Harry Hole er tilbake i Jo Nesbøs nye krimroman, Tørst!

Tørst

; Thorbjørn Harr (Oppleser)

Serie: Harry Hole 11

« Jeg er imponert. Jeg vet jo fra de ti foregående Hole-romanene at Nesbø kan sitt fag, et fortellerfag han bok etter bok har finslipt til mesterskap. Og i «Tørst» er dette slående. (...) Språklig er «Tørst» en fryd. Nesbø leker med språket og med leseren, unngår klisjeene, og skriver med en rytme og variasjon som danser av gårde.»

, Romsdals Budstikke Terningkast 6
Det er en verdensbegivenhet når Jo Nesbø kommer med ny Harry Hole-bok. Tørst innfrir alle forventninger. Groteske drap rammer Oslo, og Harry presses ut av sin harmoniske tilværelse. Les mer
Vår pris
199,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

Vår pris: 199,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, publikasjonsansvarlig ved Munchmuseet

En kvinne er funnet drept i sin egen leilighet i Oslo. Politiet holder kortene tett til brystet på pressekonferansen. Like etter kan man lese «Drept med jerntenner» på VGs nettsider. En «pålitelig kilde i politiet» har fortalt at morderen ventet på Elise i leiligheten og at halspulsåren hennes ble bitt tvers over - med tenner av jern. Det blir en mediestorm uten like, og snart har pressen funnet psykologen som tvitret at det må være en «vampyrist» som står bak; ingen vampyr, men et menneske som får tilfredsstillelse av å drikke blod. Eksperten varsler om overhengende fare for nye, groteske drap. Det skal vise seg å være en farlig korrekt antakelse. Snart står Oslo i skrekkens tegn. Politimester Bellmann frykter at en mulig politisk karriere står i fare og skjønner at en motvillig Harry Hole må presses tilbake i etterforskningen. Med alle midler. Men Harry har også sin egen grunn til å gå løs på saken. 

«Jo Nesbøs suksess er ingen tilfeldighet. Få klarer som ham å konstruere et mer gjennomført krimdrama. ... Alt som dukker opp i teksten, har en funksjon og får før eller seinere en betydning for fortellingen. 'Tørst' har alle disse kvalitetene.»

Fredrik Wandrup, Dagbladet, terningkast 5

Harrys mørke verden
Du skal ikke lese mye av Tørst før du kjenner Nesbøs klo svimlende nært; romanen åpner stramt og klaustrofobisk. Måten Nesbø skildrer utryggheten til to personer på vei hjem fra en mislykket Tinder-date på, er et mesterlig stykke fortettet spenning - med potensielle farer lurende rundt hvert hjørne og bak hver dør. Slik drapsmannen leker med politiet, leker Nesbø med leseren. Spenningen stiger når mannen på Tinder-daten røper språklige særegenheter som vi vet at psykopaten innehar. Men vi vet også at Nesbø kaster mistanke over personer som har rent mel i posen. Vel, så rent mel det kan finnes i Harry Holes verden. 

«Suksessen til Jo Nesbø har vært så formidabel at altfor mange kopierer dette utgangspunktet. Dessverre uten det samme talentet. Nesbø skriver med stil og finesse, og ikke minst en underliggende befriende humor som tar bort mye av den spekulative holdningen hos mange av de andre.»

Geir Rakvaag, Dagsavisen

Tørst og sjalusi
Begjær, seksualitet og sjalusi dukker opp på flere plan. Vi får høre om «Othellos syndrom», morbid sjalusi, som er det vanligste drapsmotivet i Norge. Men kan det ha noe med de groteske drapene å gjøre? Og tittelen, Tørst, hva referer den til? Er det drapsmannen som tørster etter blod, eller Harrys velkjente alkoholsug? Eller Harrys tvangsmessige dragning mot å jakte på drapsmenn, som ligner på alkoholisme? Hans elskede Rakel frykter Harrys sug etter drapssaker mer enn hun frykter hans sug etter fylla. Rakel og Harry er inne i en god periode når Tørst begynner. En av bokas fineste sekvenser er når Harry ligger i senga og må innrømme for seg selv at han lever i et lykkelig ekteskap. Men hvor lenge kan det vare? 

«... den nye Harry Hole-boken blir en heseblesende leseropplevelse av beste Jo Nesbø-merke.»

Sindre Hovdenakk, VG, terningkast 5

Store kontraster
Tørst er en rå roman. Jakten på den tvers igjennom skremmende gjerningsmannen er intens og nervepirrende lesning. Men det virkelige krydderet er Nesbøs skildring av hva som driver menneskene. På én side handler det om slikt som Harrys samarbeidspartner, psykolog Ståle Aune sier: «hvis man kan tenke seg et avvik, så er det noen der ute som har det.» Men Nesbø er ikke bare langt ute i avvikerland, han er en fornøyelig skildrer av det mangfoldige Norge, enten det er dissekering av kleine dialoger på første Tinder-date eller skildring av de vakre og rike i Harrys nye nabolag i Holmenkollåsen. Kontrastene er store i Holes verden. Nesbøs veksling mellom intens handling, fornøyelige portretter og solid refleksjon gjør dette universet nok en gang til et fascinerende sted.

 

Fakta

Tjue år med Harry Hole

I de tjue årene vi har kjent ham, har Harry Hole dratt til helvete og tilbake - flere ganger. Nå ser det ut til at Harry kan våkne opp lykkelig.

ADVARSEL: Inneholder spoilere. Har du ikke lest de tidligere bøkene om Harry Hole? Da bør du slutte å lese nå!

Tekst: Marius Aronsen

«Mister Håo-li, I presume!» For tjue år siden, i Flaggermusmannen, bommet Sydney-politimannen Andrew Kensington en smule på uttalen av navnet til Harry Hole. Ingen kunne ane at senere skulle flere millioner lesere gruble på det samme. 

De som trodde at det var popstjernestatusen til Di Derre-sjef Jo Nesbø som fikk Aschehoug forlag å utgi Flaggermusmannen bokhøsten 1997, måtte snart svelge sine fordommer. For det var en helstøpt, sprelsk og solid debut - kåret til årets beste nordiske krim. Det at Harry Hole er en mytisk etterforsker i sin egen fiksjonsverden, har forfatteren diktet opp. Siden da har forfatteren selv blitt en gigant i den internasjonale krimlitteraturens verden.

Navnet Harry Hole har en naturlig forklaring. «Harry» etter den store fotballhelten Harry Hestad. «Hole» etter lensmannen som foreldrene truet med hvis lille Jo ikke var hjemme til åtte om kvelden. Personligheten oser av klassisk krim, en ensom ulv med drikkeproblemer og svært dedikert til jobben. I boka De nye norske krimheltene (2002) avspiste Nils Nordberg Hole med en setning om alkoholisme og at Hole «har et eget talent for etterforskning av saker i utlandet.» Etter tjue år kan vi slå fast at Harry Hole-serien også utgjør et kjærlig portrett av byen Oslo. Harry Hole har inntil nylig vært bosatt ved Bislett, men med øynene åpne for byens mangfold og nyanser. Like sterkt som han liker brune Restaurant Schrøder, kan han mislike Bogstadveien. Fra Politi av har Harry bodd i fornemme Holmenkollen, med en nabo som ifølge Harry oppfatter det som «jobb» å holde seg i form, styre hushjelpene og lunsje med venninner («nettverksjobbing»).

«En stund speilet Harry seg i kollega Tom Waalers mørke sider. Da Waaler forsvant, fikk Harrys nattside større plass.»

For noen romaner siden spurte jeg Nesbø om ikke lykken snart smilte til Harry. Det kunne han ikke love: «Den nære framtida til Harry Hole ser mørk ut. Litt lenger fram ser det enda mørkere ut, men så går det helt til helvete.»  Og det har nesten gått rett vest med Harry: At han lever er å regne som et medisinsk mirakel. I Panserhjerte måtte han selv skjære ut Leopoldeplet som truet med å drukne ham i hans eget blod. Om ikke dét var ille nok, gikk en russisk leiemorder løs på ham med kniv i Gjenferd. Hole klarte seg, men trengte mye gaffatape for å henge sammen. Så ble han skutt på nært hold, og det skulle ta lang tid før noen i det hele tatt visste om han var i live. 

Fra å framstå som en spenstig, men litt stereotypisk krimhelt i de første bøkene, har Holes karakter vokst. En stund speilet Harry seg i kollega Tom Waalers mørke sider. Da Waaler forsvant, fikk Harrys nattside større plass. Nesbø har sagt at «Harry ikke legger den moralske lista særlig høyt for seg selv, men at han i det minste tar seg bryet med å legge den et sted». I løpet av romanserien går Harry fra å være en som andre vil ta seg av til å bli en som tar seg av andre. Den store endringen blir synlig da han vender hjem fra Asia i Gjenferd for å redde Rakels sønn, Oleg. Her ser vi at Harry har moral og tar ansvar for andre enn seg selv. Det kunne man ikke si om Harry i starten.

Harry er virkelig kommet «hjem» når Tørst begynner. Han synes det er banalt å si det, men gjør det likevel, tidlig i boka: «Min kone og jeg har det fint sammen.» Vil han si det samme når den slutter?

 

Intervju: - Jeg nekter ikke Harry noe

Anmeldelser

« Jeg er imponert. Jeg vet jo fra de ti foregående Hole-romanene at Nesbø kan sitt fag, et fortellerfag han bok etter bok har finslipt til mesterskap. Og i «Tørst» er dette slående. (...) Språklig er «Tørst» en fryd. Nesbø leker med språket og med leseren, unngår klisjeene, og skriver med en rytme og variasjon som danser av gårde.»

, Romsdals Budstikke Terningkast 6

«Blodtørstig Nesbø i storslag»

, Tvedestrandsposten Terningkast 6

«Den siste boka til Jo Nesbø er fenomenal!»

, Fædrelandsvennen Terningkast 6

«Jo Nesbøs suksess er ingen tilfeldighet. Få klarer som ham å konstruere et mer gjennomført krimdrama. Sømløst glir han fra person til person, helter og skurker, opptrinn til opptrinn. Alt som dukker opp i teksten, har en funksjon og får før eller seinere en betydning for fortellingen. «Tørst» har alle disse kvalitetene.»

, Dagbladet Terningkast 5

«... den nye Harry Hole-boken blir en heseblesende leseropplevelse av beste Jo Nesbø-merke.»

, VG Terningkast 5

«Jo Nesbø er Norges beste krimhåndverker.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«Leseren er ellevilt villedet, og en kan ane gliset bak tastaturet mens Nesbø driver handlingen i en annen retning enn de fleste vil ha forutsatt. (...) Vi kjenner igjen triksene, men blir lurt likevel - fordi han er dreven, fordi denne leken fortsatt er preget av overskudd, rutinen har ikke tatt overhånd.»

, Adresseavisen Terningkast 5

«Alt de andre gjør, kan Jo Nesbø gjøre bedre. Den nye romanen om Harry Hole er full av krimsjangerens verste klisjeer, mens forfatteren tar grep som ikke er til å tro.»

, Dagsavisen

«Biter fra seg igjen.»

, Varden Terningkast 5

«Igjen viser Nesbø seg som en mester.»

, Hamar Arbeiderblad Terningkast 5