Jo Nesbø: Macbeth

Macbeth

; Kai Remlov (Oppleser)

«Jo Nesbø + Shakespeare = ren dynamitt!»

Stavanger Aftenblad Terningkast 6
Når den korrupte politimesteren blir drept, håper folket på bedre tider. Men i kulissene er maktkampen i gang. Førstebetjentene Macbeth og Duff, tidligere bestevenner fra barnehjemmet de vokste opp på, kjemper om samme lederstilling i politiet. Imens legger den vakre og mektige Lady ambisiøse og morderiske planer for seg selv og elskeren sin, Macbeth. Les mer
Vår pris
99,-
Spar
70,-

Veil. pris: 169,-  (Nedlastbar lydbok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Lydbokappen

Vår pris: 99,-
Spar: 70,-

Veil. pris: 169,-  (Nedlastbar lydbok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Lydbokappen

Inger Merete Hobbelstad, journalist og forfatter

Jo Nesbø har skrevet en moderne krimroman over Shakespeares tragedie Macbeth. I begge versjonene opplever Macbeth at han blir spådd et annet liv, på toppen av samfunnet. Det handler om maktens tinder, og når makt betyr alt, må blodet flyte.

Iblant står du og ser ut over det landskapet som er livet ditt, og gjør opp et lite regnskap: Over hva som går bra, hva som ikke går så bra. Om disse tankene gjør deg lett eller tung til sinns, har ikke minst å gjøre med hvilken rolle fantasien din spiller i hele prosessen. Hvilket annet landskap du ser for deg. Hva du tenker livet ditt kunne og burde ha vært.

Dette andre livet, med mer makt og større privilegier, blir en besettelse for Macbeth.

Makten blir en besettelse
I William Shakespeares tragedie Macbeth fra 1606 er hovedpersonen en modig hærfører som slåss for den skotske kongen. I Jo Nesbøs roman ved samme navn, en krimroman som bygger på Shakespeares skuespill, er han en dyktig politimann som går inn i de hardeste konfrontasjonene med de kriminelle i en navnløs, dysfunksjonell storby. I begge versjonene opplever Macbeth at han blir spådd et annet liv, på toppen av samfunnet, av tre mystiske kvinneskikkelser. Dette andre livet, med mer makt og større privilegier, blir en besettelse for Macbeth, og særlig for kvinnen han elsker. Det er hun som egger ham til å begå forbrytelsen som står mellom ham og makten. For når fantasien om en mer opphøyd versjon av deg selv blir for sterk, fremstår den du faktisk er, som fattigslig og utilfreds, en blass skygge av ditt egentlige potensial.

I Jo Nesbøs versjon blir Macbeth en barsk krim fra en lurvete syttitallsmetropol. Slik skriver han seg inn i den hardkokte krimtradisjonen, der både forbryterne og etterforskerne beveger seg i en verden som er som et eneste sort hull, omgitt av en gråsone. Det er umulig å bevege seg uten å bli skitten. Alle nivåer av samfunnet er preget av korrupsjon, og den som prøver å få has på én skurk, ender i allianse med en annen.

Det han gjorde for å komme seg dit, var så ekstremt at det kommer til å definere ham for all fremtid og sørge for at han alltid vil ha fiender.

Macbeths tragedie
Opprykket som Macbeth drømmer om, er umulig. Med én gang forbrytelsen er begått, med én gang han har blitt sjefen for det hele, blir livet en kamp for å beholde posisjonen. Macbeth blir mer anspent enn før fordi han hele tiden må følge med på dem som kanskje kunne komme til å gjennomskue ham, stille ham til ansvar for forbrytelsen hans, eller gjøre opprør. Han får ikke hvile på det høyeste nivået fordi det han gjorde for å komme seg dit, var så ekstremt at det kommer til å definere ham for all fremtid og sørge for at han alltid vil ha fiender. Slik blir Macbeth et blodbad. For når én moralsk grense først er tråkket over, er det lettere å tråkke over den neste. Og hvis han ikke klarer å holde seg på toppen, vil ikke det si at det forkastelige han gjorde for å komme seg dit, var forgjeves?

Macbeth er en historie om et fatalt valg og alle de uoversiktlige konsekvensene det utløser. Men det er også en historie om hva som egentlig førte til at valget ble tatt. Her får Jo Nesbø anledning til å utforske en tanke han har vært opptatt i av i mange år, om at de som gjør noe uhyrlig, oftere er drevet av kjærlighet enn av hat. Slik ender de opp med å miste det de aller helst ville beholde. Dét er tragedien.

 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Stavanger Aftenblad
Terningkast 6 Fædrelandsvennen
Terningkast 5 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 5 Fredrik Wandrup, Dagbladet
Terningkast 5 Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Lydbokforlaget
Språk: Norsk Bokmål
Spilletid: 1025 Min.
ISBN: 9788242166807
Utgave: 1. utg.
Format: MP3
Vannmerket
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Jo Nesbø på hjemmebane

Jo Nesbø fikk selv velge hvilket Shakespeare-stykke han ville ta utgangspunkt i for sin nyskrevne roman.

«Det er mitt favorittstykke av Shakespeare, det har et kort og konsist plott jeg kunne bygge min egen historie rundt,» sier Nesbø om valget av Macbeth. «Det handler om moralske valg, og jeg liker å leke meg med karakterer som manipulerer leserne til å sympatisere med dem eller forakte dem - og skifte mellom dem.»

Han var heldig og var en av forfatterne som fikk velge tidlig i prosessen, forteller han, og regner med at Macbeth ellers ville blitt tatt av noen andre. «Macbeth ligger mitt hjerte nært fordi det omhandler emner jeg har hatt befatning med helt siden jeg begynte å skrive, sier Nesbø til BBC. «Det er en maktthriller i en krim noir-setting om et mørkt og paranoid menneskesinn.» 

Jo Nesbø er verdenskjent for bøkene om Harry Hole og føler seg på hjemmebane i den skakkjørte byen som danner rammen i Macbeth: «En hovedperson som har en moralkodeks og et  korrumpert sinn, personlig styrke og emosjonell svakhet, ambisjoner og tvil som går begge veier ... Nei, det føles ikke veldig ukjent.»

Jo Nesbøs Macbeth
Den korrupte politimesteren som har styrt industribyen ned i en hengemyr av korrupsjon, kriminalitet og kaos, er endelig død. Med dette er folkets håp tent, og maktkampen i gang. 

Førstebetjentene Macbeth og Duff, tidligere bestevenner fra barnehjemmet de vokste opp på, har begge markert seg i kampen mot byens to rivaliserende narkotikabander. Nå slåss de om samme høyere stilling i politiet. Imens legger Lady, byens mektige kasinoeier, ambisiøse og morderiske planer for seg selv og elskeren sin, Macbeth. 

 

Jo Nesbø ble, sammen med en rekke kjente forfattere som Margaret Atwood og Anne Tyler, utvalgt av verdens største engelskspråklige forlag, Random House, til å være med i prosjektet Hogarth Shakespeare, som markerer Shakespeare-året 2016. 

Jo Nesbø valgte sitt favorittstykke, Macbeth. Den blodige tragedien ble skrevet i 1606, er Shakespeares korteste og et av hans mest populære skuespill. 

 

 

«Jo Nesbø + Shakespeare = ren dynamitt!»

Stavanger Aftenblad Terningkast 6

«Macbeth er skrivekunst i verdsklasse»

Fædrelandsvennen Terningkast 6

«Forrykende ... uansett hvem han har hentet inspirasjon fra, så viser denne boken at Nesbø på sitt beste har evnen til å skape dramatiske scener på linje med, ja - dere skjønner hvem.»

, VG Terningkast 5

«Mesterlig og feberhet versjon ... høyst vellykket. Nesbø har gjort mer enn å utføre sitt oppdrag. Han har samtidig skrevet ny potensiell bestselger på verdensbasis - uten å nevne Harry Hole med et ord.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Nesbø lykkes nærmest i oppsiktsvekkende grad i Macbeth.»

, Adresseavisen Terningkast 5

«Jo Nesbø gjør Shakespeares 400 år gamle skuespill Macbeth til hardkokt politiroman med evig aktuelle trekk.»

, Dagsavisen