Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Den fantastiske skogen

Skogen er spennende. Denne boka tar deg med på tur over mykt mosedekke og lar deg oppdage skogens yrende liv. Les mer

336,-

369,- Spar: 33,-

Sendes innen 1 virkedag

Se trær, røtter, bark, blader, busker med nye øyne. Bli kjent med fugler, pattedyr og insekter som lever av og i skogen. Vi har alle et forhold til skogen. Skogen er et sted for sansning og ro. Det er påvist både psykologiske og fysiologiske endringer hos dem som ser på natur. Naturlige og gjentagende mønstre, såkalte fraktaler, som man finner i naturen, reduserer stress og skaper en følelse av harmoni, skriver forfatterne John Yngvar Larsson og Lars Sandved Dalen.

Skogen bra for helsa
Den fantastiske skogen er skrevet av folk som har et intenst og oppriktig kjærlighetsforhold til skogen. De presiserer at å oppholde seg i skogen og puste inn den friske lufta er bra for helsa på alle måter. Vi puster inn et overskudd av oksygen fra bladverk og barnåler, og i enkelte land i Asia er det å være i skogen faktisk en viktig øvelse i forebyggende helsearbeid – Shinrin-yoku. Man mener skogsluft gir redusert blodsukkernivå, redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og har en god effekt på immunforsvaret. Skogsterapi er en bevegelse som sprer seg verden over. Altså er det bare å hive seg i turskoene, komme seg ut og puste dyyyypt inn.

Lærerikt om organismenes samarbeid
Dette er en bok som er faglig god men samtidig lettlest om organismenes samarbeid, viktige planter, skogtyper og skogsdrift. Forfatterne forteller inngående om skogens Wood Wide Web – om hvordan de ultratynne sopphyfene vokser langt og vidt og tar opp vann som avgis til trærne. Hyfene redder trærne i perioder med tørke. Mykorrhiza binder dessuten salt og skadelige forbindelser som tungmetaller og bryter dem ned. Unntaket er radioaktivitet. Det er greit å være obs på at sopper i norske skoger fremdeles har høye konsentrasjoner av cesium etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. De kan inneholde mye større forurensninger enn for eksempel grønne beitevekster. Trærne er altså avhengig av soppene, og soppene trenger trærnes leveranse av tiltrengte karbohydrater.

Dyr og planter
Du får en fin oversikt over artene og samspillet mellom dem. Du kan for eksempel lese om betydningen av blåbærplanten og hva slags omgivelser den vokser best i. Eller om ulike strategier som trær og andre planter har for å bringe genene videre. Noen slipper store mengder med bittesmå pollenkorn og satser på suksess, mer eller mindre tilfeldig, mens andre planter har intrikate løsninger. Lær om skogens evige liv, om hvordan døde planter brytes ned av små og større organismer og gir nytt liv. I sjiktet der nedbrytning skjer, lever bakterier, biller, spretthaler og andre organismer i store antall – en verden vi kanskje ikke tenker så mye på. Siste del av boka er viet skogsdrift og hvilke konsekvenser dette har. Dagens skogsmaskiner er effektive og vi kan ta ut mye skog i løpet av kort tid. Det medføre store endringer for planter og dyr. Skogen er mangfoldig og gir deg muligheter for å oppleve mystikk og få avkobling. Det er faktisk lite som kan måle seg med en tur blant trærne!

Detaljer

Forlag
Pax
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
268
ISBN
9788253040455
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Originaltittel
Den fantastiske skogen
Format
25 x 18 cm
Nr
8121397

Utdrag

 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Den fantastiske skogen:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
390,- 429,-
 
Årene
3 for 2

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
99,- 229,-
Norge
3 for 2

Norge

Reidar Müller
Innbundet 
249,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv