (...) Underholdende og skremmende om Romas mørke år. Anders Hornslien, Dagbladet»

«Les boken. Frank Rossavik, Morgenbladet»

«Et utmerket arbeid. Språklig veldreid og med et fint blikk for illustrerende detaljer og symboler. Simen Ekern behersker språket og kjenner tydeligvis det Roma han har tatt mål av seg til å forklare. Torgrim Eggen, Dagens Næringsliv»

«Vel, da kom boken jeg ønsketmeg.(...)En bok med så spennendebakgrunnsstoff at jeg revurderer mittforhold til byen, for i denne boken blirbyen levende." Helge Baardseth, Vagabond»